Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τεχνητό νησί – Δανία: Θέλουν να το φτιάξουν έξω από την Κοπεγχάγη
ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητό νησί – Δανία: Θέλουν να το φτιάξουν έξω από την Κοπεγχάγη

Τεχνητό νησί - Δανία: Έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων

Το παράδειγμα του Ντουμπάι φαίνεται πως θέλει να ακολουθήσει η Δανία και συγκεκριμένα η Κοπεγχάγη. Το κοινοβούλιο της χώρας έδωσε το «πράσινο φως» για την ανέγερση ενός τεχνητού νησιού λίγο έξω από την πρωτεύουσα, στο οποίο προορίζεται να φιλοξενούνται 35.000 κατοίκους της πρωτεύουσας. Η Δανία που φημίζεται για την έντονη οικολογική της συνείδηση ανάμεσα σε άλλα κράτη της Ευρώπης, με την κίνηση αυτή έχει ξεσηκώσει μια θύελλα αντιδράσεων από οικολογικές οργανώσεις και πολίτες. Το σχέδιο πέρασε με 85 ψήφους υπέρ, παρά τις αντιδράσεις από τους περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι για να «χτιστεί» το νησί η πόλη θα επιβαρυνθεί με 350 επιπλέον διαδρομές φορτηγών στο πλαίσιο της μεταφοράς 80 εκατομμυρίων τόνων… εδάφους.

Οι εργασίες για το ενός τετραγωνικού μιλίου «Lynetteholm» πρόκειται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος και να ολοκληρωθούν έως το 2035, ενώ οι κατοικίες θα έχουν χτιστεί μέχρι το 2070. Το τεχνητό νησί θα συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω περιφερειακής οδού, τούνελ και σιδηροδρομικής γραμμής μετρό. Παράλληλα, ένα ανάχωμα θα χτιστεί γύρω από αυτό για να προστατεύει το λιμάνι από τις καταιγίδες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

“Πράσινη” επανάσταση για το τεχνητό νησί

Πολλοί «πράσινοι» ακτιβιστές έχουν πάντως ταχθεί κατά του σχεδίου της κυβέρνησης, εκφράζοντας έντονα τις ανησυχίες τους για την επιπλέον κίνηση, αλλά και για τη ρύπανση στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με το euronews. «Αυτό το έργο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Κοπεγχάγης και ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στην ιστορία της Δανίας, απλώς “αναδύεται” κατά τις εκλογικές περιόδους όπου δεν έχουμε την ευκαιρία να ακουστούμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Nicholas Woollhead, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση θα πρέπει να είχε αναβληθεί μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις