Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά νέα – πύραυλος: Η Γενί Σαφάκ “προκαλεί” την Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά νέα – πύραυλος: Η Γενί Σαφάκ “προκαλεί” την Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά νέα - πύραυλος: «Η Τουρκία διαθέτει ένα ακόμη αμυντικό όπλο που ανήκει σε λίγες μόνο χώρες στον κόσμο» αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ»

Με τίτλο: «Μετέτρεψε σε ερείπια το τεράστιο πλοίο. Έτοιμος ν’ αναλάβει δράση ο τουρκικός θαλάσσιος πύραυλος που τρόμαξε την Ελλάδα» η ηλεκτρονική έκδοση της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, παρουσιάζει θέμα από δοκιμαστική βολή του πυραύλου μεγάλης εμβέλειας ATMACA. «Η Τουρκία διαθέτει ένα ακόμη αμυντικό όπλο που ανήκει σε λίγες μόνο χώρες στον κόσμο. Ο πύραυλος ATMACA, που αποτελεί εφιάλτη για τα εχθρικά πολεμικά πλοία, είναι έτοιμος για χρήση μετά από δεκάδες δοκιμές» σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας πως η χρήση του από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό «θ’ ανοίξει μια νέα σελίδα στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο» με ευθείες αιχμές κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο πύραυλος ATMACA έχει εμβέλεια άνω των 200 χιλιομέτρων ή 124 μιλίων. Πρόκειται για πύραυλο ακριβείας που μπορεί να ενσωματωθεί σε ναυτικές πλατφόρμες, όπως περιπολικά σκάφη, φρεγάτες και κορβέττες, ενώ αναμένεται να αντικαταστήσει τους αμερικανικούς Harpoon. Τον περασμένο Φεβρουάριο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πετυχημένη δοκιμή, του νέου πυραύλου μεγάλης εμβέλειας. Ο ATMACA εκτοξεύθηκε από τουρκική κορβέττα σε περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, περίπου 600 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Ελληνοτουρκικά: Και η πρόκληση Ακάρ

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, έστρεψε -για μία ακόμη φορά- τις βολές του κατά της χώρας μας, επαναλαμβάνοντας προκλητικά πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην «Γαλάζια Πατρίδα». Μιλώντας την Πέμπτη κατά τη διάρκεια παραλαβής συστήματος που μετατρέπει παλιές βόμβες σε «έξυπνες», ο Ακάρ εμφανίστηκε υπέρ της φιλίας και της συνεργασίας στην περιοχή, αλλά με τους όρους ουσιαστικά που επιχειρεί να επιβάλλει η Τουρκία στους γείτονές της και ερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με τα συμφέροντά της.

«Πολύτιμοι φίλοι, όπως πάντα, δηλώνουμε εμείς στην περιοχή μας και στον κόσμο, υποστηρίζουμε την επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και εντός των σχέσεων καλής γειτονίας. Πιστεύουμε με ειλικρίνεια πως τα προβλήματα στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και πραγματικά καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για αυτό» δήλωσε ο Ακάρ, κατηγορώντας στη συνέχεια τη χώρα μας πως παραβίασε το μορατόριουμ του 1988. «Αλλά δυστυχώς μερικές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις των Ελλήνων ομολόγων μας.

‘Η Τουρκία δεν έχει διεκδικήσεις σε «δικαιώματα και εδάφη» άλλων’

Για παράδειγμα υπάρχει μία συμφωνία που αμοιβαία κάναμε και υπογράψαμε το 1988. Σύμφωνα με αυτήν λόγω τουρισμού, από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως και στις μέρες εθνικών γιορτών, δεν γίνονται δραστηριότητες ασκήσεων. Παρά την ύπαρξη αυτού του μορατόριουμ, δυστυχώς βλέπουμε πως δεν το εφαρμόζουν. Επίσης πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό πως ο πιο ζημιωμένος από τον μάταιο αγώνα εξοπλισμών των Ελλήνων γειτόνων μας θα είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να ξοδεύονται μάταια».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε πως η Τουρκία δεν έχει διεκδικήσεις σε «δικαιώματα και εδάφη» άλλων, την ίδια ώρα που υπεραμύνθηκε της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των αυθαίρετων διεκδικήσεων της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πλέον πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό πως ο πιο σωστή και εύκολη λύση για την ειρήνη και την σταθερότητα, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός των δικαιωμάτων και δικαίων και η με αυτό τον τρόπο ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις σε κανενός τα δικαιώματα και τα εδάφη. Αλλά όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων συμφερόντων και ενδιαφερόντων μας στην Γαλάζια Πατρίδα συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, είμαστε αποφασισμένοι, απαρασάλευτοι και ευτυχώς είμαστε και ικανοί» δήλωσε προκλητικά ο Ακάρ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις