Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συντάξεις Ιουλίου 2021 – πληρωμή: Οι ημερομηνίες για κύριες και επικουρικές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Ιουλίου 2021 – πληρωμή: Οι ημερομηνίες για κύριες και επικουρικές

Συντάξεις Ιουλίου 2021 - πληρωμή: Από τις 24 Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία

Στις 24 Ιουνίου 2021 πρόκειται να ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων Ιουλίου για όλους τους δικαιούχους. Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουλίου αναμένεται να πληρωθούν από την Πέμπτη, 24 Ιουνίου έως και την Τρίτη, 29 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα πλαίσια της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής για τις κύριες συντάξεις και τις επικουρικές, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων:

Κύριες και επικουρικές συντάξεις:

– Στις 24 Ιουνίου 2021, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

– Στις 25 Ιουνίου 2021, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

– Στις 28 Ιουνίου 2021, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

– Στις 29 Ιουνίου 2021, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Στο Δημόσιο η μέση αύξηση είναι 71,90 ευρώ για τους απόστρατους και 74,56 ευρώ για πολιτικούς συνταξιούχους, ενώ τα ανώτατα ποσά φτάνουν τα 198 ευρώ και 450 ευρώ αντίστοιχα. Στα Ειδικά Ταμεία, παραδείγματος χάριν, καθώς και σε συνταξιούχους ΙΚΑ, αλλά και σε Ταμεία Επιστημόνων (ΕΤΑΑ) ανακύπτουν αυξήσεις έως και 220 ευρώ. Η μέση αύξηση, παρόλα αυτά, για το σύνολο των κερδισμένων από τον επανυπολογισμό βγαίνει περίπου στα 70 ευρώ τον μήνα. Όσοι νέοι συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, αυτή θα συμψηφιστεί με την αύξηση που τυχόν δικαιούνται. Οι νέοι συνταξιούχοι δεν έχουν μεταβατική περίοδο.

Μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς θα λάβουν στα τέλη Ιουνίου (με τις συντάξεις Ιουλίου) την αύξηση που δικαιούνται και τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019. Οι νέοι συνταξιούχοι που θα πληρωθούν στο τέλος του επόμενου μήνα είναι περίπου 50.000 και δικαιούνται αύξηση στην καταβαλλόμενη σύνταξη που κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 50 ευρώ. Τα αναδρομικά υπολογίζονται από την 1η Οκτωβρίου 2019. Για παράδειγμα, αν ο συνταξιούχος έχει αποχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2016 με 1.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 39 έτη ασφάλισης, δικαιούται αύξηση 100 ευρώ. Δικαιούται να τη λάβει ολόκληρη από την 1η Οκτωβρίου του 2019.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αυξήσεις αφορούν μόνο όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης καθώς προκύπτουν λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις. Όσοι έχουν αποχωρήσει με 30 έτη ασφάλισης και κάτω, όπως επίσης και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 45 έτη ασφάλισης και πάνω δεν δικαιούνται αύξηση με το νέο σύστημα. Ειδικότερα οι νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά, θα λάβουν όλο το ποσό της αύξησης εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις