AstraZeneca δεύτερη δόση: Γιατί η Επιτροπή σταματά το εμβόλιο στους κάτω των 60

ΕΛΛΑΔΑ

AstraZeneca δεύτερη δόση: Γιατί η Επιτροπή σταματά το εμβόλιο στους κάτω των 60

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

AstraZeneca δεύτερη δόση: Πώς η επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση

15.06.2021 | 10:07

Στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε χθες, Δευτέρα, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19. Το εμβόλιο αυτό χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και άνω. Η επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, να συστήσει δηλαδή να γίνεται στους άνω των 60 ετών, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και «η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού -βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων» όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. «Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. «Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

AstraZeneca δεύτερη δόση: Δεν δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει χωρίς σημαντικό λόγο

Η σύσταση γίνεται για να βελτιώσει τα πράγματα, όχι για να τα περιπλέξει, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τυχόν σύγχυση που μπορεί να προκαλέσει η νέα οδηγία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Υπάρχουν και άλλα άτομα που ακολουθούν τη δεύτερη δόση. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο, συνέχισε.

«Άτομα λόγω φόβου, θα πρέπει να σκεφθούν καλά, διότι δεν έχουν έναν λόγο που ιατρικά να τον στηρίξει ο θεράπων ιατρός ώστε να κάνει αίτηση για αλλαγή του εμβολίου» εξήγησε ο η κα. Θεοδωρίδου. Όπως είπε, το πρόγραμμα του mix and match (συνδυασμού εμβολίων), αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος είναι κάτι το οποίο ναι μεν έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε κάποιες χώρες, αλλά δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνου ποιο θα είναι το ανοσολογικό αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού. Πιθανόν να είναι και άριστο. Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως το αναζητήσουμε μια δεύτερη δόση διαφορετική θα οδηγήσει σε απώλεια σημαντικού χρόνου για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους σημείωσε σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής για το εμβόλιο AstraZeneca και το ηλικιακό όριο ότι όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Ο αριθμός των ακυρώσεων για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca είναι 1,89%, εξήγησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Η ακύρωση αυτή δεν είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 1 εκατομμύρια εμβόλια με το AstraZeneca, ενώ ως χθες έχουν ήδη γίνει οι 270.000 δεύτερες δόσεις και δεν έχει αναφερθεί κανέναν περιστατικό όσον αναφορά τις δεύτερες δόσεις.

AstraZeneca: Πώς πάρθηκε η απόφαση

Τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» εξήγησε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορωνοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά. «Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε. Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για 4ο κύμα της πανδημίας, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα είναι της ίδιας έντασης με το προηγούμενο, γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Τέλος το AstraZeneca για τους κάτω των 60 – Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα 

Exit mobile version