Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μύκονος lockdown: Αδειάζει το νησί, οργή και αγωνία για την “επόμενη μέρα”
ΕΛΛΑΔΑ

Μύκονος lockdown: Αδειάζει το νησί, οργή και αγωνία για την “επόμενη μέρα”

Ντόμινο ακυρώσεων στο νησί - «Παγώνουν» οι κρατήσεις - Ποια είναι τα νέα μέτρα που προωθούνται για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Εικόνες που μας γυρίζουν μήνες πίσω εκτυλίσσονται πλέον στη Μύκονο, αφού από χθες έως και τις 26 Ιουλίου των νησί των ανέμων θα βρίσκεται σε καθεστώς μίνι lockdown -στην καρδιά του καλοκαιριού- λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Για την απόφαση είχε προϊδεάσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας για το αυξημένο ιικό φορτίο στο νησί των Κυκλάδων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έκαναν φτερά, τα πάρτι σε βίλες έδιναν και τα νέα περιοριστικά μέτρα ήταν μονόδρομος. «Ήταν κάτι που περιμέναμε», λένε κάτοικοι του νησιού, με τους επιχειρηματίες να «βράζουν» ζητώντας άμεσα εξειδίκευση των μέτρων προκειμένου να μην χαθεί η τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάνω από 12 μεγάλα κορoνοπάρτι, γίνονταν κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα σε βίλες, απόμερα σημεία, παραλίες και μεγάλα κλαμπ της Μυκόνου. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η εξέλιξη τω ενεργών κρουσμάτων στο νησί των ανέμων. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουνίου η Μύκονος είχε μόλις 9 ενεργά κρούσματα, στις 7 Ιουλίου 65, ενώ στις 16 Ιουλίου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτοξεύθηκε στα 418. Σημειώνεται ότι το 45% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δήλωσε ως πιθανό τόπο έκθεσής του την εργασία, κάτι που ερμηνεύεται από τους ειδικούς πως οι περισσότερες επιχειρήσεις απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 10 έως τις 16 Ιουλίου στη Μύκονο επιβεβαιώθηκαν συνολικά 331 κρούσματα!

10 Ιουλίου: 39 κρούσματα
11 Ιουλίου: 41 κρούσματα
12 Ιουλίου: 42 κρούσματα
13 Ιουλίου: 36 κρούσματα
14 Ιουλίου: 47 κρούσματα
15 Ιουλίου: 86 κρούσματα
16 Ιουλίου: 40 κρούσματα

Μύκονος lockdown: Τι λένε οι επιχειρηματίες

«Πρόκειται για καταστροφή για το νησί. Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα οι ακυρώσεις έπεσαν βροχή. Ο κόσμος δεν έρχεται στο νησί για να είναι περιορισμένος, ούτε για να μην ακούει μουσική. Η απόφαση αμαυρώνει και υποθηκεύει το μέλλον του νησιού. Όταν βλέπει κάποιος ότι κλείνει η ίδια η κυβέρνηση ένα νησί που αποτελεί την ναυαρχίδα του τουρισμού πάει να πει ότι υπάρχει πολύ σημαντικό πρόβλημα. Ζητούμε εξειδίκευση των μέτρων και να μην μπαίνουν όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη στο ίδιο τσουβάλι», τόνισε χθες ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, πρόεδρος του Σωματίου Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου (ΣΕΕΧΩΜ).

Σαν άλλο νησί η Μύκονος

Πλέον, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα και να τελειώνει στις 06:00 το πρωί η κοσμοπολίτικη Μύκονος θυμίζει ένα άλλο νησί. Τα πολυσύχναστα σοκάκια του νησιού είναι άδεια τη νύχτα, ενώ η διασκέδαση πλέον γίνεται στα βουβά μετά και την απαγόρευση της μουσικής.

Μύκονος lockdown: Διεθνές ενδιαφέρον

Της ανακοίνωσης των νέων μέτρων ακολούθησε βροχή μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων από διπλωματικές Αρχές, αλλά και μεγάλους tour operators προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα, καθώς χώρες με μεγάλο τουριστικό όγκο προς την Ελλάδα ζητούσαν άμεση ενημέρωση για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι. Μολονότι η Αθήνα απέκρουε τα πρώτα -ευρωπαϊκά κυρίως- πυρά, περιγράφοντας την απόφαση ως άσκηση διατήρησης του ελέγχου της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, μεγάλο ζητούμενο για τους ανθρώπους του κλάδου αποτελεί η απαίτηση για επιπλέον δικλείδες ασφαλείας ακόμη και τα επόμενα εικοσιτετράωρα (κυρίως από χώρες του ευρωπαϊκού βορρά), αφαιρώντας σημαντικούς πόντους από την Ελλάδα στον ήδη υψηλό ανταγωνισμό για την περιορισμένη φετινή τουριστική αγορά.

Το γεγονός μάλιστα ότι 46% των εργαζόμενων στην Μύκονο παραμένουν ανεμβολίαστοι -παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό σύνολο- αποτέλεσε τη βασική πηγή της επιδημιολογικής έξαρσης, οδηγώντας την κυβέρνηση στο να πατήσει το κουμπί του τοπικού lockdown. Με δεδομένο ακόμη ότι στον ίδιο «πορτοκαλί συναγερμό» είχαν τεθεί εκτός από την Μύκονο και άλλες πέντε τουριστικές περιοχές υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα μόλις την περασμένη Πέμπτη, το κυβερνητικό επιτελείο ωθείται στη λήψη άμεσων, οριζόντιων μέτρων για τον τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τα δύο νέα οριζόντια μέτρα θα είναι:

1. Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό,

2. Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία (ρεσεψιόν, πρωινό κτλ) και μεταφορά τους σε άλλα πόστα.

Γέμισε η καραντίνα

Παράλληλα, τους φόβους των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρηματιών του κλάδου επιτείνει τις τελευταίες ώρες η πληρότητα που σε όλα τα ξενοδοχεία καραντίνας στις έξι «πορτοκαλί» περιοχές (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ίος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο), την οποία οι τουριστικοί φορείς ερμηνεύουν ως κακό οιωνό για την περαιτέρω εξέλιξη της σεζόν, αλλά και τις επόμενες αποφάσεις των επιστημόνων ως προς την επέκταση του τοπικού lockdown και στις άλλες περιοχές, πέραν της Μυκόνου.

Μολονότι το πρόβλημα εύρεσης ξενοδοχείων καραντίνας έχει αντιμετωπιστεί δραστικά, καθώς ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τουριστικούς πράκτορες, επιστρατεύοντας και την ιδιωτική πρωτοβουλία στα πέντε, αυτά νησιά, η υψηλή ζήτηση στην πραγματικότητα καταδεικνύει την ραγδαία επιδημιολογική επιδείνωση που καταγράφεται ώρα με την ώρα στις περιοχές αυτές, ενώ ανοδική τάση εμφανίζει τις τελευταίες ώρες και η Κέρκυρα.

Ποιες άλλες περιοχές βρίσκονται στο όριο για μέτρα

Την ίδια ώρα στα «κόκκινα» κινούμενοι στα όρια, χωρίς να αποκλείεται το επόμενο διάστημα να επιβληθούν και εκεί πρόσθετα μέτρα αλά Μύκονος, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida βρίσκονται και άλλες περιοχές της χώρας που τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στα όρια βρίσκονται το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Ιος και η Πάρος. Μάλιστα ό ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς έχει στείλει το μήνυμα ότι για αυτές τις περιοχές που καταγράφεται υγειονομική επιβάρυνση η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν πάρει συγκεκριμένα μέτρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις