Χατζηδάκης – ρεπό: Τι είπε για συνειδητή διαστρέβλωση των δηλώσεών του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης – ρεπό: Τι είπε για συνειδητή διαστρέβλωση των δηλώσεών του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Χατζηδάκης - ρεπό: Νέες διευκρινήσεις για το τι φέρνει το νομοσχέδιο

07.06.2021 | 12:27

Η προγραμματισμένη συνάντηση των Υπουργών Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερράκη βρίσκεται σε εξέλιση από τις 12 μεσημέρι με στόχο να προωθηθεί γρήγορα η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 χαρακτήρισε συνειδητή διαστρέβλωση ότι δήλωσε ο ίδιος πως θα πληρώνονται ο εργαζόμενοι με ρεπό και διευκρίνισε ότι αυτό που έρχεται με το νέο νομοσχέδιο είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας κάτι που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα εδώ και τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ανέφερε,  όσοι εργάζονται περισσότερες μέρες μέσα στην εβδομάδα θα παίρνουν πληρωμένο ρεπό την Παρασκευή κάτι που -όπως σημείωσε- δεν είναι βέβαιον ότι θα το δεχτούν όλες οι επιχειρήσεις καθώς θα είναι πολλές εκείνες που προτιμούν εργασία και την Παρασκευή. Με την ψηφιακή κάρτα (κυρίως ως εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο), το σύστημα (ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και θα χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο – υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, όπως επίσης τα διαλείμματα, τις ώρες και ημέρες απουσίας, τις άδειες, κλπ.

Μειώνεται η γραφειοκρατία

Ακόμη, για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα θα συμπληρώνεται αυτόματα η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και καταργείται το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών. Δηλαδή μειώνεται η γραφειοκρατία και το διοικητικό βάρος. Η εγκατάσταση θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από τις μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας και θα επεκταθεί με βάση χρονοδιάγραμμα στις μεσαίες και μικρές. Όσον δε για τη χρηματοδότηση της θα γίνει κυρίως από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Exit mobile version