Αθήνα

°C

Τρίτη

03

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Προνόμια εμβολιασμένων – Ελλάδα: Τι είναι το γαλλικό μοντέλο
ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια εμβολιασμένων – Ελλάδα: Τι είναι το γαλλικό μοντέλο

Προνόμια εμβολιασμένων - Ελλάδα: Νέες συζητήσεις με το άνοιγμα της πλατφόρμας 18-24

Αφού ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 18-24 από το απόγευμα της Τετάρτης (16/6) βρίσκουν πιο προσοδοφόρο έδαφος τα σενάρια να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικοι πολίτες κατά της Covid-19. Με βάση αυτό, οι συζητήσεις περί προνομίων για τους εμβολιασμένους μπαίνουν σε μια νέα βάση, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις διευκολύνσεις. Πέρα από την πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ, οι εμβολιασμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πολιτιστικά δρώμενα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, αλλά και στα γήπεδα, από τη νέα σεζόν. Ταυτόχρονα, συζητείται και το ενδεχόμενο οι εμβολιασμένοι να απαλλαχθούν από την υποχρέωση διενέργειας self test.

Οι διευκολύνσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία πολλές δραστηριότητες θα αρχίσουν να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με βάση το «γαλλικό μοντέλο». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

Οι δύο προϋποθέσεις και το «γαλλικό μοντέλο»

«Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην ΕΕ και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του. Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα.

Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση πού μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.Ερωτηθείς για τα μπαρ, πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία. «Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις