Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2021: 2021: 82 εκ. άνθρωποι, εκτοπισμένοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2021: 2021: 82 εκ. άνθρωποι, εκτοπισμένοι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2021: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες

20.06.2021 | 12:58

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη είναι ο καλύτερος τρόπος για τον εορτασμό των 70 χρόνων από τη Σύμβαση της Γενεύης.

Ειδικότερα σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Βαρβιτσιώτης γράφει:

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα, ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε τα 70 χρόνια από τη Σύμβαση της Γενεύης είναι μέσα από την έμπρακτη στήριξη, αλληλεγγύη, διεθνή συνεργασία και με πολιτικές ώστε οι συνάνθρωποι μας να ζήσουν με περισσότερη ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Χωρίς καμιά διάκριση».

“Οι αγωνίες, οι φόβοι, οι προσδοκίες και η ελπίδα των ανθρώπων δεν διαχωρίζονται ανάλογα με τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη φυλή”, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. “Άλλωστε η γλώσσα των ξεριζωμένων είναι πανανθρώπινη, με γράμματα και φθόγγους γεμάτα πόνο και όνειρα”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας ότι “αυτά τα όνειρα καλούμαστε ο καθένας από τη θέση του να υπερασπιστούμε”. Ο κ. Τσίπρας συνοδεύει τις σκέψεις του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με μία φωτογραφία του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη.

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων το 1951. Η σύμβαση αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Στα χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – Δήλωση Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi έκανε την ακόλουθη δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2021: «Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων θα πρέπει να χρησιμεύει ως μια δυνατή υπενθύμιση προς τους πολιτικούς για την ανάγκη που υπάρχει να κάνουν πολλά περισσότερα για την πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων και των κρίσεων. Για την επιτακτική ανάγκη να παρέχουν προστασία σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τη φυλή τους, την εθνικότητά τους, τις πεποιθήσεις τους ή άλλα χαρακτηριστικά τους. Την ανάγκη να υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην αδικία και να την καταπολεμούν, αντί να υποδαυλίζουν τις διαμάχες και να υποθάλπουν το μίσος. Να δράσουν αποφασιστικά για να βρουν ρεαλιστικές και μόνιμες λύσεις απέναντι στις κρίσεις αντί να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους ή να στοχοποιούν τα θύματα.»

Δείτε το βίντεο του UNHCR για την Παγκόσμια ημέρα Προσφύγων 2021

Ακόμα κι ένα μικρό βήμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σήμερα 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR Greece) μας καλεί μέσα από το νέο της βίντεο να κάνουμε ένα μικρό βήμα. Ένα βήμα που μπορεί να μας κάνει ομάδα.

Ακόμα κι ένα μικρό βήμα, μπορεί να μας κάνει ομάδα.

Ακόμα και ένα μικρό βήμα, μπορεί να μας φέρει κοντά.

Στεκόμαστε μαζί με όσους βρήκαν στην Ελλάδα τη γειτονιά τους

αλλά και με όσους βαδίζουν δίπλα τους.

Γιατί μαζί, τα καταφέρνουμε καλύτερα.

Ετικέτες
Exit mobile version