Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Θερινό Ηλιοστάσιο 2021: Το καλοκαίρι αρχίζει με τη… βούλα
PLUS

Θερινό Ηλιοστάσιο 2021: Το καλοκαίρι αρχίζει με τη… βούλα

Θερινό Ηλιοστάσιο 2021: Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους

Η Δευτέρα 21 Ιουνίου θα είναι η μεγαλύτερη μέρα του 2021 και η πρώτη επίσημη μέρα του καλοκαιριού, καθώς το πρωί (στις 06:32 ώρα Ελλάδας) λαμβάνει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο. Από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο -όπου ανήκει και η χώρα μας- οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα. Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο). Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους.

Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

woman sitting beside swimming pool

Καλοκαίρι: Η πιο αγαπημένη εποχή!

Το καλοκαίρι στη μετεωρολογία καθορίζεται συμβατικά ως η χρονική περίοδος που περιλαμβάνει για το Βόρειο ημισφαίριο τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Αστρονομικά, διαρκεί από το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου έως τη φθινοπωρινή ισημερία. Στο Νότιο ημισφαίριο το καλοκαίρι ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει συμβατικά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου ή Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ανάλογα με το ημισφαίριο) η αξονική κλίση της Γης στρέφει το ημισφαίριο προς τον ήλιο και η διάρκεια της ημέρας είναι η μέγιστη. Κατά συνέπεια οι θερμοκρασίες φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

woman wearing floral onepiece bikini standing on seashore

Καλοκαίρι: Γιατί αλλάζει η διάθεσή μας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουμε το καλοκαίρι που έρχεται να σηματοδοτήσει μία εποχή χαλάρωσης δημιουργώντας διάθεση εκτόνωσης, διασκέδασης, ανανέωσης και ανασυγκρότησης απόψεων ή ακόμη και στάσεων ζωής.  Το καλοκαίρι οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί και ξένοιαστοι και έτσι αυξάνονται ο ερωτισμός και η σεξουαλική τους διάθεση. Η αύξηση της ερωτικής διάθεσης αποδίδεται στην αύξηση της θερμοκρασίας και κατ’ επέκταση στον τρόπο ζωής που επιβάλει η ζέστη.

Ντυνόμαστε με ελαφρότερα και πιο προκλητικά ρούχα που διαγράφουν το σώμα, κυκλοφορούμε με τα μαγιό στην παραλία επιδεικνύοντας κατά κάποιο τρόπο τα κορμιά μας. Έτσι λοιπόν υπάρχουν περισσότερα οπτικά ερεθίσματα που αυξάνουν την πρόκληση και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις. Αναζητούμε την ένταση και την ευχαρίστηση, γεννάτε η διάθεση του φλερτ και της ηδονής γι’ αυτό είναι και η εποχή όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά απιστίας αλλά και εφήμερων σχέσεων.

Το διάλειμμα από τη ρουτίνα

Το καλοκαίρι, οι ελεύθεροι συχνά νιώθουν πως βρήκαν ένα ταίρι στις διακοπές, όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχει αποδειχτεί πως οι «σχέσεις των διακοπών» δεν έχουν διάρκεια. Πολλές φορές βέβαια η ανανέωση έρχεται μέσα στην ήδη υπάρχουσα σχέση, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό οι προβληματικές καταστάσεις και εκείνες που έχουν παγιδευτεί στη ρουτίνα θα δοκιμαστούν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαλυθούν.

Το καλοκαίρι είναι το διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας που μας δίνει την ευκαιρία ώστε να ξεκουραστούμε, να δώσουμε περισσότερο χρόνο και χώρο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις αλλά και στον εαυτό μας, να διασκεδάσουμε, να ανανεωθούμε, να συσσωρεύσουμε ενέργεια, να καθορίσουμε καινούργιους στόχους, να δούμε πιο ξεκάθαρα τις ανάγκες μας και να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτές. Όπως και να έχει, ας το απολαύσουμε, αλλά με προσοχή!

smiling woman wearing black onepiece bikini
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις