Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανία παρέλαση: Στρατιωτίνες κάνουν πρόβα με γόβες – Θύελλα αντιδράσεων
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία παρέλαση: Στρατιωτίνες κάνουν πρόβα με γόβες – Θύελλα αντιδράσεων

Ουκρανία παρέλαση: Σφοδρές επικρίσεις έχουν δεχθεί οι ουκρανικές αρχές, λόγω της ιδέας τους στρατιωτίνες να παρελάσουν φορώντας γόβες, αντί για άρβυλα

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στην Ουκρανία οι φωτογραφίες που δείχνουν στρατιωτίνες να κάνουν πρόβα παρέλασης με γόβες. Η Ουκρανία ετοιμάζεται για μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στις 24 Αυγούστου για τα 30 χρόνια από την ανεξαρτησία της μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και το υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Facebook φωτογραφίες, που δείχνουν νεαρές γυναίκες, σπουδάστριες σε μια στρατιωτική σχολή, να παρελαύνουν φορώντας στρατιωτική στολή και αντί για αρβύλες μαύρα γοβάκια, με μέτριο τακούνι, που αποτελούν σύμφωνα με το υπουργείο, μέρος της στολής των γυναικών για την παρέλαση.

«Και για τον στόλο, τι θα έχουν, μπικίνι και βατραχοπέδιλα;”

«Σήμερα, κάνουμε πρόβα με γοβάκια για πρώτη φορά. Είναι λίγο δυσκολότερο σε σχέση με τα άρβυλα, όμως κάνουμε ό,τι καλύτερο», δήλωσε μία από τις συμμετέχουσες, η Ιβάνα Μεντβίντ, σύμφωνα με το ArmiaInform, επίσημο πρακτορείο του υπουργείου Άμυνας. Οι φωτογραφίες προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαμαρτυρίες στο Κοινοβούλιο. «Τακούνι, πρόκειται για προσβολή στις γυναίκες, την οποία επιβάλλει η βιομηχανία της ομορφιάς», σχολίασε μια χρήστρια, η Μαρία Σαπράνοβα, καταγγέλλοντας «τον σεξισμό και τον μισογυνισμό». «Και για τον στόλο, τι θα έχουν, μπικίνι και βατραχοπέδιλα;», σχολίασε ειρωνικά μια άλλη χρήστρια, η Κατερίνα Ρομανένκο.

«Μια χαζή ιδέα»

Κάποιες βουλευτίνες, προσκείμενες στον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τοποθέτησαν γοβάκια μπροστά από τον υπουργό Άμυνας, που ήταν «παρών» στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, και του ζήτησαν να τους τα φορέσει για να «πάνε στην παρέλαση». Η βουλευτίνα του κόμματος Golos, Ίνα Σουβσούν, κατήγγειλε στο Facebook «μια χαζή ιδέα», που ενσαρκώνει «στερεότυπα για τον ρόλο της γυναίκας ως μιας όμορφης κούκλας». Η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ολένα Κοντράτιουκ, ζήτησε από τις αρχές να «ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη για αυτόν τον εξευτελισμό» των γυναικών, που «υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας με το όπλο στο χέρι».

Πάνω από 31.000 γυναίκες υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ενώ περισσότερες από 13.500 έχουν πολεμήσει, σύμφωνα με την Κοντράτιουκ, εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας από την αρχή της σύρραξης, πριν από επτά χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις