Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση μεταναστών: Οκτώ συλλήψεις
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση μεταναστών: Οκτώ συλλήψεις

Διακίνηση μεταναστών: Σε βίντεο-ντοκουμέντο ξετυλίγονται σκηνές από την καταδίωξη στα νερά της Λευκάδας.

Σκηνές βίντεο, που κόβουν την ανάσα και οι οποίες ξετυλίχθηκαν στα καταγάλανα νερά της Λευκάδας, έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα. Άνδρες των Ειδικών Αποστολών καταδιώκουν ταχύπλοο, με το οποίο οργανωμένο κύκλωμα διακινητών παράτυπων μεταναστών, μετέφερε κρυφά στην Ιταλία τους αλλοδαπούς που είχαν πληρώσει από 5 έως 7.000 ευρώ ο καθένας. Στο βίντεο φαίνεται η καταδίωξη που κράτησε αρκετά λεπτά, αλλά και δύο ακόμη γεγονότα, που τη συνόδευσαν. Οι «ράμπο» του Λιμενικού, καθώς ο Ουκρανός κυβερνήτης του σκάφους δεν υπάκουε στα σήματα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά αντίθετα επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού, με βολές στις μηχανές κατάφεραν να το ακινητοποιήσουν.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Την ίδια στιγμή ο χειριστής με βουτιά βρέθηκε στη θάλασσα, όπου και συνελήφθη ενώ το σκάφος συνέχιζε να περιστρέφεται στα νερά με επιβάτες τους παράτυπους μετανάστες που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον στην Ιταλία και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είχε προηγηθεί η έρευνα της Αστυνομίας, για τον εντοπισμό των μελών και την τελική εξάρθρωση του κυκλώματος, που μετέφερε από την Ομόνοια παράτυπους μετανάστες στη Λευκάδα και από εκεί σε ερημικές ακτές για να επιβιβαστούν στα πλωτά της οργάνωσης. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, συνελήφθησαν σε παράλληλες επιχειρήσεις σε Λευκάδα και Αθήνα, οκτώ μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων (6) αλλοδαποί ηλικίας 24, 32, 36, 39, 44 και 45 ετών και (2) ημεδαποί ηλικίας 47 και 48 ετών.

Εγκέφαλοι δύο Ιρακινοί

Εγκέφαλοι θεωρούνται δύο από τους συλληφθέντες Ιρακινούς, ενώ τον χειρισμό των σκαφών αναλάμβαναν Ουκρανοί. Στην οργάνωση μετείχε και Τούρκος υπήκοος. Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, η οποία αποκάλυψε τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείτο στη διευκόλυνση της εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους, κάνοντας χρήση πλωτών μέσων. Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προωθούσαν τους αλλοδαπούς από διάφορα παράλια σημεία της δυτικής Ελλάδας προς τις Ιταλικές ακτές, κάνοντας χρήση σκαφών.

Στρατολογημένα μέλη

«Ως προς τη δομή της οργάνωσης», αναφέρει η Αστυνομία «ο 45χρονος και ο 39χρονος, αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης, πέριξ του οποίου είχε οικοδομηθεί ένα ευέλικτο δίκτυο με στρατολογημένα μέλη που συνεισέφεραν στον επιδιωκόμενο εγκληματικό σκοπό, μέσω της ανάθεσης σε αυτούς μέρους της παράνομης δραστηριότητας.Τα μέλη αυτά στρατολογούνταν είτε λόγω εξειδίκευσης σε γνώσεις ναυσιπλοΐας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να χειριστούν τόσο ιστιοφόρα όσο και ταχύπλοα σκάφη, είτε λόγω της εμπειρίας τους από την ενασχόλησή τους με λαθρεμπόριο τσιγάρων, έχοντας στη διάθεσή τους τα κατάλληλα μέσα (αυτοκίνητο τύπου τζιπ) και την ανάλογη τεχνογνωσία (μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις, αποφυγή ελέγχου).

«Ψάρευαν» αλλοδαπούς

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τους υποψήφιους διακινούμενους μέσω του «κοινωνικού δικτύου» που είχαν αναπτύξει, τόσο με ομοεθνείς τους, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη Χώρα μας και εκμεταλλευόμενοι τη γνωριμία τους με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται συστηματικά στη διακίνηση αλλοδαπών. Το χρηματικό ποσό της αμοιβής της οργάνωσης, για τη διακίνηση από την Ελλάδα στην Ιταλία είχε καθορισθεί σε 5.000 – 7.000 ευρώ κατ’ άτομο». Αφού εντόπιζαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, τους μετέφεραν με οχήματα της οργάνωσης ή μισθωμένα λεωφορεία, στα κατά τόπους σημεία επιβίβασης, όπου οι αλλοδαποί αποκρύπτονταν προσωρινά σε απομονωμένα σημεία, μέχρι την άφιξη κατάλληλου ιστιοφόρου ή ταχύπλοου σκάφους.

14 αλλοδαποί στο σκάφος

Ως προς το χρονικό της αστυνομικής επιχείρησης για την αποδόμηση της οργάνωσης, τα μέλη της επιδίωξαν τη δια θαλάσσης προώθηση 14 αλλοδαπών στην Ιταλία, κάνοντας χρήση ταχύπλοου σκάφους άνευ ονόματος και σημείων αναγνώρισης. Την προηγουμένη μέλη της οργάνωσης μετέφεραν με ΙΧΕ αυτοκίνητο τύπου τζιπ (14) αλλοδαπούς από την περιοχή της Ομόνοιας στο ακρωτήρι Δουκάτο Λευκάδας, με τη συνοδεία προπορευόμενου οχήματος το οποίο είχε μισθωθεί τις προηγούμενες ημέρες για το σκοπό αυτό. Μετά την άφιξη τους στο σημείο, οι αλλοδαποί παρέμειναν κρυμμένοι στη βλάστηση της παραθαλάσσιας βραχώδους περιοχής, εφοδιασμένοι με ιματισμό και τρόφιμα από την οργάνωση.

 

 

Εντόπισαν το ταχύπλοο

Τα μεικτά κλιμάκια Αστυνομικών και Λιμενικών, έθεσαν υπό επιτήρηση τον χώρο και την 05:30 ώρα της 14-07-2021, εντόπισαν ταχύπλοο σκάφος να προσεγγίζει το σημείο. Αφού οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν και το σκάφος αναχώρησε, περιπολικό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας επιχείρησε τον έλεγχο του σκάφους, ωστόσο ο χειριστής αυτού δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και εντολές των Λιμενικών και ανέπτυξε ταχύτητα εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς, μεταξύ άλλων δε, επιχείρησε ακόμα και να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος.

Οι Λιμενικοί που ακολουθούσαν το σκάφος πραγματοποίησαν προειδοποιητικά πυρά, με αποτέλεσμα το σκάφος να ελαττώσει ταχύτητα. Ακολούθως, ο χειριστής του σκάφους πήδηξε στη θάλασσα, αφήνοντας το σκάφος ακυβέρνητο να κινείται σε κυκλική πορεία μέχρι να ακινητοποιηθεί. Εν τέλει ο χειριστής περισυλλέχθηκε από τη θάλασσα και δεσμεύτηκε, ενώ εντός του σκάφους εντοπίστηκαν οι (14) αλλοδαποί. Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Λιμεναρχείο Λευκάδας και το σκάφος κατασχέθηκε.

Προστασία θαλασσίων συνόρων

Σε πληροφοριακό επίπεδο η έρευνα υποστηρίχθηκε ενεργά από τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και σε επιχειρησιακό επίπεδο από κοινού με τα Λιμεναρχεία Ηγουμενίτσας και Λευκάδας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις