Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Ερντογάν Βρυξέλλες: Συνάντηση σε θετικό κλίμα – Συμφωνία για ηρεμία στο Αιγαίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Ερντογάν Βρυξέλλες: Συνάντηση σε θετικό κλίμα – Συμφωνία για ηρεμία στο Αιγαίο

Μητσοτάκης - Ερντογάν Βρυξέλλες: Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από το πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Την αυλαία μιας πιο ήρεμης περιόδου, χωρίς τις ακραίες εντάσεις που προκαλεί μόνιμα η γειτονική Τουρκία, άνοιξε η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλες. Δεκαοκτώ μήνες μετά το τελευταίο τετ α τετ και με τις σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, όλα δείχνουν ότι περνάμε σε μια πιο ήρεμη φάση στις σχέσεις των δύο χωρών. «Συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ… Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός», ήταν το πρωθυπουργικό μήνυμα αμέσως μετά την πενηντάλεπτη συνάντηση που «έσπασε» τον πάγο με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο «πάγος» ο οποίος ήταν εμφανής στις άνευρες κινήσεις μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογραφικούς φακούς, καθώς επίσης την απουσία ακόμη και της αγκωναψίας, του χαιρετισμού δηλαδή που έχει καθιερωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το μορατόριουμ στην ένταση για το καλοκαίρι θεωρείται ότι μπορεί να μαρκαριστεί στον ελληνικό κατάλογο των επιτευχθέντων στόχων.

Ερντογάν: Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά

Βάση της θετικής καταμέτρησης αποτελεί τόσο η τουρκική στάση πίσω από τις κλειστές πόρτες, όσο και η δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν. «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι πρέπει στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές να κυριαρχήσει η ειρήνη και να αποφευχθεί κάθε ένταση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος διατύπωσε την πεποίθησή του, ότι το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Αν και οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες μας παραμένουν, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Ο διάλογος, συνεπώς, είναι πάντοτε σημαντικός», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά το τέλος της συνάντησης.

Κλίμα αμοιβαίας κατανόησης στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις». Η χθεσινή συνάντηση δεν αρκεί για να λυθούν οι διαφορές που υπάρχουν και απαιτείται η Άγκυρα να αφήσει πίσω πρακτικές που το περασμένο καλοκαίρι οδήγησαν τις δύο χώρες στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Ο Ερντογάν άφησε να διαφανεί η διάθεση της τουρκικής πλευράς να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να κάνει ένα βήμα πίσω στην στρατηγική της πόλωσης, λίγες ώρες νωρίτερα, όταν μίλησε σε εκδήλωση του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «σύμμαχο χώρα» την Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα πόσο θετικό είναι για «την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», η επανέναρξη των συνομιλιών Τουρκίας – Ελλάδας, για την επίλυση των διμερών διαφορών. Μεγάλο ζητούμενο είναι αυτή η αλλαγή στάσης να μην είναι συγκυριακή, εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, αλλά να χτιστεί σε πιο γερές βάσεις. Η προώθηση της θετικής ατζέντας, που περιλαμβάνει 25 σημεία οικονομικού και εμπορικού κυρίως ενδιαφέροντος και έχει αποτυπωθεί στις συναντήσεις των υφυπουργών Εξωτερικών Φραγκογιάννη και Ονάλ, τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Καβάλα, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει οδηγό για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση των δύο ηγετών περιεστράφη και γύρω από το προσφυγικό – μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020», σημείωσαν, χαρακτηριστικά, λίγη ώρα μετά την συνάντηση. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Βέβαια, από την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο δεν μπορούσε να λείπει και μια έκπληξη. Στη συνάντηση ήταν προγραμματισμένο να βρίσκονται οι δύο ηγέτες και δύο μεταφραστές. Λίγο πριν ξεκινήσει το ραντεβού και οι δύο μπουν στην αίθουσα, υπήρξε από την πλευρά Ερντογάν αίτημα να αναλάβει χρέη διερμηνέα ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν. Το αίτημα έγινε δεκτό και από ελληνικής πλευράς συνόδευσε τον κ. Μητσοτάκη η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, χωρίς βεβαίως να συμμετάσχουν στη συζήτηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις