Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανασχηματισμός 2021 ονόματα: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, όλα τα σενάρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός 2021 ονόματα: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, όλα τα σενάρια

Ανασχηματισμός 2021 ονόματα: H αλλαγή σελίδας που επιδιώκει η κυβέρνηση

Σε μια νέα μέρα, που εγκαινιάζει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα εστιάζει η κυβέρνηση, με τις φήμες για ανασχηματισμό ολοένα και να πυκνώνουν. Στις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση συμπληρώνει δύο έτη στην εξουσία. Ένας πιθανός ανασχηματισμός πέριξ της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν θα έχει μόνο «επετειακό» χαρακτήρα ενός νέου ξεκινήματος, αλλά και ουσιαστικό. Δεδομένο είναι πως με την πρόοδο των εμβολιασμών και τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Κι αν κάποιοι κάνουν λόγο πάλι για σεναριολογία, η αναφορά του υπουργού Επικράτειας, Γιώργου Γεραπετρίτη, πως σε μία 11άδα δεν είναι ίδια η απόδοση όλων, δεν αφήνει περιθώρια δεύτερων σκέψεων. Ένας ανασχηματισμός βέβαια δεν προαναγγέλλεται – δικαίως – ωστόσο στα «πηγαδάκια» έχουν φουντώσει οι φήμες για υπουργούς που βλέπουν την καρέκλα τους να.. κουνιέται.

Στο  «γαλάζιο»  στρατόπεδο αρχικά επικρατούσε η άποψη πως ο ανασχηματισμός θα γίνει το Σεπτέμβριο, ώστε σε συνδυασμό με την καθιερωμένη ομιλία  του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή. Ωστόσο στο  τραπέζι είναι πλέον η επίσπευση των αλλαγών, ώστε να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες που υπάρχουν. Πάντως ο επόμενος ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός και δεν θα γίνουν «χειρουργικές» μόνο αλλαγές. Ιδιαίτερα ανεβασμένοι  – και επομένως όπως όλα δείχνουν αμετακίνητοι- είναι υπουργοί με έντονο μεταρρυθμιστικό προφίλ. Με ανεβασμένες «μετοχές» είναι  ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, πρόσωπο που αποθεώνεται μάλιστα συχνά και από τον ξένο Τύπο. Σταθερός  θεωρείται επίσης ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, που καλείται να τρέξει την επόμενη μεγάλη  μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική ασφάλιση. Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0. θα έχει και την επόμενη ημέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ανασχηματισμός 2021: Μιχάλης Χρυσοχοΐδη

Από εκεί και πέρα η προσοχή πέφτει πάνω στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλή ικανοποίηση των πολιτών σε θέματα ασφαλείας, ενώ ο υπουργός- με δεδομένο πως δεν προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία – δεν έχει σημαντικά ερείσματα στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Όμως παραμένει πρόσωπο με “βαρύ” πολιτικό βιογραφικό.  Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει αλλαγή  σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς δεν είναι εύκολο να αλλάξει ένας υπουργός που είναι στο «μάτι» της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το Έθνος, ονόματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν  είναι της Άννας Διαμαντοπούλου, που πρόσφατα στήριξε τις εκπαιδευτικές αλλαγές της Νίκης Κεραμέως, ενώ ενδιαφέρον έχει  το ότι έκλεισε την παρέμβαση αυτή με την  φράση «To be continued..». Υπενθυμίζεται πως η κυρία Διαμαντοπούλου χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και είχε στηριχθεί στην κούρσα για την προεδρεία του Ο.Ο.Σ.Α. Παράλληλα υπουργοί πρώτης γραμμής αναμένεται να μετακινηθούν σε αλλά πόστα.

Ανασχηματισμός 2021: Βασίλης Κικίλιας

Για παράδειγμα η σταδιακή «τιθάσευση» της πανδημίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την μετακίνηση σε άλλο σημαντικό υπουργείο του Βασίλη Κικίλια, ενώ σταθερός θεωρείται ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο υπουργός Υγείας πάντως, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ “Σήμερα” το πρωί της Τρίτης, απέφυγε να σχολιάσει την πιθανότητα. “Είναι όλα στο χέρι του πρωθυπουργού”, αρκέστηκε να πει.

Δεδομένο είναι πως οι αλλαγές θα επικεντρώνονται σε υπουργεία που έχουν σχέση με θέματα της καθημερινότητας, ενώ σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρξει ριζική ανανέωση. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί ο γαλάζιος κοινοβουλευτικός «πάγκος», με προτεραιότητα σε στελέχη της νεότερης γενιάς.  Τέλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο θα υπάρξουν «καραμπόλες» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει σε μια δυναμική ανάκαμψη για να επουλωθούν οι βαθιές πληγές της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν  ο πρωθυπουργός να αποφασίσει να ανακατέψει την «τράπουλα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις