Κοκαΐνη Γουατεμάλα: Μέσα σε τσουβάλια με καφέ τα ναρκωτικά

ΕΛΛΑΔΑ

Κοκαΐνη Γουατεμάλα: Μέσα σε τσουβάλια με καφέ τα ναρκωτικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Κοκαΐνη Γουατεμάλα: Οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν στο λιμάνι του Πειραιά κοντέινερ με πάνω από 351 κιλά κοκαΐνης.

23.07.2021 | 10:00

Αυτή τη φορά ο απόπλους, δεν έγινε από το λιμάνι του Γκουαγιακίλ στο Εκουαδόρ, αλλά από τη Γουατεμάλα. Τα μεγάλα καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη, μετά τις συνεχείς δεσμεύσεις τρομακτικών ποσοτήτων της καταστροφικής για τους χρήστες, χρυσοφόρας για τα μέλη τους κοκαΐνης, φαίνεται ότι προχώρησαν σε αλλαγές των σχεδίων τους. Έτσι, αυτή τη φορά η αποστολή ποσότητας άνω των 351 κιλών κόκας, μέσα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο τσουβάλια με… καφέ(!), έγινε από άλλο σημείο, αλλά με τα ίδια αποτελέσματα. Την αποστολή της τρομακτικής ποσότητας, που θα πλημμύριζε την Ευρώπη παραισθήσεις, πληροφορήθηκε, όπως συνήθως συμβαίνει, μέσα από το εκτεταμένο πληροφοριακό της δίκτυο ανά τον κόσμο, η D.E.A, η αμερικανική δίωξη ναρκωτικών, που διατηρεί γραφεία σε πάνω από εξήντα χώρες του πλανήτη.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Η πληροφορία ότι στο λιμάνι του Πειραιά επρόκειτο να φθάσει εμπορευματοκιβώτιο μέσα στο νόμιμο φορτίο του οποίου θα κρύβονταν μεγάλη ποσότητα κόκας, σήμανε συναγερμό σε τέσσερις υπηρεσίες της Ελλάδας. Στη Δίωξη Ναρκωτικών, στο Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου του Γ΄ Τελωνείου Πειραιά, στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΚΑΤ.

Το γραφείο της DEA στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Με τη συνδρομή του Γραφείου DEA της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα 12 έως 19 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε εντός του Λιμένα Πειραιά, ευρείας κλίμακας δράση έρευνας εμπορευματοκιβωτίων προερχομένων από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σκοπός των ερευνών ήταν ο εντοπισμός και η κατάσχεση ποσοτήτων κοκαΐνης, που τυχόν αποκρύπτονταν εντός φορτίων νόμιμων εμπορευμάτων, προς αποφυγή της διάχυσης αυτών στην Ευρωπαϊκή αγορά των ναρκωτικών. Συνολικά ελέγχθηκαν πάνω από 150 εμπορευματοκιβώτια.

«Σε ένα εξ αυτών», αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, «προερχόμενο από τη Γουατεμάλα, με νόμιμο φορτίο συσκευασίες (τσουβάλια) καφέ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διακόσιες ενενήντα οκτώ (298) συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους τριακοσίων πενήντα ενός (351) κιλών και επτακοσίων είκοσι πέντε (725) γραμμαρίων». Όπως είναι φυσικό βρίσκεται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού του φορτίου έρευνα για τους πιθανούς παραλήπτες των ναρκωτικών. Ως παραλήπτης, σύμφωνα με πληροφορίες του Alphafreepress, αναφέρεται στα συνοδευτικά έγγραφα, εταιρεία εισαγωγής καφέ στη χώρα μας. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι υπεύθυνοί της, δεν είχαν καμία σχέση με τις «προσθήκες» που είχαν γίνει από τους ναρκέμπορους στα τσουβάλια του καφέ.

 

 

Και σε άλλα λιμάνια

Έτσι, η έρευνα επεκτείνεται και στα άλλα λιμάνια στα οποία «έπιασε» το πλοίο μεταφοράς της κοκαΐνης, όπως είναι η Μάλτα. Κατά τις πληροφορίες, οι οργανωτές της μεταφοράς, είχαν τοποθετήσει τις συσκευασίες με την κοκαΐνη στο στόμιο σχεδόν των τσουβαλιών ούτως ώστε αυτοί που είχαν ως αποστολή να τα παραλάβουν να προλάβουν να τα βγάλουν γρήγορα από τα τσουβάλια πριν εντοπιστούν από τις Αρχές. Για το θέμα αυτό, η Αστυνομία αναφέρει ότι «από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών διενεργείται προανάκριση, ενώ κλήθηκε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση και έχει ήδη αναπτυχθεί συνεργασία, με τις ομόλογες Αρχές του εξωτερικού, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των δραστών».

 

Exit mobile version