Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπόρις Τζόνσον – υπουργός Υγείας: Τα «γαλλικά» για τον Ματ Χάνκοκ – Μηνύματα “ντοκουμέντα”
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον – υπουργός Υγείας: Τα «γαλλικά» για τον Ματ Χάνκοκ – Μηνύματα “ντοκουμέντα”

Μπόρις Τζόνσον - υπουργός Υγείας: Ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ, έχει ανοικτή κόντρα με τον Τζόνσον από τον περασμένο Νοέμβριο

Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να αποκάλεσε τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ «παντελώς γ@μ…, ανίκανο» κι ήθελε να τον αντικαταστήσει με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, αποκαλύπτουν μηνύματα στο WhatsApp που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ντόμινικ Κάμινγκς. Ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ, που έχει ανοικτή κόντρα με τον Τζόνσον από τον περασμένο Νοέμβριο λόγω της καρατόμησής του μετά την ήττα σε μάχη ισχύος με την τότε σύντροφο και νυν σύζυγο του πρωθυπουργού, δημοσίευσε ένα μακροσκελές κείμενο στο ιστολόγιό του, που σύμφωνα με τον ίδιο δείχνει πώς το πρώην αφεντικό του και ο υπουργός Υγείας Χάνκοκ έλεγαν κατ’ επανάληψη ψέματα για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας πέρυσι.

Στις κάπου 7.000 λέξεις του νέου του «κατηγορώ», ο Κάμινγκς περιλαμβάνει και μια σειρά από φωτογραφίες από μηνύματα που αντήλλαξε, όπως λέει, μέσω WhatsApp, όταν εργαζόταν στην Ντάουνινγκ Στριτ, στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού πέρυσι. Σε ένα απ’ αυτά που λέει ότι αντήλλαξε με τον Τζόνσον αργά το βράδυ της 26ης Μαρτίου του 2020, ο Κάμινγκς διαμαρτύρεται για τους χειρισμούς του Χάνκοκ στην καθυστερημένη επιστράτευση των διαγνωστικών τεστ, με τον πρωθυπουργό να απαντά, όπως φέρεται, ωμά: «παντελώς γ@μ…, ένας ανίκανος».

‘Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο απ’ το να παραμερίσω τον Χάνκοκ’

Σε ένα άλλο, με ημερομηνία 27 Απριλίου 2020, ο Τζόνσον φέρεται να διερωτάται κατά πόσον πρέπει να πάρει από τον Χάνκοκ την ευθύνη διανομής στολών προστασίας (PPE) και να την αναθέσει στον Μάικλ Γκόουβ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έγραψε: «Το θέμα με τις PPE είναι σκέτη καταστροφή. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο απ’ το να παραμερίσω τον Χάνκοκ και να το αναθέσω στον Γκόουβ».

Φωτο πάνω: To μήνυμα όπου ο Τζόνσον φέρεται να σκέφτεται την αντικατάσταση του Χάνκοκ με τον Μάικλ Γκόουβ

Ο Κάμινγκς χρησιμοποίησε το ιστολόγιό του και για να περιγράψει και το διαφορετικό στιλ στη διαχείριση σημαντικών συνεδριάσεων για τη λήψη αποφάσεων για την πανδημία από τον Τζόνσον και τον υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, που τον αντικατέστησε όσο εκείνος νοσηλευόταν με Covid-19 τον Απρίλιο του 2020. Ο αλλοτινός σύμβουλος του πρωθυπουργού γράφει ότι οι συνεδριάσεις αυτές υπό τον Ράαμπ «ήταν λιγότερο ευχάριστες για όλους, αλλά πολύ πιο παραγωγικές. Ο Ράαμπ μπορεί να προεδρεύσει συσκέψεων όπως πρέπει, αντί να λέει ανέκδοτα και διάφορες ιστορίες», προσθέτει.

Ο Κάμινγκς υποστηρίζει ακόμη ότι ο Τζόνσον έχει ένα «σαφές σχέδιο» αποχώρησης από την Ντάουνινγκ Στριτ «το αργότερο σε δύο χρόνια μετά τις επόμενες εκλογές», που έχουν προγραμματιστεί για το 2024. «Θέλει να βγάλει λεφτά και να διασκεδάζει και όχι να συνεχίζει επ’ άπειρον», λέει.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις