Αθήνα

°C

Σάββατο

12

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Γρατζουνιές σε inox: 4 συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε
PLUS

Γρατζουνιές σε inox: 4 συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε

Γρατζουνιές σε inox: Πώς να τις λειάνετε σε 4 βήματα

Για πολλούς χρηστικούς και αισθητικούς λόγους, οι περισσότερες επιφάνειες στο σπίτι μας είναι από inox υλικό. Το μεγάλο μειονέκτημα ωστόσο είναι ότι δεν διαρκεί για πολύ αυτή η υφή τους και γεμίζουν αμέσως με “στάμπες” και αποτυπώματα, καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο υλικό. Τα παραπάνω ωστόσο αντιμετωπίζονται με απλά καθαριστικά κουζίνας. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι οι γρατζουνιές, που ουσιαστικά πρόκειται για χαρακιές στο ψυγείο, το νεροχύτη ή τον πάγκο της κουζίνας και οι λύσεις μοιάζουν αρκετά δυσεύρετες.

Για αρχή, πρέπει να γνωρίζουμε, πως οι γρατζουνιές, πέρα από απρόσεκτες κινήσεις με μεταλλικά αντικείμενα, οφείλονται συχνά στη λάθος επιλογή καθαριστικών ή την πράσινη μεριά του σφουγγαριού. Αν όμως την έχετε ήδη “πατήσει”, δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από τις τραχιές επιφάνειες.

Ξίδι

Ξεκινήστε καθαρίζοντας τις επιφάνειές με ένα μαλακό πανί και λίγο ξίδι διαλυμένο σε νερό. Το ξίδι δεν είναι τοξικό και θα τις κάνει να γυαλίσουν. Σκουπίστε με ένα μαλακό πανί. Οι επιφάνειές σας χρειάζεται να είναι καθαρές για να μπορέσετε να εντοπίσετε που ακριβώς έχουν αλλοιωθεί και υπάρχει περίπτωση, αν οι γρατσουνιές είναι μικρές, να μην χρειαστεί να κάνετε κάτι άλλο για να τις απομακρύνετε.

Δοκιμάστε το ελαιόλαδο Βάλτε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα μαλακό πανί και απλώστε το στην επιφάνεια. Διπλώστε το πανί στη μέση, ώστε να είναι απ’έξω η καθαρή πλευρά του πανιού και βάλτε λίγο ξίδι. Σκουπίστε την επιφάνεια με το ξίδι για να απομακρύνετε το ελαιόλαδο και με ένα στεγνό πανί σκουπίστε ότι έχει μείνει μέχρι η επιφάνειά σας να είναι απόλυτα στεγνή.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα, εκτός από το γεγονός ότι είναι χρήσιμη στη μαγειρική, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για… τις γρατσουνιές του ψυγείου σας! Είναι οικονομική και αποτελεί ένα φυσικό, μη τοξικό καθαριστικό για τις μεταλλικές επιφάνειες. Φτιάξτε μια πάστα με νερό και 3 κουταλάκια σόδα. Τρίψτε την επιφάνεια με το μείγμα και καθαρίστε την με νερό.

Βαθύτερες γρατσουνιές

Αν τα παραπάνω δεν σαν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, μπορείτε να πάρετε πιο.. δραστικά μέτρα. Η πρώτη σας επιλογή είναι ένα αντισκωριακό σπρέι. Δοκιμάστε το στις inox επιφάνειές σας. Αρκεί μια μικρή ποσότητα, πάντα χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί για να το απλώσετε και να το στεγνώσετε. Ωστόσο, προσέξτε αν έχετε παιδιά, να μην έρθουν σε επαφή. Με λίγο αντισκωριακό σπρέι μπορείτε να εξαφανίσετε ακόμα και τις πιο επίμονες γρατζουνιές.
Η δεύτερη επιλογή σας είναι το κερί καρναούβης. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βρείτε κάποιο κερί αυτοκινήτου που περιέχει κερί καρναούβης. Απλώστε σε μια μικρή επιφάνεια, κάντε ένα τεστ και αν όλα πάνε καλά, γυαλίστε και την υπόλοιπη επιφάνεια και κάντε τις inox επιφάνειές να φαίνονται τόσο λαμπερές όσο ήταν όταν τις αγοράσατε!

Δείτε πώς να καθαρίζετε σωστά τις inox επιφάνειες
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις