Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γεραπετρίτης: Ισόρροπο μείγμα αποκλιμάκωσης των μέτρων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ισόρροπο μείγμα αποκλιμάκωσης των μέτρων

Γεραπετρίτης: «Θα συνεχίσουμε να αποκαθιστούμε τις ελευθερίες των εμβολιασμένων πολιτών και να προσπαθούμε να πείσουμε όσους ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε το μήνυμα ότι «η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν οριζόντιους περιορισμούς». Παράλληλα, έκανε λόγο για «ισόρροπο μείγμα» αποκλιμάκωσης μέτρων για τους εμβολιασμένους αφενός, υποχρεωτικών εμβολιασμών σε ειδικές κατηγορίες αφετέρου. «Δεν πρόκειται για προνόμια και τιμωρία», σημειώνει εξάλλου με την προσθήκη, «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που προσφέρουν το Σύνταγμα και ο νόμος».

Ειδικότερα για την πανδημία τόνισε ότι «είναι αυτονόητο ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν οριζόντιους περιορισμούς. Ούτε όμως είναι ηθικό και δίκαιο για όσους επιτέλεσαν το καθήκον αυτοπροστασίας και το χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης με το να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σε διαρκή συνεργασία με την υγειονομική επιτροπή έχει φέρει ένα ισόρροπο μείγμα αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ιδίως για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας και υποχρεωτικών εμβολιασμών σε κρίσιμες δομές Υγείας, φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία». Και, χαρακτηριστικά, «θα συνεχίσουμε να αποκαθιστούμε τις ελευθερίες των εμβολιασμένων πολιτών και να προσπαθούμε να πείσουμε όσους ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν πρόκειται για προνόμια και τιμωρία. Είναι η αναλογική φροντίδα του κράτους για τις ελευθερίες των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Και στο πνεύμα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που προσφέρουν το Σύνταγμα και ο νόμος».

Ο τουρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 50% των αφίξεων του 2019

Για τον τουρισμό στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει πως «μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τον στόχο του 50% των αφίξεων του 2019. Ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι αφίξεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος πλησιάζουν το 70%». Ενώ για το από εδώ και στο εξής αναφέρει: «Προφανώς λόγω της εξάπλωσης του ιού σταδιακά θα υπάρξει αναβάθμιση του χάρτη κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό πράγματι μπορεί να φέρει επιδείνωση στα μέτρα επιστροφής ορισμένων χωρών, είμαστε όμως έτοιμοι να διασφαλίσουμε υπό οποιαδήποτε συνθήκη το τουριστικό μας προϊόν παρέχοντας ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους ταξιδιώτες. Αλλά και τις αναγκαίες διευκολύνσεις όπου αυτό απαιτηθεί».

Η τηλεκπαίδευση πήγε εξαιρετικά

«Αν και η τηλεκπαίδευση πήγε εξαιρετικά στη χώρα μας, η πρόθεση μας είναι να λειτουργήσουν με φυσικό τρόπο όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης το νέο σχολικό και ακαδημαϊκό έτος», τόνισε ο υπουργός και πανεπιστημιακός, ερωτώμενος για τη νέα σχολική χρονιά. Για τα πανεπιστήμια δε ειδικότερα, εκφράζει την ελπίδα του ότι «σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα εμβολιασμού που επιβάλλει ο ορθός λόγος, τον οποίο εξάλλου υπηρετεί η πανεπιστημιακή διαδικασία». ‘Αλλωστε, συνεχίζει, «όπως, προσφυώς, ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους οι πρυτάνεις των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, ο εμβολιασμός είναι το διαβατήριο της επιστροφής στη φοιτητική ζωή».

 

 

Πρόωρες εκλογές

Τέλος, ερωτώμενος για το θέμα πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού, ο κ. Γεραπετρίτης υπήρξε κατηγορηματικός:  «Η ερώτηση περί εκλογών απηχεί πολιτική νοοτροπία παρελθόντος. Οι πολίτες απαιτούν από εμάς περισσότερη δουλειά και αποτελεσματικότητα και όχι άσκοπη μόχλευση πολιτικών παθών ή κεφαλαιοποίηση πολιτικών ωφελημάτων. Για δε τον ανασχηματισμό εκτιμώ ότι η κυβέρνηση συνολικά οδεύει καλά, έστω και με τις αναπόφευκτες αστοχίες, τις οποίες δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε και να παρεμβαίνουμε διορθωτικά με γρήγορα αντανακλαστικά. Κατά τα λοιπά, προφανώς τον λόγο έχει ο πρωθυπουργός».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις