Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο και νόσηση: Γιατί ο κορονοϊός μολύνει και εμβολιασμένους
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο και νόσηση: Γιατί ο κορονοϊός μολύνει και εμβολιασμένους

Εμβόλιο και νόσηση:Μακρά Covid για πλήρως εμβολιασμένους;

Την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα κορονοϊού, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα κρούσματα ακόμα και ανάμεσα στους εμβολιασμένους παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Η δρ Σελίν Γκάουντερ μιλώντας στους New York Times προσπαθεί να εξηγήσει για ποιο λόγο μολύνονται με κορονοϊό ακόμα και όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η Γκάουντερ, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Μπέλβιου της Νέας Υόρκης, συνοψίζει την κατάσταση με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ως εξής: «Το μήνυμα παραμένει σαφές: Αν έχεις εμβολιασθεί, προστατεύεσαι και δεν θα καταλήξεις στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα ή κίνδυνο θανάτου».

Είναι γνωστό εξάλλου ότι όσοι εμβολιασμένοι μολυνθούν θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, εν τούτοις μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλους. Πλέον οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Ο δρ Ερικ Ρούμπιν, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης New England Journal of Medicine, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα εμβόλια μας προστατεύουν, όπως μια ομπρέλα ώστε να μείνουμε στεγνοί από τη βροχή. Αν, όμως, βρεθούμε εν μέσω τυφώνα, είναι βέβαιον ότι θα βραχούμε. Αυτή ακριβώς την κατάσταση δημιούργησε η μετάλλαξη Δέλτα και σίγουρα, καθώς παραμένουν παρά πολλοί ανεμβολίαστοι, η διασπορά της θα είναι μεγάλη. Όλοι, λοιπόν, θα βρεθούμε σε τυφώνα».

man in green sweater wearing black mask standing on sidewalk during night time

Μακρά Covid για πλήρως εμβολιασμένους;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ναι μεν ο κορονοϊός που πλήττει τους εμβολιασμένους θα έχει ήπια συμπτώματα, ωστόσο ανησυχούν μήπως όσοι εμβολιασμένοι μολυνθούν παρουσιάσουν «μακρά Covid», ένα μυστηριώδες σύνολο συμπτωμάτων που ενδέχεται να ταλαιπωρεί τον άρρωστο επί μήνες. Τα πρώτα στοιχεία για τη μετάλλαξη «Δέλτα» δείχνουν πως ο ιός μεταδίδεται μέσω της αναπνοής σε κλειστούς κυρίως χώρους αλλά όσοι μολύνονται από αυτή τη μετάλλαξη μεταφέρουν χίλιες φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο συγκριτικά με εκείνο που προκαλούν άλλες μεταλλάξεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορούν μεταδώσουν τον ιό σε περισσότερα άτομα του περιβάλλοντός τους και παραμένουν μεταδοτικοί για περισσότερο χρονικό διάστημα.

man in black leather jacket and black pants standing on green grass field during daytime

Από τι εξαρτάται η μόλυνση ενός εμβολιασμένου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κατά πόσο θα προσβληθεί από τον ιό ένας πλήρως εμβολιασμένος εξαρτάται από το πόσα αντισώματα πυροδότησε το εμβόλιο, πόσο ισχυρά είναι αυτά έναντι της μετάλλαξης και αν τα επίπεδά τους στο αίμα μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, οι ανοσολογικές άμυνες τους οργανισμού μας, που έχουν ενισχυθεί με τα εμβόλια, πρέπει να αναγνωρίζουν τον ιό μόλις εισβάλλει στον οργανισμό και να τον καταστρέφουν προτού προκαλέσει σημαντικές βλάβες. «Αυτό εξηγεί γιατί οι εμβολιασμένοι, παρότι προσβάλλονται, δεν νοσούν βαριά», επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος του πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, δρ Μάικλ Νούζενσβιγκ και συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι αναπότρεπτη, εκτός αν χορηγούνται διαρκώς ενισχυτικές εμβολιαστικές δόσεις».

man in brown jacket and black helmet sitting on blue car
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις