Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μακελειό στις φυλακές – Νάπολη: Σωφρονιστικοί κατά κρατουμένων
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στις φυλακές – Νάπολη: Σωφρονιστικοί κατά κρατουμένων

Μακελειό στις φυλακές - Νάπολη: «Μέχρι και η διευθύντρια των φυλακών συμμετείχε στην οργανωμένη επίθεση σε βάρος μας».

Σοκ έχει προκληθεί στην ιταλική κοινή γνώμη μετά από ανάρτηση στο διαδίκτυο, αναλυτικού βίντεο που δείχνει την άσκηση τρομακτικής βίας και βάρβαρου ξυλοδαρμού 300 κρατουμένων, από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτερε, έξω από την Νάπολη. Οι εικόνες προέρχονται από τις εσωτερικές κάμερες ασφαλείας και η οργανωμένη επίθεση σε βάρος των φυλακισμένων πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου του 2020. Μια μέρα μετά, δηλαδή, την διαμαρτυρία των κρατουμένων, η οποία δεν είχε βίαιη εξέλιξη, με την οποία ζητούσαν τεστ και μάσκες προστασίας κατά του κορονοϊού. Στο βίντεο διακρίνονται ξεκάθαρα σωφρονιστικοί υπάλληλοι να χτυπούν με δύναμη στο κεφάλι τους κρατούμενους, ακόμη και ανάπηρους, στους διαδρόμους και στους κοινούς χώρους των φυλακών. Τους ανάγκασαν να γονατίσουν, εντελώς γυμνοί, ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τους χτυπούσαν με τα κράνη τους σε όλο τους το σώμα.

Σε ανταλλαγή μηνυμάτων τους, μερικοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι είχαν γράψει χαρακτηριστικά: «θα τους σκοτώσουμε σαν τα μοσχάρια». Σε δηλώσεις του στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο ανάπηρος κρατούμενος Βιντσέντσο Κακάτσε τόνισε ότι «στόχος της επίθεσης ήταν να χάσουν οι φυλακισμένοι την αξιοπρέπειά τους» και ότι «ακόμη και η διευθύντρια των φυλακών είχε γκλομπ στο χέρι». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «θέλει να υποβάλει μήνυση κατά των φυλακών για να του καταβληθεί αποζημίωση», ενώ θεωρεί ότι «οι περισσότεροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πρέπει να είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών».

Έρευνα

Η εισαγγελία της Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτερε ξεκίνησε έρευνα, και στην υπόθεση, μέχρι αυτή την στιγμή, εμπλέκονται πενήντα δυο μέλη της σωφρονιστικής αστυνομίας, οι οποίοι και παύθηκαν από τα καθήκοντα τους, ενώ σύντομα θα λάβουν κλήση σε απολογία και άλλοι συνάδελφοι τους. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε από την υπουργό δικαιοσύνης, Μάρτα Καρτάμπρια, να πληροφορήσει αναλυτικά το κοινοβούλιο, σχετικά με το τρομερό αυτό συμβάν. Από την μεριά του, αντίθετα, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «είναι αλληλέγγυος με τους σωφρονιστική αστυνομία, διότι χρειάζεται περισσότερος σεβασμός προς τις αστυνομικές δυνάμεις». «Οι εικόνες αυτές προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των φυλακισμένων, αλλά και το σώμα της σωφρονιστικής αστυνομίας», τόνισε η υπουργός δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπρια, η οποία διέταξε νέα πειθαρχική έρευνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις