Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πάρτι Μύκονος – κορονοϊός: Από τις βίλες… στα ιστιοπλοϊκά
ΕΛΛΑΔΑ

Πάρτι Μύκονος – κορονοϊός: Από τις βίλες… στα ιστιοπλοϊκά

Πάρτι Μύκονος - κορονοϊός: Παρά τα περιοριστικά μέτρα ακυρώθηκαν στο παρά πέντε μεγάλα πάρτι

Σε ειδικό καθεστώς εισέρχεται η Μύκονος, ως τις 26 Ιουλίου, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις οργής από ξενοδόχους και επιχειρηματίες εστίασης και αναζήτηση διεξόδων από οργανωτές εκδηλώσεων. «Βροχή» πέφτουν οι ακυρώσεις στο νησί, ύστερα από τη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών που οδήγησε στην απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, από 01:00 ως 06:00 το πρωί, και σε απαγόρευση της μουσικής. Η δέσμη μέτρων που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για τις περιοχές που βρίσκονται στο όριο άρχισε να ενεργοποιείται στη Μύκονο, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για 4 κρούσματα ανά 100 κατοίκους.

Παρά τον συναγερμό, όμως, τα πάρτι συνεχίζονται σε… ιστιοπλοϊκά. Οι ξέφρενοι ρυθμοί εξακολουθούν να ηχούν με συνωστισμένους και δυνατή μουσική, σε πλεούμενο αυτή τη φορά. Το βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr αφορά σε παρτι που διεξήχθη σε ιστιοπλοϊκό, το οποιο ξεκίνησε απο το λιμάνι της Μυκόνου και εφτασε στην Ρήνεια.

394,71 λοιμώξεις ανά 100.000 πληθυσμό

Τα κρούσματα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο, καθώς προκειμένου να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, οι τουρίστες υποβάλλονται σε COVID τεστ. Σε αυτό το σημείο ανοίγει νέα εστία συζήτησης, αφού έχει παρατηρηθεί PCR τεστ να χρεώνονται, όταν γίνονται ιδιωτικά στις βίλες, ακόμη και 150 ευρώ, ενώ κανονικά κοστίζουν 60 ευρώ. Όλα αυτά χωρίς απόδειξη. Εκείνο που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές, είναι ότι στη Μύκονο υπάρχουν 394,71 λοιμώξεις ανά 100.000 πληθυσμό. Εκείνο που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές, είναι ότι στη Μύκονο υπάρχουν 394,71 λοιμώξεις ανά 100.000 πληθυσμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στα 100 τεστ, τα 10 βγαίνουν θετικά.

 

Δύο κορονοπάρτι με πάνω από 900 καλεσμένους πρόλαβε η ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με το OPEN, οι άντρες του τοπικού αστυνομικού τμήματος έσπευσαν σε βίλα του νησιού, όπου οργάνωνε γνωστός επιχειρηματίας πάρτι, στο οποίο αναμένονταν πάνω από 900 καλεσμένοι. Οι αστυνομικοί επικοινώνησαν με τον επιχειρηματία και τού επισήμαναν ότι το πρόστιμο είναι πάνω από 50.000 ευρώ καθώς και ότι σκοπό είχαν να πάνε κανονικά να κάνουν έλεγχο. Το πάρτι ακυρώθηκε.

Στο δεύτερο περιστατικό, το κορονοπάρτι έκανε ένας Αμερικανός με πάνω από 200 καλεσμένους. Οι αστυνομικοί κινήθηκαν και σε αυτή την περίπτωση αστραπιαία, ενημερώνοντας τον οικοδεσπότη για το πρόστιμο και τα μέτρα που ισχύουν. Μάλιστα, οι άντρες της ΕΛΑΣ παρέμειναν στον χώρο μέχρι να δουν να αποχωρούν από τη βίλα μέχρι και οι εργαζόμενοι που είχαν φτάσει για να εγκαταστήσουν τα ηχοσυστήματα.

Ειδικό σχέδιο

Για να αντιμετωπιστούν τα κορονοπάρτι στη Μύκονο, η αστυνομία φέρεται να έχει ετοιμάσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο. Στο νησί των ανέμων κατέφτασαν 40 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη για να στελεχώσουν μία άκρως επιχειρησιακή ομάδα της αστυνομίας, τις ομάδες ΟΠΚΕ οι οποίες θα περιπολούν σε όλο το νησί μετά τη μία τα ξημερώματα, ενώ επί 24ώρου βάσεως θα πετούν τα drones της ΕΛΑΣ πάνω από το νησί.

Πώς φτάσαμε στο lockdown

Στην εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει του Open μίλησαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμωξιολόγος, Ιωάννα Παυλοπούλου, και ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, για το τοπικό lockdown στη Μύκονο αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο μίλησε και ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου εστίασης του νησιού, Ηρακλής Ζησιμόπουλος.

Να ελέγχονται αυστηρά όσοι προσέρχονται στο νησί

Η κ. Παυλοπούλου εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν τη Μύκονο. «Ελπίζω τα κρούσματα να περιοριστούν και να αποδώσουν τα μέτρα», είπε και σημείωσε ότι «όσοι προσέρχονται στο νησί πρέπει να ελέγχονται αυστηρά». Για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού η λοιμωξιολόγος είπε ότι «είναι πολύ πιο μεταδοτική» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και στους εμβολιασμένους πολίτες. «Και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν», τόνισε, «κι ας είναι πιο προστατευμένοι από τους μη».

Όσον αφορά στην προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η κ. Παυλοπούλου τόνισε ότι «οι άνω των 50 νοσούν και έχουν κολλήσει από τα νεότερα άτομα». Τέλος, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών, λέγοντας ότι είναι ασφαλής στις ηλικίες 15 – 17, ενώ ότι για τις ηλικίες 12 – 14 ακόμα γίνεται έρευνα. «Το εξετάζουμε και από Σεπτέμβρη ίσως δοθεί η εισήγηση», διευκρίνησε η κ. Παυλοπούλου και συμπλήρωσε ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και για θηλάζουσες.

«Θα κινδυνεύσουν 50άρηδες και 60άρηδες»

Στη Μύκονο αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος λέγοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, η εμβολιαστική κάλυψη του νησιού κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά, όμως υπάρχει πολύ μεγάλη εισροή τουριστών και δεν ξέρουμε πόσο αυστηροί είναι οι έλεγχοι «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το καλοκαίρι», είπε ο κ. Μανωλόπουλος και συμπλήρωσε ότι, απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα αυτό που πρέπει να γίνει είναι «να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών». Ο καθηγητής εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε αύξηση κρουσμάτων και συμπλήρωσε ότι «θα κινδυνεύσουν 50άρηδες και 60άρηδες» από τη νέα μετάλλαξη.

Ερχόταν κόσμος χωρίς να γίνονται έλεγχοι

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο μετά την ανακοίνωση για τοπικό lockdown μίλησε και ο  γενικός γραμματέας του συνδέσμου εστίασης του νησιού, Ηρακλής Ζησιμόπουλος. Ο κ. Ζησιμόπουλος υποστήριξε ότι «ερχόταν κόσμος χωρίς να γίνονται έλεγχοι» και εξήγησε ότι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις της Μυκόνου είναι «πολύ δύσκολη». «Αμέσως έγιναν ακυρώσεις και κάποιοι φεύγουν ήδη». Ο κ. Ζησιμόπουλος είπε ότι, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι επιχειρηματίες του νησιού έκαναν εκκλήσεις στην πολιτεία να πάρει μέτρα ώστε να σταματήσει τα κορονοπάρτι στα στενά του νησιού αλλά αυτό έγινε μόλις προχθές.

Βράζουν οι επιχειρηματίες για τα μέτρα

Τα δεκάδες πάρτι στη Μύκονο οδήγησαν στην αιφνίδια απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά να επιβάλει έκτακτα μέτρα στο νησί, όπου τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες. Τα μέτρα έχουν χαρακτηριστικά τοπικού lockdown και περιλαμβάνουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τη 1:00 έως τις 6:00 και απαγόρευση της μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο. Οι επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης κάνουν λόγο για ψυχρολουσία και βρίσκονται στα κάγκελα καθώς ματαιώνονται πολλές εκδηλώσεις ηδη από την Κυριακή, όποτε και τίθενται σε εφαρμογή οι εκδηλώσεις.

Δεν είναι όμως μόνο η Μύκονος που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές. Υπάρχουν ακόμα 5 περιοχές και συγκεκριμένα ορισμένα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένοι νομοί της Κρήτης που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου το τελευταίο χρονικό διάστημα και είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν και εκεί έκτακτα μέτρα είναι στο τραπέζι.

Το παρασκήνιο της απόφασης για τα μέτρα lockdown

Το υψηλότατο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη έκτακτων μέτρων στο «νησί των ανέμων». Η έκρηξη των κρουσμάτων στη Μύκονο αγγίζει το 248% μέσα σε μία εβδομάδα έφερε το πρώτο τοπικό lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου και με το νησί να «βουλιάζει» από κόσμο. Τις προηγούμενες ημέρες, τα πάρτι και οι συναθροίσεις σε beach bar η και ιδιωτικές βίλες του νησιού ήταν ανεξέλεγκτα και τα μέτρα προστασίας ανύπαρκτα ακόμα και στα σοκάκια του νησιού.

Για την εφαρμογή των μέτρων από σήμερα ενισχύεται η αστυνόμευση στη Μύκονο, ενώ συζήτηση γίνεται και για την αύξηση των ξενοδοχείων καραντίνας, καθώς το μοναδικό που υπάρχει στο νησί είναι γεμάτο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ένας 18χρονος Ιταλός, θετικός στον κορoνοϊό, να αναζητεί για μία ολόκληρη ημέρα δωμάτιο, προκειμένου να περάσει την καραντίνα του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις