Μετακινήσεις με πλοία – νέα μέτρα: Ο Πλακιωτάκης στο λιμάνι του Πειραιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετακινήσεις με πλοία – νέα μέτρα: Ο Πλακιωτάκης στο λιμάνι του Πειραιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μετακινήσεις με πλοία - νέα μέτρα: «Δεν θα επιτρέψουμε στον ιό να εμποδίσει την επιστροφή στην κανονικότητα»

05.07.2021 | 09:42

Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα για τις μετακινήσεις στα νησιά, στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. “Στόχος μας να μην επιτρέψουμε στον ιό να εμποδίσει την επιστροφή στην κανονικότητα”, είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να επιθεωρήσει ο ίδιος την εφαρμογή των νέων μέτρων από σήμερα, τα οποία χαρακτήρισε απαραίτητα για την υγεία και των ταξιδιωτών και των πληρωμάτων. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους να τηρούν τα μέτρα και κάλεσε τους επιβάτες να προσέρχονται μια ώρα νωρίτερα και να συνεργάζονται στους ελέγχους των αρχών. “Στόχος η επιτάχυνση των εμβολιασμών”, είπε, και υπενθύμισε πως κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τα σημεία που γίνονται δωρεάν rapid test και μπορούν να προσέλθουν οι πολίτες.

Επίσης, είπε πως σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί ένα σχέδιο περισσοτέρων σημείων για rapid test.

Πώς θα γίνεται η επιβίβαση στα πλοία – Αναλυτικές οδηγίες

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου οι μετακινήσεις προς στα νησιά θα γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και τεστ κορονοϊού μοριακό ή rapid.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, από τη Δευτέρα, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

* Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

* Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

* Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Exit mobile version