Πώς να πλύνω το μαγιό: Ο σωστός τρόπος για να μη φθαρεί

PLUS

Πώς να πλύνω το μαγιό: Ο σωστός τρόπος για να μη φθαρεί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Πώς να πλύνω το μαγιό: Η διαδικασία καθαρισμού που θα το κάνει να κρατήσει χρόνια

25.06.2021 | 13:30

Τα μαγιό είναι φτιαγμένα από πολύ συγκεκριμένο ύφασμα, το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο. Μην ξεχνάμε, ότι εκτίθενται στον ήλιο, την άμμο και το θαλασσινό νερό, συνθήκες όχι και πολύ ευνοϊκές για να διατηρηθούν ακέραια με το πέρας του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο με τα άλλα ρούχα πρέπει να το σκεφτούμε διπλά αν δε θέλουμε με τίποτα να τα φθείρουμε. Δείτε παρακάτω, ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος του καλοκαιρινού σας μαγιό, έτσι ώστε να είναι πάντα σαν καινούργιο.

1. “Ξεβγάλτε” με νερό βρύσης
Αν και το μαγιό σας δεν χρειάζεται να πλένεται με απορρυπαντικό κάθε φορά που το φοράτε, θα πρέπει να πλένεται με κρύο νερό βρύσης μετά από μπάνιο και ηλιοθεραπεία. Έτσι, απομακρύνονται τα περισσότερα κατάλοιπα αντηλιακού, βρωμιάς, ιδρώτα και χλωρίου.

2. Βάλτε απορρυπαντικό ρούχων μετά από μερικές χρήσεις

Αφού έχετε φορέσει το μαγιό σας κανά δυό φορές, καλό είναι να προσθέσετε λίγο απορρυπαντικό στο πλύσιμο. Βάλτε λίγο νερό σε μία λεκάνη, προσθέστε μία κουταλιά ή και λιγότερο υγρό απορρυπαντικό (καλή δουλειά κάνει και το υγρό πιάτων) και μουλιάστε το μαγιό, στο οποίο έχετε γυρίσει προς τα έξω την μέσα πλευρά. Τρίψτε ελαφρά για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεβγάλτε το καλά.

3.Προσοχή στο στύψιμο

Μην στύβετε με “μανία” ποτέ το μαγιό. Απλά πιέστε το απαλά για να φύγει το πολύ νερό κι απλώστε το σε επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει.

 4. Μην το απλώνετε στον ήλιο

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο που απλώνουμε τη μπουγάδα μας  το μαγιό αν στεγνώσει στον ήλιο μπορεί να εξασθενίσει πραγματικά το ύφασμα και να σπάσει τις λεπτές ίνες. Προτίμησε λοιπόν, τους εσωτερικούς χώρους ή τα σκιερά μέρη.

5. Αφαίρεσε τους επίμονους λεκέδες με μαγειρική σόδα ή ξύδι

Το καλύτερο κολπάκι για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες στο μαγιό είναι να βάλετε το αντηλιακό ή ακόμη χειρότερα το λάδι μαυρίσματος πριν το φορέσετε και να το αφήσετε να στεγνώσει.  Αν συμβεί όμως κάποιο ατύχημα με φαγητό ή ποτό, ρίξτε μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας απευθείας πάνω στον λεκέ, και αφήστε το να καθίσει για μία έως δύο ώρες πριν το ξεβγάλετε απαλά, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε  το μαγιό με αποσταγμένο λευκό ξύδι διαλυμένο σε ζεστό νερό (1 ξύδι προς 3 νερό) πριν το πλύσιμο.

6. Πλυντήριο στο τέλος του καλοκαιριού

Αν και το πλύσιμο του μαγιό στο πλυντήριο θεωρείται απαγορευτικό, μπορείτε να το πλύνετε μόνο στο τέλος του καλοκαιριού. Βάλτε μαλακτικό ρούχων και απιλέξτε το πιο ελαφρύ πρόγραμμα, αφού όμως πρώτα βάλετε το μαγιό σε ειδικό διχτάκι ή αν δεν έχετε τότε και μια μαξιλαροθήκη κάνει δουλειά. Αν το μαγιό έχει κοσμήματα ή πλεκτές λεπτομέρειες, καλύτερα να μην το ρισκάρετε.

Ετικέτες
Exit mobile version