Κορονοϊός: Προβληματισμός στο Μαξίμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Προβληματισμός στο Μαξίμου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Κορονοϊός: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται επικίνδυνα και το κυβερνητικό επιτελείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

08.07.2021 | 10:08

Κάτι παραπάνω από προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και ιδιαίτερα για την μεγάλη αυξητική τάση που δείχνουν τα κρούσματα  που προέρχονται από την μετάλλαξη Δέλτα. Ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει αρκετές συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες με την επιτροπή των επιστημόνων, αλλά και με τους αρμόδιους υπουργούς και το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι «κανένας εφησυχασμός». Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται επικίνδυνα και το κυβερνητικό επιτελείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και λαμβάνει μέτρα, ώστε να μην ξαναζήσουμε εποχές αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Η αλήθεια είναι ότι στην κυβέρνηση ξορκίζουν ένα σενάριο ολικής επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μέγα πλήγμα τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία της χώρας. Για τους λόγους αυτούς ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει τόσο από τους επιστήμονες, όσο και από τους υπουργούς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας, να αποφασίσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις και οριζόντιες κινήσεις. Η αρχή έγινε από τα κέντρα διασκέδασης και κυρίως τα μπαρ και τα κλαμπ, όπου τα μέτρα τηρούνταν στο ελάχιστο και ο κόσμος ήταν πολυπληθής με αποτέλεσμα κάποια εξ αυτών να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει υψηλή μεταδοτικότητα στους νέους που συναθροίζονται σε τέτοια μαγαζιά.

Τα πάρτυ

Οι εικόνες από τα πάρτυ που διοργανώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα σχεδόν «τρόμαξαν» τους επιστήμονες, που πρότειναν στην κυβέρνηση την επαναφορά του μέτρου των καθήμενων θαμώνων, αλλά και τον περιορισμό των ατόμων που θα βρίσκονται στους χώρους αυτούς. Τα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν είναι πολύ υψηλά και φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για όσους δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν. Παράλληλα, φαίνεται ότι επανέρχεται και η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εξωτερικούς και μη, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν υποχρεωτικό, αλλά ίσχυε σε επίπεδο ισχυρής σύστασης.

Το τελευταίο όπλο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση είναι η επαναφορά των αυστηρών ελέγχων τόσο στα μαγαζιά διασκέδασης και εστίασης, όσο και στα μέσα μεταφοράς και τους χώρους που παρατηρείται μεγάλη συνάθροιση πολιτών. Αυτή η δέσμη μέτρων, σε συνδυασμό με τα νέα πρωτόκολλά που ανακοινώθηκαν για τις μετακινήσεις και ιδιαίτερα για την μετάβαση των πολιτών στα νησιά ενόψει των διακοπών τους, εκτιμάται ότι θα περιορίσουν την διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα και επιπλέον θα δώσουν ισχυρά κίνητρα στους ανεμβολίαστους να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

 

 

Η πορεία του εμβολιασμού

Και εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που ανησυχεί τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Και αυτό δεν είναι άλλο από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 80 δήμοι όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι ο πολυπόθητος στόχος για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας στην χώρα δεν επιτυγχάνεται ούτε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, γεγονός που εγείρει ανησυχία για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο που και η θερμοκρασία πέφτει και οι πολίτες βρίσκονται περισσότερες ώρες σε εσωτερικούς χώρους, όπου ευνοείται η μετάδοση του ιού. Το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος προβλέπει ανακοινώσεις για διευκολύνσεις υπέρ των εμβολιασμένων πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, περιλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης, περιλαμβάνει τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον που ξεκίνησαν ήδη από την Κρήτη και περιλαμβάνει ακόμη την ενεργοποίηση της εκκλησίας και των τοπικών δημοτικών αρχών.

Η ενημέρωση των πολιτών και η ανάλυση των κινήτρων για τον εμβολιασμό θα γίνει αν είναι δυνατόν και πόρτα-πόρτα μέσω των δήμων ή και μέσω της εκκλησίας, ενώ στην μάχη της πειθούς θα ενταχθούν και όσοι παράγοντες τοπικών κοινωνιών έχουν επιρροή στους νέους, όπως π.χ. καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές και τηλεοπτικά πρόσωπα. Όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί ουκ ολίγες φορές από τον πρωθυπουργό, η μάχη κατά του κορονοϊού είναι εθνική υπόθεση και ο αγώνας δεν είναι 100σταρι, αλλά μαραθώνιος. Σε αυτόν το αγώνα η πολιτεία πρέπει να εγκύψει με όλες τις τις δυνάμεις βουλευτές, πολιτικούς, τοπικούς άρχοντες και φορείς, καλλιτέχνες και Μέσα Ενημέρωσης και όσους θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά ευασθητοποιημένους. Αν η μάχη κερδηθεί τον χειμώνα, η κατάσταση θα είναι αντιμετωπίσιμη, αν όχι, τότε ας σκεφτούμε όλοι τι περάσαμε τον τελευταίο χειμώνα.

Exit mobile version