Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Εμβόλιο κορονοϊού – θηλασμός: Τι ισχύει για τις νέες μητέρες
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊού – θηλασμός: Τι ισχύει για τις νέες μητέρες

Εμβόλιο κορονοϊού - θηλασμός: Κατά πόσο διατρέχουν κίνδυνο οι νέες μητέρες

Τεράστιος “ντόρος” έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, για το κατά πόσο τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί για τον κορονοϊό μπορεί να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στην εγκυμοσύνη, τον θηλασμό, ακόμη και στη γονιμότητα. Τα σενάρια τρόμου που κυκλοφορούν δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση, όμως έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε πολλές έγκυες και σε ζευγάρια που θέλουν να προγραμματίσουν μια εγκυμοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο το εξής: Οι έγκυες με COVID-19 που έχουν συμπτώματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και επιπλοκών από τις μη έγκυες. Επίσης, πολλές έγκυες έχουν ιατρικές παθήσεις που τις θέτουν σε περαιτέρω αυξημένο κίνδυνο.

Τα εμβόλια COVID-19 που είναι διαθέσιμα σε έγκυες είναι ασφαλή; Ναι, τα εμβόλια COVID-19, όπως των  Pfizer / BioNTech και της Moderna έχουν χορηγηθεί σε περισσότερες από 30.000 έγκυες, με απόλυτη ασφάλεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Βέβαια, θα πρέπει οι έγκυες να μιλήσουν με τον γιατρό τους, για να συζητήσουν όλους τους παράγοντες σχετικά με το εμβόλιο και την εγκυμοσύνη τους. Πάντως, οι προκαταρκτικές μελέτες τοξικότητας για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγική ικανότητα δεν δείχνουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπαραγωγή ή στην ανάπτυξη του εμβρύου. Δεν μπορεί να νοσήσει η έγκυος από το εμβόλιο κορωνοϊού; Όχι, δεν μπορεί να νοσήσει με COVID-19 από τα διαθέσιμα εμβόλια. Μπορεί να εμφανίσει ήπιες, προσωρινές ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά αυτό αποτελεί ένδειξη της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό και όχι του COVID-19.

Θηλάζουσες μητέρες

Οι θηλάζουσες γυναίκες δεν θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών σε σύγκριση με τον μη έγκυο πληθυσμό. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, φαίνεται ασφαλές να πάρετε το εμβόλιο COVID-19 εάν θηλάζετε το μωρό σας (διαβάστε περισσότερα). Παρόλο που τα εμβόλια δεν έχουν μελετηθεί σε θηλάζουσες μητέρες, στις θηλάζουσες πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο COVID-19. Τα εμβόλια δεν περιέχουν ζωντανό ιό, επομένως ο εμβολιασμός δεν αποτελεί κίνδυνο για το μωρό. Εάν επιθυμείτε να εμβολιαστείτε για τον κορωνοϊό, δεν χρειάζεται να καθυστερήσετε ή να διακόψετε τον θηλασμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις