Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κούβα διαδηλώσεις: Πρωτοφανείς εικόνες στους δρόμους, μια ανησυχητική κρίση
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα διαδηλώσεις: Πρωτοφανείς εικόνες στους δρόμους, μια ανησυχητική κρίση

Κούβα διαδηλώσεις: Εξαγριωμένοι από την κατάρρευση της οικονομίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας,

Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στην Κούβα μετά τη μαζική συμμετοχή στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες ενάντια στην κομμουνιστική κυβέρνηση που διαδέχθηκε την εποχή Κάστρο. Εξαγριωμένοι από την κατάρρευση της οικονομίας, τις ελλείψεις σε φάρμακα και φαγητό, το σκαρφάλωμα των τιμών και τους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε διάφορες πόλεις του νησιού, η επιβίωση του οποίου βασίζεται εν πολλοίς στον τουρισμό.

Ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε από τους υποστηρικτές του να «πολεμήσουν» τους διαδηλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σκληρή τιμωρία. Ένας από αυτούς δήλωσε στο BBC Mundo: «Δεν υπάρχει φαγητό, φάρμακα, ελευθερία. Δεν μας αφήνουν να ζήσουμε». Πολλοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν από δυνάμεις ασφαλείας που φορούσαν απλά πολιτικά ρούχα, σύμφωνα με το Reuters. Φωτογραφίες που ανέβηκαν στα κοινωνικά μέσα δείχνουν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να συλλαμβάνουν, να χτυπούν και να ρίχνουν σπρέι πιπεριού σε κάποιους από τους διαδηλωτές.

Κατάρρευση του internet

Υπήρξαν αναφορές για κατάρρευση του internet κατά μήκος του νησιού ενώ ένας φωτογράφος του Associated Press τραυματίστηκε μετά από αντιπαράθεση με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οργανωμένες κυρίως μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτές οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αυθόρμητα το πρωί της Δευτέρας, ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός σε αυτήν τη χώρα που κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCC), και οι μόνες συγκεντρώσεις που έχουν άδεια διεξαγωγής είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές του κόμματος.

«Κάτω η δικτατορία!», «Να φύγουν!», ή ακόμη «Πατρίδα και ζωή!» (σ.σ. ο τίτλος ενός αμφιλεγόμενου τραγουδιού), φώναζαν αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές στο Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, μια μικρή πόλη 50.000 κατοίκων περίπου 30 χλμ από την Αβάνα.

Διαδηλώσεις σε άλλες περιοχές έγιναν και μεταδόθηκαν ζωντανά, μέσω facebook ή twitter, σε αυτήν τη χώρα όπου το ασύρματο διαδίκτυο έφτασε μόλις στα τέλη του 2018. Ο Κουβανός πρόεδρος και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε απάντηση στις ταραχές, μίλησε στο έθνος σε μια τηλεοπτική εκπομπή ρίχνοντας το φταίξιμο στις ΗΠΑ. Αποκάλεσε τις αυστηρές κυρώσεις της στην Κούβα – που ισχύουν με διάφορες μορφές από το 1962 – «πολιτική οικονομικής ασφυξίας».

Ο κ. Ντιάζ-Κανέλ είπε ότι οι διαδηλωτές ήταν μισθοφόροι που προσλήφθηκαν από τις ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και ζήτησαν από τους υποστηρικτές του να βγουν και να υπερασπιστούν την επανάσταση – αναφερόμενος στην εξέγερση του 1959 που ξεκίνησε κομμουνιστική κυριαρχία.

Στο πλευρό των διαδηλωτών ο Μπάιντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του λαού της Κούβας και στις εκκλήσεις του για ελευθερία και την απαλλαγή του από τη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού και τις δεκαετίες καταστολής, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εν μέσω πρωτοφανών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει σε πολλές κουβανικές πόλεις.

«Ο λαός της Κούβας υπερασπίζεται θαρραλέα τα θεμελιώδη και οικουμενικά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας και του δικαιώματος [του λαού] να ορίζει ελεύθερα το μέλλον του, πρέπει να είναι σεβαστά» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζο Μπάιντεν προσέθεσε «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το κουβανικό καθεστώς να ακούσει τους πολίτες και να υπηρετήσει τις ανάγκες τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και όχι να πλουτίζει το ίδιο».

Associated Press: «Σκιές και ψίθυροι» για το λάθος του πρακτορείου για την Κούβα

Μύλος επικρατεί από το πρωί με μια φωτογραφία του Associated Press που το πρακτορείο έστειλε σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ από τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κούβα. Γιατί μπορεί στην λεζάντα της φωτογραφίας αναγράφηκε πως παρουσιάζει «αντικαθεστωτικούς και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές», στην πραγματικότητα ωστόσο όμως πρόκειται για υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Όπως σημείωσαν ορθώς κάποιοι παρατηρητικοί, δεν γίνεται να είναι «αντικυβερνητικοί» κάποιοι που κρατούν τη σημαία της «26ης Ιουλίου», του κινήματος του Φιντέλ Κάστρο. Κι αυτό γιατί η 26η Ιουλίου είναι η ημερομηνία που ο Κάστρο έκανε την επίθεση κατά του καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα, δηλαδή η έναρξη της κουβανέζικης επανάστασης.

Στα social media υπήρξαν πολλά σχόλια που έσπευσαν να εγκαλέσουν το ΑΡ για «προπαγάνδα»

«Η παραπληροφόρηση για την Κούβα είναι κραυγαλέα: Η φιλοπολεμική, νεοφιλελεύθερη βρετανική εφημερίδα The Guardian χρησιμοποίησε μια φωτογραφία Κουβανών που συγκεντρώνονται με τη σημαία της 26ης Ιουλίου και ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι είναι «αντικυβερνητικοί» διαδηλωτές. Πρόκειται για fake news», έγραψε ο Μπεν Νόρτον, δημοσιογράφος του ιστότοπου Intercept. Ο Guardian στη συνέχεια άλλαξε τη φωτογραφία, κάνοντας πια λόγο για «Government supporters», δηλαδή για υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις