Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Η καλύτερη πόλη για να ζεις: Γιατί κέρδισε την πρωτιά σε λίστα του Monocle
PLUS

Η καλύτερη πόλη για να ζεις: Γιατί κέρδισε την πρωτιά σε λίστα του Monocle

Η καλύτερη πόλη για να ζεις: Η λίστα με τις κορυφαίες πόλεις στον κόσμο για να ζεις

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια πόλη βιώσιμη; Σε αυτό το ερώτημα απαντά η λίστα Monocle η οποία όρισε την Κοπεγχάγη ως την καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς. Αυτή είναι η τέταρτη φορά που η πρωτεύουσα της Δανίας κατακτά την πρωτιά στην εν λόγω λίστα, η οποία ξεκίνησε να αναζητά και να κατατάσσει τις πόλεις του κόσμου με γνώμονα την ποιότητα ζωής από το 2007. Η Κοπεγχάγη έχει κερδίσει την κορυφή της λίστας τέσσερις φορές. Αλλά από το 2014 έχασε τα πρωτεία, τερματίζοντας άλλοτε στην 4η ή 10ή θέση. «Η Κοπεγχάγη είναι μία από αυτές τις πόλεις όπου υπάρχει πραγματική φιλοδοξία να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Monocle, Andrew Tuck και πρόσθεσε: «Οι φιλοδοξίες γύρω από τη δημιουργία ενός καθαρότερου περιβάλλοντος είναι οι καλύτερες στην κατηγορία και η πόλη αποκομίζει τα οφέλη αστικών επενδύσεων, χρόνων».

Σε άρθρο το Monocle εξηγεί ότι η πανδημία ανέδειξε την «κοινωνία-νοοτροπία» της Κοπεγχάγης, εκείνη την «αίσθηση υπερηφάνειας για την κοινωνική συνοχή», η οποία έκανε την πόλη ένα μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να τρέχουν ελεύθερα και όπου το λιμάνι είναι τόσο καθαρό που μπορείτε να κολυμπήσετε σε αυτό. Το άρθρο επαινεί επίσης ένα σύστημα δοκιμών και την εφαρμογή coronapas, που επέτρεψαν σε εστιατόρια και την πολιτιστική ζωή να ανακάμψουν. Μάλιστα, επαινεί την περιοχή του Refsahaleøn, με το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κοπεγχάγης, καθώς και πολλά ενδιαφέροντα μέρη για φαγητό.

Η λίστα με τις κορυφαίες πόλεις στον κόσμο για να ζεις

Κοπεγχάγη, Δανία)
Ζυρίχη, Ελβετία)
Ελσίνκι (Φινλανδία)
Στοκχόλμη (Σουηδία)
Τόκιο (Ιαπωνία)
Βιέννη Αυστρία)
Λισαβόνα (Πορτογαλία)
Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία)
Ταϊπέι Ταϊβάν
Σίδνεϊ Αυστραλία)
Σεούλ (Νότια Κορέα)
Βανκούβερ (Καναδάς)
Μόναχο (Γερμανία)
Βερολίνο, Γερμανία)
Άμστερνταμ (Ολλανδία)
Μαδρίτη, Ισπανία)
Μελβούρνη Αυστραλία)
Κιότο (Ιαπωνία)
Μπρίσμπεϊν (Αυστραλία)
Λος Άντζελες (ΗΠΑ)

Η φετινή λίστα του Monocle δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η έρευνα επιχείρησε να επικεντρωθεί και να αναζητήσει τις πόλεις που τους τελευταίους μήνες κατόρθωσαν να επανακάμψουν, να υπερασπιστούν τις οικονομίες τους και τις πολιτιστικές τους σκηνές, μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα, προώθησαν έργα για τη διασφάλιση έργων για μεταφορικά μέσα και πάρκα. «Δεν ήταν ακριβώς εύκολο να το κάνουμε φέτος, αλλά δοκιμάσαμε το καλύτερό μας», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης Tyler Brûlé, σημειώνοντας ότι το Monocle εφάρμοσε κλασικές μετρήσεις όπως η ασφάλεια, η υποδομή και η ευκολία ανοίγματος των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις