Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Η σπείρα με τις βαριοπούλες: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των μελών της σπείρας
ΕΛΛΑΔΑ

Η σπείρα με τις βαριοπούλες: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των μελών της σπείρας

Η σπείρα με τις βαριοπούλες: Αυτοί είναι οι ληστές με την βαριοπούλα

Τα πρόσωπα, αλλά και τα στοιχεία των μελών της συμμορίας με τις βαριοπούλες, που στόχευαν καταστήματα σε διάφορες συνοικίες της Αττικής, αλλά και έξι φωτογραφίες με τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή τους για να τα αναγνωρίσουν οι κάτοχοί τους, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ ύστερα από εισαγγελική διάταξη.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Πρόκειται για τη σπείρα, από την οποία συνελήφθησαν πρόσφατα τέσσερις δράστες και αναζητείται ένας πέμπτος, η οποία εμπλέκεται βάσει των στοιχείων του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής σε δέκα εισβολές σε καταστήματα και τρεις κλοπές οχημάτων με ένα εκ των οποίων οι κακοποιοί έπεσαν πάνω στα ρολά καταστήματος καπνικών προϊόντων για να εισβάλουν στο εσωτερικό του. Το ζήτημα είναι ότι οι ίδιοι αστυνομικοί που εξάρθρωσαν τη συμμορία, έχουν… ζαλιστεί με τα πολλαπλά στοιχεία ταυτότητας τα οποία έχουν δηλώσει οι συλληφθέντες, στις κατά καιρούς προσαγωγές τους σε αστυνομικές υπηρεσίες.

Ενδεικτικό είναι, ότι ο πρώτος κακοποιός, που εικονίζεται στις φωτογραφίες της εισαγγελικής διάταξης, εμφανίζεται με επτά επώνυμα (!), 4 μικρά ονόματα, 4 πατρώνυμα, 5 μητρώνυμα, δύο χώρες προέλευσης (Πακιστάν η Αφγανιατάν) και τρεις διαφορετικές χρονολογίες γέννησης! Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις και τον εντοπισμό των διαφευγόντων τη σύλληψη.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476201 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Το ρεπορτάζ του Alphafreepress.gr

Για τη δράση της συγκεκριμένης συμμορίας, το Alphafreepress, έγραφε, μεταξύ άλλων, στις 11 Ιουνίου:

«Έβαζαν στο στόχαστρο κοσμηματοπωλεία και άλλα καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, μετά από κατόπτευση, που έκαναν μέσα από κλεμμένα αυτοκίνητα, για να εντοπίσουν το πιο… πρόσφορο. Όταν κατέληγαν στον τελικό στόχο, πλησίαζαν με λοστούς, βαριοπούλες η και ξηλωμένα, μεταλλικά φρεάτια, θρυμμάτιζαν τους υαλοπίνακες και ξεκινούσαν τις αρπαγές. Σε μία περίπτωση, χρησιμοποίησαν σαν «πολιορκητικό κριό» για να σπάσουν τα ρολά καταστήματος ένα από τα κλεμμένα αυτοκίνητα με το οποίο εξουδετέρωσαν τα ρολά ασφαλείας και βρέθηκαν στο εσωτερικό να αρπάζουν εμπορεύματα και μετρητά. Διαπιστώθηκε ότι διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις καταστημάτων και κλοπές οχημάτων σε περιοχές της Αττικής, χρησιμοποιώντας την ακόλουθη μεθοδολογία δράσης:

Έκλεβαν αυτοκίνητα και με αυτά κατευθύνονταν σε καταστήματα και κοσμηματοπωλεία της Αττικής. Χρησιμοποιώντας λοστούς, βαριοπούλες ή μεταλλικά φρεάτια έσπαγαν τους υαλοπίνακες των καταστημάτων και ανασήκωναν τα προστατευτικά ρολά, ενώ σε μία περίπτωση διάρρηξης καταστήματος εμβόλισαν τον υαλοπίνακα με κλεμμένο όχημα. Εισέρχονταν στα καταστήματα και αφαιρούσαν χρήματα, εμπορεύματα, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, κ.λπ. αντικείμενα.

Λάμβαναν μέτρα προφύλαξης, καθώς με κουκούλες κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ενώ φορούσαν και γάντια. Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές που ανήκαν σε ανύπαρκτα πρόσωπα, τις οποίες μάλιστα απενεργοποιούσαν κατά τη διάρκεια των κλοπών, ώστε να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους.

«Στη συνέχεια», πληροφορεί η Αστυνομία, «τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία πραγματοποιούσαν τις κλοπές ως φυσικοί αυτουργοί ή απλοί συνεργοί, παρέδιδαν τα κλοπιμαία στο «αρχηγικό μέλος», που αφενός είχε το ρόλο του κλεπταποδόχου και αφετέρου μέσω του «επιχειρηματικού προφίλ» που διέθετε, φρόντιζε για τη νομιμοποίηση των εσόδων από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες».

Από τη Νέα Σμύρνη ως το Περιστέρι

Από την έρευνα ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε 10 περιπτώσεις κλοπών σε καταστήματα και 3 κλοπές αυτοκινήτων, σε Νέα Σμύρνη, Πετράλωνα, Κολωνό, Ακρόπολη, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νίκαια, Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Περιστέρι. Στις έρευνες, που επακολούθησαν, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: Ρολόγια και κοσμήματα, ρούχα επώνυμων εταιρειών, σταθεροί και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim και 3.000 ευρώ. Σημειώνεται, τέλος από την ΕΛ.ΑΣ, ότι το σύνολο των κατηγορουμένων και σ αυτή την περίπτωση, έχει συλληφθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις