Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

ΕΛΛΑΔΑ

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Η γεωγραφική κατανομή των 2.472 κρουσμάτων

24.07.2021 | 19:49

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.472 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 474.366 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 131 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.402 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.890 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 133 (60,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 88% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.785 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 178 (ημερήσια μεταβολή +22.76%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.472 κρουσμάτων, είναι η εξής:

94 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
131 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
18 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

141 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
279 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
146 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

151 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
25 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
245 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ανδρου
20 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
51 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
11 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

39 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
9 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
129 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
33 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
1 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

36 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
54 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
45 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
41 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
44 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

51 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
17 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
9 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

78 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
18 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
132 κρούσματα υπό διερεύνηση

Αυξήθηκαν κατά 25% ημερησίως οι νοσηλείες – Τα δύο σενάρια για την πορεία της πανδημίας

Στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και την αύξηση του αριθμού των νοσηλειών αναφέρθηκαν τόσο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης όσο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων εισαγωγών, οι οποίες διαμορφώνονται γύρω στις 150-160 καθημερινά και δεν αποκλείεται σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Γώγος τόνισες ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων.

«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις», επισήμανε.

Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι οι διασωληνωμένοι σταμάτησαν να μειώνονται. «Από την αύξηση των κρουσμάτων κάνουμε 2-3 εβδομάδες να δούμε τους διασωληνωμένους. Οι νεαροί γύρισαν από τις διακοπές τους και άρχισαν να κολλάνε γονείς και παππούδες. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, μπήκαν στο νοσοκομείο και κάποιοι διασωληνώθηκαν», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση

Παράλληλα, οι καθηγητές αναφέρθηκαν στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια σημειώνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση. «Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες», δήλωσε ο κ. Τζανάκης

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, οι νέοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να το περάσουν ελαφριά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι είναι πάνω από 40-50 ετών, σε ένα ποσοστό 10%, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν. «Ο εμβολιασμός δε μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δε θα πεθάνουμε», σχολίασε.  Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, από αυτούς εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1%.  «Υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ημερο μέσο όρο αν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200», κατέληξε.

Exit mobile version