Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Καθημερινή: “Θα έχουμε πιο ήσυχο καλοκαίρι με την Τουρκία”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Καθημερινή: “Θα έχουμε πιο ήσυχο καλοκαίρι με την Τουρκία”

Μητσοτάκης Καθημερινή: Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, ήταν κατηγορηματικός

Tην πεποίθηση ότι θα έχουμε ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι σε σχέση με αυτό του 2020, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύσαμε τις διαφορές μας με την γείτονα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. «Είμαι πιο σίγουρος ότι το καλοκαίρι του 21 θα είναι πιο ήσυχο από το καλοκαίρι του 2020. Αν μου λέτε εάν έχουμε αντιμετωπίσει τη δομική αιτία της κρίσης θα σας έλεγα ότι όχι δεν λύσαμε ξαφνικά τα θέματά μας με την Τουρκία. Αυτό που κάναμε, ομως, ήταν να τραβήξουμε, να οριοθετήσουμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι γραμμές μας, να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι θέλουμε μία καλή σχέση μαζί της και ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών να έχουν μία καλή σχέση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Τόνισε, ωστόσο, πως αν η Τουρκία επιλέξει τον δρόμο της κλιμακούμενης έντασης, θα υπάρχουν τελικά επιπτώσεις και θα δείξουμε στο πεδίο ότι «ορισμένες πρακτικές δεν είναι ανεκτές». Αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει εργαλειοποίηση του ζητήματος και επανάληψη των φαινομένων που έγιναν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, λέγοντας πως αυτό το αποδείξαμε στο πεδίο και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα στο πεδίο. «Φτιάξαμε το φράχτη στον Έβρο έχουμε εντείνει τις περιπολίες μας στο Αιγαίο με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε, πρόσθεσε, όμως, στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Όμως είμαι πολύ ξεκάθαρος ότι το λιμενικό μας, η ελληνική ακτοφυλακή δεν είναι υπηρεσία προσφύγων και μεταναστών. Είναι εδώ για να φυλάει τα σύνορά μας και αν υπάρχει κίνδυνος και κινδυνεύει οποιοσδήποτε στη θάλασσα, αυτός θα σωθεί, όπως έχουμε σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Αυτό κάνουμε με απόλυτη συμμόρφωση και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, ήταν κατηγορηματικός:

«Απορρίπτω την έννοια του pushback, ως ορολογία δεν υπάρχει η έννοια αυτή στο δικό μου λεξιλόγιο». «Όταν όμως έρχεται μία βάρκα και τη βλέπουμε από πού φεύγει και έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την τουρκική ακτοφυλακή, ναι θα την ενημερώσουμε και θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε η βάρκα αυτή να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Αυτό κάνουμε πάντα με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, είμαστε κράτος δικαίου, αλλά αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ καλύτερη. Καμία σχέση με την κατάσταση που κληρονομήσαμε. Δημιουργούμε νέες δομές, οργανωμένες δομές, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης τα οποία θα γίνουν στα πέντε νησιά. Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε μόνιμες φοροαπαλλαγές για αυτά τα νησιά με μόνιμη μείωση του ΦΠΑ κατά 30% ως οικονομικό αντιστάθμισμα για την παρουσία αυτών των κέντρων και νομίζω ότι αν κάνετε ένα για ρεπορτάζ αυτή τη στιγμή στη Λέσβο και στη Χίο θα σας πουν ότι η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που κληρονομήσαμε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με τον Ερντογάν, τόνισε πως δεν έχει δυσκολία να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει, ενώ στο σχόλιο του δημοσιογράφου πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει πολύ βαριά πράγματα για τον ίδιο, ο πρωθυπουργός απάντησε πως αυτά τα προσπερνά, τονίζοντας πως το κλίμα ήταν καλό και πως μιλάνε κανονικά. «Βεβαίως μιλάμε κανονικά. Μιλάμε με όλους. Όλοι πρέπει να μιλάνε με όλους και μία συζήτηση ενδιαφέρουσα η οποία έγινε στην Ευρώπη για τις σχέσεις μας με την Ρωσία. Συγγνώμη, η Αμερική, ο πρόεδρος Μπάιντεν μιλάει με τον πρόεδρο Πούτιν για αυτό και εγώ συντάχθηκα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το στρατόπεδο το οποίο λένε ότι είναι πρέπει να έχουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία σε ανώτατο επίπεδο, χωρίς να σημαίνει ότι κάνουν έκπτωση στρατηγική μας.

Και αν υπάρχει λόγος, βεβαίως σηκώνω το τηλέφωνο να του μιλήσω και το ίδιο νομίζω θα κάνει και αυτός. Όπως υπάρχουν βέβαια και τα κανάλια επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, από τις διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις σχέσεις που έχουν οι δύο υπουργοί. Ο κύριος Δένδιας και ο κύριος Τσαβούσογλου επικοινωνούν τακτικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Νομίζω ότι η Γαλάζια Πατρίδα συνιστά μία αλλαγή του δόγματος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πλην όμως είναι ένα δόγμα το οποίο έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα. Κατά συνέπεια θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις