Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νάντια Ναντίμ – ταλιμπαν: Πώς το ποδόσφαιρο της έσωσε τη ζωή
ΚΟΣΜΟΣ

Νάντια Ναντίμ – ταλιμπαν: Πώς το ποδόσφαιρο της έσωσε τη ζωή

Νάντια Ναντίμ - ταλιμπαν: Μια ζωή σαν από ταινία

Το όνομά της είναι Νάντια Ναντίμ και ταυτίζεται με ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η ιστορία της ζωής της είναι συγκλονιστική και αποτελεί ηχηρό παράδειγμα, πως η δύναμη της θέλησης είναι ακαταμάχητη. Η ζωή της Ναντίμ μοιάζει να είναι σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, γεγονός που θα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον του κόσμου παιρνώντας παράλληλα πολύ σημαντικά μηνύματα. Η Νάντια Ναντίμ μπορεί να είναι γνωστή σε πολλούς, καθώς είναι ένα από τα μεγάλα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μπορεί κάποιοι, πάλι να μην την γνωρίζουν.

Πρόσφατα, με την φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν κατέκτησε τον τίτλο στο γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ ούσα επαγγελματίας έχει σκοράρει περί τα 200 γκολ, ενώ είναι διεθνής με την Εθνική Δανίας 98 φορές. Σε πολύ μικρή ηλικία με την οικογένειά της έφυγαν από το Αφγανιστάν κι από το καθεστώς των Ταλιμπάν, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Στα 11 της χρόνια ο πατέρας της εκτελέστηκε (ήταν στρατηγός στον στρατό σύμφωνα με τον “Independent”) κι αφού ταξίδεψαν με πολλούς κινδύνους, έφτασαν στη Δανία (με τη μητέρα και τις τέσσερις αδελφές της διέφυγαν με πλαστά διαβατήρια).

Και ποδόδφαιρο και ιατρική

Εκεί είχαν την τύχη να γνωριστούν με κάποιον που φρόντισε να τους βοηθήσει για να έχουν μία καλύτερη ζωή. Δεν έχει σημασία ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος, σημασία έχει το τι συνέβη από τότε και η θέληση της οικογένειας για να βγει νικήτρια από αυτή την περιπέτεια. Στα 33 της χρόνια σήμερα η Νάντια Ναντίμ είναι μία διάσημη παίκτρια ποδοσφαίρου και, όπως η ίδια παραδέχεται, το ποδόσφαιρο ήταν αυτό που της έσωσε τη ζωή!

Είναι αξηοσημείωτο, ότι την ίδια στιγμή που “οργώνει” τα γήπεδα, η 33χρονη ποδοσφαιρίσττρια σπουδάζει στην ιατρική σχολή, με σκοπό μία μέρα να γίνει και επιτυχημένη πλαστική χειρουργός. Μιλά 11 γλώσσες άπταιστα και βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες στον διεθνή αθλητισμό!

Όταν δεν αγωνίζεται στα γήπεδα, η Νάντια Ναντίμ, προσφέρει οικειοθελώς τις υπηρεσίες της στα Ηνωμένα Έθνη και επιδίδεται σε φιλανθρωπίες. Τελευταία συνεργάζεται με φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν στην δημιουργία αθλητικών συλλόγων σε καταυλισμούς προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Στην ιστοσελίδα που διατηρεί, η Ναντίμ έγραψε: «Σχεδιάζαμε να φθάσουμε στο Λονδίνο, όπου είχαμε κάποιους συγγενείς. Με πλαστά διαβατήρια περάσαμε στην Ιταλία.

Η αρχή στη Δανία

Από εκεί, εγώ και η οικογένειά μου μπήκαμε σε ένα φορτηγό και χαιρόμασταν, γιατί πιστεύαμε ότι κατευθυνόμαστε προς το Λονδίνο. Μετά λίγες μέρες και πολλές κακουχίες, μας ξεφόρτωσαν. Περιμέναμε να δούμε το Μπιγκ Μπεν, αλλά… Το μόνο που είδαμε ήταν δέντρα και πολύ πράσινο. Ρωτήσαμε έναν περαστικό και τότε ανακαλύψαμε ότι το φορτηγό μας είχε φέρει στη Δανία»!

Η σκανδιναβική χώρα έμελλε να γίνει η δεύτερη πατρίδα τους! Εκεί άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα της αγωνιζόμενη για το σύλλογο B52 Aalborg. Το 2009 φόρεσε τη φανέλα της Εθνική ομάδας της Δανίας παίζοντας στο Κύπελλο Αλγκάρβε. Έκτοτε είναι μία παίκτρια με διεθνή φήμη, από τις κορυφαίες σκόρερ στην «Γηραιά Ήπειρο». Ο στόχος για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2017 ήταν ένα από τα σημαντικά ορόσημα της εντυπωσιακής καριέρας της (σ.σ. η Δανία ηττήθηκε στον τελικό της διοργάνωσης από την «οικοδέσποινα» Ολλανδία με 4-2).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις