Οικονομία: Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Οικονομία: Ο IOBE έχει αυξήσει το βασικό σενάριο ανάπτυξης για το 2021 σε 5-5,5% από την προηγούμενη εκτίμησή του 3,5-4%.

23.07.2021 | 12:51

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την αναπτυξιακή της πρόβλεψη για την Ελλάδα σε 4,3% το 2021, ελαφρώς αυξημένη από την αρχική της εκτίμηση 4,1%, ενώ προβλέπει 6% για το 2022. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η χαλάρωση των περιορισμών βελτίωσε τους περισσότερους δείκτες, προσθέτοντας ότι η αύξηση των εξαγωγών θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις του τουρισμού. Ο IOBE έχει αυξήσει το βασικό σενάριο ανάπτυξης για το 2021 σε 5-5,5% από την προηγούμενη εκτίμησή του 3,5-4%. Η μοντελοποίησή του βλέπει τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 12-15%, την ιδιωτική κατανάλωση κατά 3,5-5% και τις επενδύσεις κατά 14-17%. Ένα δυσμενές σενάριο όπου ο τουρισμός σε ολόκληρη την ΕΕ πλήττεται από την πανδημία θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη σε 2,5-3%. Το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 43,9% σε 2,23 δις ευρώ τον Μάιο σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 48,5% σε 5,3 δις ευρώ, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 51,1% σε 3,07 δις ευρώ.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 10,3% σε 9,52 δις ευρώ. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 14% τον Μάιο, με επικεφαλής την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, την εξόρυξη και την κατασκευή, μετά από αύξηση 22% τον Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης μειώθηκε κατά 4,1%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) της Ελλάδας σημείωσε άνοδο κατά 1% τον Ιούνιο, μετά από οριακή άνοδο 0,1% τον Μάιο. Οι τελευταίοι δύο μήνες σηματοδοτούν μια αντιστροφή από τις 13 διαδοχικές αρνητικές ενδείξεις που προηγήθηκαν, λόγω των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες. Τους πρώτους έξι μήνες του έτους δημιουργήθηκαν 250.610 θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με 43.394 θέσεις εργασίας την ίδια περίοδο το 2020 και 296.466 το 2019, γεγονός που υποδηλώνει μια ισχυρή ανάκαμψη στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Τουρισμός

Η απόφαση για άρση των απαιτήσεων καραντίνας στην Αγγλία για πολίτες με διπλό εμβολιασμό που επιστρέφουν από προορισμούς «amber list», σύμφωνα με πληροφορίες, οδήγησε σε αύξηση των ταξιδιωτικών κρατήσεων για την Ελλάδα. Η αεροπορική εταιρεία EasyJet ανέφερε αύξηση 400% στις κρατήσεις στην Κέρκυρα, ενώ η Jet2 ανακοίνωσε προσθήκες στα δρομολόγια πτήσεων σε δημοφιλή ελληνικά σημεία διακοπών. Η εναέρια κυκλοφορία τους πρώτους έξι μήνες του 2021 έφτασε το 35-37% των επιπέδων του 2021 σε εθνικό επίπεδο. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport ανέφεραν κίνηση στο 22,2% των επιπέδων του 2019, ενώ η κίνηση στο Αεροδρόμιο Αθηνών μειώθηκε κατά -58,2% σε σύγκριση με το 2019. Μόνο 7.000 από τα 10.000 ξενοδοχεία άνοιξαν τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της βιομηχανίας, με τα ποσοστά πληρότητας να είναι κατά μέσο όρο 35-40%. Ο τουριστικός τομέας έχει μειώσει περαιτέρω τις προσδοκίες του για το έτος στο 30-35% του 2019, που αντιστοιχεί σε έσοδα 6,35 δις ευρώ. Η ανάλυση από τον Morgan Stanley υποδηλώνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να μειώσει το 30% της διαμονής των ξενοδοχείων σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, πιθανόν να κοστίζει 1% του ΑΕΠ για την Ελλάδα. Σε ένα δυσμενές σενάριο, το μισό της διαμονής στα ξενοδοχεία θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη κατά 2,3%.

Ενέργεια

Η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες. Ο αγωγός, του οποίου το κόστος εκτιμάται σε 110 εκατ. ευρώ, θα επεκταθεί 123 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη έως το Νεγκοτίνο και θα έχει χωρητικότητα 1,5 bcm ετησίως, με δυνατότητα αναβάθμισης στα 3 bcm.

Ακίνητα

Μια μελέτη που δημοσίευσε η Τράπεζα Πειραιώς βλέπει τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται κατά μέσο όρο 4,9% ετησίως, επαναλαμβάνοντας τα επίπεδα πριν από την κρίση έως το 2027. Οι τιμές ενοικίασης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 10% τον Ιούνιο σύμφωνα με το δείκτη που παρακολουθεί τις τιμές ζήτησης. Από τον Απρίλιο η οικοδομική δραστηριότητα σύμφωνα με τον αριθμό αδειών καταγράφει αύξηση 124,5%.

 

 

Ιδιωτικοποιήσεις

Οι δεσμευτικές προσφορές για τον αυτοκινητόδρομο Εγνατία αναμένεται να ανοίξουν τον Ιούλιο, ενώ η υποδομή ΔΕΠΑ αναμένεται επίσης να μεταβεί στο δεσμευτικό στάδιο προσφοράς έως τα μέσα του μήνα. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη έχει οριστεί για τις 30 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να αποκαλύψει το νέο του πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες. Το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ελλάδας, πουλήθηκε στον Έλληνα εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου για 62,5 εκατομμύρια ευρώ, μετά από τρία χρόνια υπό ειδική διοίκηση.

Τράπεζες

Η Τράπεζα Πειραιώς, ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση των χαρτοφυλακίων χρέους Phoenix και Vega με συνολική αξία 7 δισ. Ευρώ. Οι μεσαίες και κατώτερες δόσεις μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία χρέους Intrum ως μέρος της συμφωνίας. Οι νέες μετοχές της Alpha Bank μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν το HFSF με 9%, την Paulson & Co με 5,6% και τη Schroders Plc με 5,5%. Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα κατανεμήθηκε το 19% των νέων μετοχών, το 35% των οποίων διατέθηκε σε θεσμικούς επενδυτές και το 65% σε ιδιώτες επενδυτές. Οι διαχειριστές χρεών που διαχειρίζονται επί του παρόντος επισφαλή δάνεια αξίας 90 δις ευρώ για τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των δικών τους χαρτοφυλακίων και τρίτων, λένε ότι σκοπεύουν να θεραπεύσουν το 70% αυτών. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ, οι διαχειριστές εκτιμούν ότι το 60% των επιχειρηματικών δανείων και το 70% των στεγαστικών δανείων και των καταναλωτικών δανείων μπορούν να θεραπευτούν.

 

 

Χρηματιστήριο

Ο γενικός δείκτης του ΧΑ είχε μια ακόμη χαμένη εβδομάδα, κλείνοντας κάτω από τις 870 μονάδες. Ο δείκτης είχε συνεχείς υποχωρήσεις και ανέκαμψε ελαφρώς, όταν οι ειδήσεις ότι η Alpha Bank θα συμπεριληφθεί στο MSCI Standard Index οδήγησε σε αύξηση 10% στην τιμή μετοχής της.

Exit mobile version