Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Λιτή αλλά γεμάτη συναίσθημα τελετή έναρξης 
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Λιτή αλλά γεμάτη συναίσθημα τελετή έναρξης 

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Οι Ιάπωνες κατάφεραν να μας συγκινήσουν σε ένα άδειο από κόσμο στάδιο

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη και την πορεία των αθλημάτων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα μείνουν στην ιστορία πρώτον για την αναβολή τους για ένα χρόνο και δεύτερον για τη διεξαγωγή τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε μια χώρα που η πορεία των κρουσμάτων είναι ανησυχητική, τα 2/3 του πληθυσμού ανεμβολίαστα και υπήρχαν δεύτερες σκέψεις για ακύρωση των αγώνων, η τελετή έναρξης που μας επεφύλαξαν οι Ιάπωνες υπήρξε λιτή, αλλά αν μη τι άλλο συγκινητική. Έτσι η παρουσίαση της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου δεν έμεινε στα στενά όρια της παρουσίασης του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας και στις καινοτομίες στα τυπικά τμήματα όλων των τελετών, το άναμμα της φλόγας, τον όρκο, την παρέλαση, αλλά είχε μια οικουμενική διάσταση.

Η σημειολογία για την αναβολή και την προσπάθεια των αθλητών να διατηρηθούν σε φόρμα για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα μέσα σε καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητας ήταν εμφανής στο πρώτο μισό του θεάματος με εντυπωσιακές χορογραφίες και συγκινητικά βίντεο αριστουργηματικά φτιαγμένα. Σε πολλά σημεία δε της τελετής ήταν ενταγμένοι εκπρόσωποι από όλα τα επαγγέλματα υγείας που είναι αυτό το διάστημα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Highlights και αξιοσημείωτα

Η φωτεινή σφαίρα στον ουρανό πάνω από το στάδιο με το σήμα των Αγώνων που μετατράπηκε σε υδρόγειο ήταν το highlight, ενώ άκρως συγκινητική στιγμή ήταν όπως πάντα η διαδρομή της φλόγας προς το βωμό. Στα αξιοσημείωτα επίσης το γεγονός ότι οι Ρώσοι αθλητές μπήκαν με τη σημαία της ΔΟΕ στο στάδιο στην τελετή έναρξης, όπου θα συμμετάσχουν ως ανεξάρτητοι. Θυμίζουμε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός αντι-ντόπινγκ αποφάσισε το Νοέμβριο  του 2020 να αποκλείσει τους Ρώσους από σε όλα τα αθλήματα για 2 επόμενα χρόνια, ποινή που επικύρωσε το CAS, όπου εκδικάστηκε η προσφυγή των Ρώσων και αποφασίστηκε να μειωθεί από τα 4 χρόνια που είχαν επιβληθεί αρχικά.

 

 

Αυτό σημαίνει πως η Ρωσία δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ούτε και στο Μουντιάλ του 2022, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στα προκριματικά, αλλά αν πάρει την πρόκριση θα αντικατασταθεί από άλλη εθνική ομάδα. Όσον αφορά την Ολυμπιάδα οι αθλητές της συμμετέχουν ως ανεξάρτητοι.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις