Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Έλλειψη ύπνου συμπτώματα: Γιατί δεν πρέπει να αδιαφορείς για την ξεκούρασή σου
PLUS

Έλλειψη ύπνου συμπτώματα: Γιατί δεν πρέπει να αδιαφορείς για την ξεκούρασή σου

Έλλειψη ύπνου συμπτώματα: Τα δεδομένα περιελάμβαναν σχεδόν 2.000 μεσήλικες ενήλικες που ήταν σχετικά υγιείς

Τρεις συνεχόμενες ημέρες απώλειας ύπνου είναι αρκετές για να επιδεινωθεί η ψυχική και η σωματική σας ευεξία. Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Behavioral Medicine, εξέτασε τις συνέπειες που αντιμετωπίζετε όταν κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες για οκτώ συνεχόμενες νύχτες, την ελάχιστη δηλαδή διάρκεια ύπνου που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της βέλτιστης υγείας σε μέσους ενήλικες.

Η επικεφαλής συγγραφέας δρ. Soomi Lee, επίκουρη καθηγήτρια στο School of Aging Studies στο University of South Florida, διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μετά από μόλις μία νύχτα απώλειας ύπνου. Ο αριθμός των ψυχικών και σωματικών προβλημάτων επιδεινώθηκε σταθερά και κορυφώθηκε την τρίτη ημέρα. Σε αυτό το σημείο, η έρευνα δείχνει ότι το ανθρώπινο σώμα συνήθισε την επαναλαμβανόμενη απώλεια ύπνου. Ωστόσο, αυτό άλλαξε την έκτη ημέρα, όταν οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η σοβαρότητα των φυσικών συμπτωμάτων, χειροτέρεψε σοβαρά.

«Πολλοί από εμάς τείνουμε να θεωρούμε ότι μπορούμε να αναπληρώσουμε τον ύπνο που χάνουμε τα σαββατοκύριακα ώστε να είμαστε πιο παραγωγικοί τις καθημερινές. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι αρκεί μια άγρυπνη νύχτα για να επηρεαστεί η καθημερινή σας λειτουργία» αναφέρει η δρ. Soomi Lee.

Τα δεδομένα περιελάμβαναν σχεδόν 2.000 μεσήλικες ενήλικες που ήταν σχετικά υγιείς. Μεταξύ αυτών, το 42% είχε τουλάχιστον μία νύχτα απώλειας ύπνου, καθώς κοιμήθηκαν 1 ½ ώρα λιγότερο από τις συνήθεις ρουτίνες τους. Ηχογράφησαν τις ψυχικές και σωματικές τους συμπεριφορές σε ένα ημερολόγιο για οκτώ συνεχόμενες ημέρες, επιτρέποντας στους ερευνητές να επανεξετάσουν πώς η απώλεια ύπνου προκαλεί φθορά στο σώμα.

brown textile on blue and white floral textile

Πώς θα μετριάσετε τις αρνητικές επιδράσεις

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων, όπως ο θυμός, τα νεύρα, η μοναξιά, η ευερεθιστότητα, η απογοήτευση ως αποτέλεσμα της απώλειας ύπνου. Αντιμετώπισαν επίσης περισσότερα σωματικά συμπτώματα, όπως προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού, πόνους, γαστρεντερικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και συμπτώματα αυξάνονταν συνεχώς καθ’όλη τη διάρκεια των διαδοχικών ημερών απώλειας ύπνου και δεν επέστρεψαν στα αρχικά επίπεδα εκτός αν κοιμόντουσαν για πάνω από έξι ώρες.

Μάλιστα, η δρ. Soomi Lee επισημαίνει ότι είναι όλο και πιο δύσκολο για το σώμα σας να ανακάμψει πλήρως από την έλλειψη ύπνου, συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο επιδείνωσης της καθημερινής ευεξίας, που θα μπορούσε να επηρεάσει κάποιον σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του.

woman in black t-shirt and black shorts standing on black area rug
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις