Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σύλληψη Παππά – Χρυσή Αυγή: Η 52χρονη Ουκρανή και τα πρώτα λόγια του στους αστυνομικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη Παππά – Χρυσή Αυγή: Η 52χρονη Ουκρανή και τα πρώτα λόγια του στους αστυνομικούς

Σύλληψη Παππά - Χρυσή Αυγή: Στον Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του, θα οδηγηθεί σήμερα ο φυγόποινος Χρυσαυγίτης

Στον Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του, θα οδηγηθεί σήμερα ο φυγόποινος Χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς, όπου θα αποφασιστεί σε ποιες φυλακές θα οδηγηθεί. Χθες βράδυ συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και μια γυναίκα 52 ετών που έκρυβε τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, από τον περασμένο Οκτώβριο στο σπίτι της στου Ζωγράφου. Πρόκειται για Ελληνίδα υπήκοο, με καταγωγή από την Ουκρανία, ομοϊδεάτισσα του υπ’ αριθμόν δύο της Χρυσής Αυγής, η οποία μάλιστα είχε ενεργό πολιτική δράση στον συγκεκριμένο χώρο. Η 52χρονη συνελήφθη για υπόθαλψη και σήμερα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Χρήστος Παππάς: “Εντάξει παιδιά, τελείωσε. Έρχομαι” – Πώς έγινε η επιχείρηση σύλληψής του

Σημειώνεται ότι, η Αντιτρομοκρατική έφτασε στο σπίτι της περιοχής του Ζωγράφου αργά το βράδυ της Πέμπτης, όπου απέκλεισε τους γύρω δρόμους και έτσι άρχισε η επιχείρηση διάρκειας 40 λεπτών για τη σύλληψη του. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Χρήστος Παππάς δεν προέβαλε καμία αντίσταση, λέγοντας στους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής: “Εντάξει παιδιά, τελείωσε. Έρχομαι”. Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι “σκόπευα να παραδοθώ σε λίγο καιρό…”. “Η ελληνική Δημοκρατία αγωνίστηκε και απέβαλλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Το Κράτος Δικαίου στάθηκε σθεναρά απέναντι στους εγκληματίες. Με τη σύλληψη του Χρήστου Παππά κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της εγκληματικής οργάνωσης. Η Ελληνική Αστυνομία κινήθηκε συντονισμένα και επιβεβαίωσε ότι αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Και αυτό σε πείσμα των αρνητών της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών”, αναφέρει η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Παππάς είχε εξαφανιστεί από την 1 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Από τότε καταζητείτο από τις αστυνομικές αρχές και τελικά συνελήφθη απόψε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Πώς διέφυγε της σύλληψης ο Χρήστος Παππάς

Ο Χρήστος Παππάς με το βούλευμα 440/2015 είχε περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφαίρεση διαβατηρίου, εμφάνιση κάθε 1η-10-20 κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, απαγόρευση κίνησης εκτός Αττικής, και κίνησης με πλωτά και εναέρια μέσα, διανυκτέρευση στο σπίτι του. Μετά από προσφυγή του με νέο βούλευμα 1426/2015, οι περιοριστικοί όροι μεταβλήθηκαν σε παρουσία του μία φορά στο αστυνομικό τμήμα και κατάργηση της διανυκτέρευσης στο σπίτι του.

Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής ήταν ο μόνος από τους 38 καταδικασμένους που δεν είχαν εντοπιστεί ίχνη του και ήταν καταζητούμενος. Αναζητήθηκε σε έξι τόπους διαμονής χωρίς θετικό αποτέλεσμα, με τους αστυνομικούς να φθάνουν μέχρι και το Άγιο Όρος! Και εκεί δεν είχε εμφανιστεί, ενώ τα κινητά του τηλέφωνα είναι κλειστά ή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, αρκετό χρονικό διάστημα. Ο Χρήστος Παππάς έδωσε το “παρών”, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους, στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου-Χολαργού, την 1η Οκτώβρη, ως όφειλε. Από εκείνη τη στιγμή και λίγο πριν αρχίσει η δίκη, εξαφανίστηκε.

Ελεύθερος ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής

Οι έρευνες εντοπισμού του επεκτάθηκαν και εκτός Αττικής, όπως και στα Ιωάννινα, τόπο καταγωγής του, αλλά ένα οίκημα που χρησιμοποιούσε το έχει εγκαταλείψει το τελευταίο 6μηνο. Οι έρευνες των αστυνομικών επεκτάθηκαν σε Αλβανία αλλά και Ιταλία. Ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης, είχε μιλήσει σε δηλώσεις του για συνειδητή επιλογή του πελάτη του να μην παραδοθεί στις Αρχές: “Ο κ. Παππάς θα σταθμίσει το γεγονός ότι μπορεί να εκτίσει μία ποινή, η οποία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να μην επικυρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή; Προς το παρόν είναι συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο και τι θα αποφασίσει”.

“Είστε αίμα και θάνατος. Δεν παραδίνομαι”.

Στη συνέντευξή του στο “Μακελειό”, η οποία έχει γίνει και πρωτοσέλιδο, ο Χρήστος Παππάς είχε πει στον Στέφανο Χίο: “Είστε αίμα και θάνατος. Δεν παραδίνομαι”. Στη συνέντευξή του πριν από έναν μήνα περίπου, εξομολογείται επίσης για τον “Στρατηγό πατέρα του, συνεργάτη του Γ. Παπαδόπουλου, που πέθανε Μ. Παρασκευή και κυνηγημένος δεν πήγε στην κηδεία του”. Η υπόθεση του φυγόποινου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής είχε πάρει διεθνείς διαστάσεις καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο η Ιντερπόλ εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

Σταυριανάκης: Από επιλογή δεν ήθελα να γνωρίζω που βρισκόταν

Ο δικηγόρος του Χρήστου Παππά, Περικλής Σταυριανάκης αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή σύλληψη του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πελάτη του, αλλά δεν τον έχει συναντήσει ακόμη γιατί δεν χρειάστηκε να τον δει. “Η διαδικασία είναι δεδομένη και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα διατάξει την εκτέλεση της ποινής και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στις φυλακές, πιθανότατα στον Δομοκό”, είπε ο κ. Σταυριανάκης.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν όλο αυτό το διάστημα των 9 περίπου μηνών που καταζητούνταν, ήταν στο σπίτι που συνελήφθη, είπε ότι αυτό δεν το γνωρίζει, καθώς από επιλογή του δεν ήθελε να γνωρίζει γιατί πίστευε ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν η ώρα της σύλληψης και δεν ήθελε στο μυαλό του πελάτη του να υπάρχει η σκέψη ότι ήταν ανάμεσα σε αυτούς που γνώριζαν. “Ο ίδιος λέει ότι ήταν περαστικός από εκεί”, είπε ο κ. Σταυριανάκης, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία, “που έκανε τη δουλεια της με πλήρη επαγγελματισμό και χωρίς σόου”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις