Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πανδημία: Πώς επηρέασε τη ζωή στις πόλεις
ΚΟΣΜΟΣ

Πανδημία: Πώς επηρέασε τη ζωή στις πόλεις

Πανδημία: Η ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit που παρουσιάζει τις καλύτερες πόλεις για να ζει κάποιος σε όλο τον κόσμο.

Στην ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit παρουσιάζονται οι καλύτερες πόλεις για να ζει κάποιος σε όλο τον κόσμο. Η λίστα περιλαμβάνει 140 πόλεις, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει πλέον το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, που εκθρόνισε την περσινή πρωταθλήτρια Βιέννη. Το γεγονός ότι η Νέα Ζηλανδία αντιμετώπισε αποφασιστικά και γρήγορα την πανδημία φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης φαίνεται πως επηρέασε και την Αθήνα, η οποία έπεσε 20 θέσεις και βρέθηκε στην 92η θέση, κατατασσόμενη στις 10 πόλεις με τη μεγαλύτερη πτώση στους τομείς του βιοτικού επιπέδου.

Τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι το επίπεδο ζωής, οι υποδομές των μεταφορών, η εγκληματικότητα, η οικονομική σταθερότητα και η πρόσβαση όλων στην Υγεία και την Παιδεία. Στην πρώτη θέση βρέθηκε το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ενώ και οι πόλεις της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας είδαν την κατάταξή τους να ανεβαίνει. Αντίθετη ήταν η εικόνα στην Ευρώπη, που πολλές πόλεις υποχώρησαν. Στη δεύτερη θέση, μετά το Όκλαντ, βρίσκεται η Οσάκα της Ιαπωνίας, η Αδελαΐδα της Αυστραλίας, το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας και το Τόκιο της Ιαπωνίας. Στη δεκάδα βρίσκονται μόνο δύο πόλεις της Ευρώπης, η Ζυρίχη και η Γενεύη της Ελβετίας, παρά τους μικρούς περιορισμούς που συνεχίζουν να ισχύουν.

Ο πάτος

Παρά τις ανακατατάξεις στην κορυφή της λίστας, δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές στον «βυθό» του καταλόγου όπου η Δαμασκός της Συρίας βρίσκεται στην τελευταία θέση, λόγω της συνέχισης του εμφυλίου πολέμου. Στην τελευταία δεκάδα βρίσκονται επίσης το Λάγος στη Νιγηρία, το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα Νέα Γουινέα και η Ντάκα, η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις