Μητσοτάκης – Ερντογάν Σύνοδος Κορυφής: Οι κρίσιμες συναντήσεις στο ΝΑΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Ερντογάν Σύνοδος Κορυφής: Οι κρίσιμες συναντήσεις στο ΝΑΤΟ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης - Ερντογάν Σύνοδος Κορυφής: Τι επιδιώκει η Ελλάδα από τη συνάντηση

13.06.2021 | 20:32

Το παρασκήνιο πίσω από τις συναντήσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν και Μπάιντεν-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες φαίνεται πως θα μονοπωλήσουν τη δημοσιότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, πριν από το κρίσιμο τετ α τετ το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουνίου με τον Τούρκο πρόεδρο, έσπευσε να δώσει το πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο France 24.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει στον Ταγίπ Ερντογάν πως κεντρικός στόχος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η αποκατάσταση δίαυλου επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. «Εναπόκειται σε εμάς, στην Ελλάδα και την Τουρκία, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, αλλά εναπόκειται επίσης στην Ευρώπη -και όταν μιλάω για την Ευρώπη, εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση- να στείλει ένα πολύ, πολύ σαφές μήνυμα πως ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο  έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη.

Έντονη προεργασία

Το έδαφος για αυτή τη συνάντηση έχουν στρώσει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς έχουν προηγηθεί δύο ταξίδια στην Άγκυρα και στην Αθήνα αντίστοιχα με κοινό άξονα την δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα «έστρωναν κόκκινο χαλί» για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Και μπορεί η Τουρκία να έχει τις δικές της απαιτήσεις: εγκατάλειψη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, για την οποία υπενθυμίζει πως συνιστά casus belli,  αποστρατικοποίηση νησιών Αιγαίου Πελάγους, αμφισβήτηση της ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου με επιμονή στην «διαγραφή» του Χάρτη της Σεβίλλης, λύση δύο κρατών – δηλαδή διχοτόμηση – στο κυπριακό, όπου επαναλαμβάνει πως η λύση της ομοσπονδίας είναι πλέον εκτός συζήτησης, ωστόσο η Ελλάδα θέτει τους δικούς της κανόνες και δεν είναι διατεθειμένη να αποκλίνει καθόλου από αυτούς.

Ολο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ, ενώ το πρόγραμμά του (σε ώρες Ελλάδος) έχει ως εξής:

12.55: Άφιξη του ΠΘ στην έδρα του ΝΑΤΟ

13.20: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama

13.35: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου Boris Johnson

14.00-17.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ

17.05: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan

Η συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν, η πρώτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου, ξεχωρίζει και ίσως καθορίσει τη μελλοντική στάση της Τουρκίας στη γεωπολιτική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η απόφαση Μπάιντεν, ωστόσο, να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων φαίνεται να είναι κάτι που ο Ερντογάν δεν μπορεί ακόμη να χωνέψει.

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι δύο σύμμαχοι υιοθέτησαν μια προσέγγιση εναντίον μας σχετικά με τους Αρμένιους, οι οποίοι δεν σχετίζονται καν με το ΝΑΤΟ, μας λύπησε. Είναι αδύνατο να περάσει έτσι, χωρίς να το υπενθυμίσουμε», είπε σε δηλώσεις του ο Ερντογάν. Προτού αναχωρήσει για Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος θυμήθηκε το ζήτημα των F 35 αλλά οι S 400 είναι το θέμα που τον καίει… Όπως σημείωσε «Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα των Patriot. Και σε αυτό το θέμα η Αμερική δεν τήρησε το λόγο της. Τον πήρε πίσω. Κι αφού τον πήρε πίσω, εμείς στο μεταξύ συμφωνήσαμε με τη Ρωσία για κάποιους S-400 και τους πήραμε».

Exit mobile version