Αθήνα

°C

Παρασκευή

30

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άρση μέτρων – ανακοινώσεις: Αυτή την εβδομάδα οι αποφάσεις για τη μουσική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση μέτρων – ανακοινώσεις: Αυτή την εβδομάδα οι αποφάσεις για τη μουσική

Άρση μέτρων - ανακοινώσεις: Τα 4 σημεία του τουρισμού που ισχύουν από σήμερα

Για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα μίλησε η Αριστοτελία Πελώνη στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με την κα. Πελώνη η επιδημιολογική εικόνα φαίνεται να βελτιώνεται, ωστόσο παραμένει ευμετάβλητη. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή, αλλά αργή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές εξάρσεις. Η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί αισιόδοξα ενώ η ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει κατά μέσο όρο στα 36 έτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι. «Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών.

Υποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση», υπογράμμισε. Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε, πως έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί και η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται εντατικά τόσο στα ηπειρωτικά, όσο και στη νησιωτικά της χώρας. Για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής, τέθηκε από την Παρασκευή σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης στον οποίο θα παρουσιάζονται οι κατά τόπους βασικοί δείκτες: Ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό θετικότητας, η εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και η εβδομαδιαία τάση.

Τα οφέλη του νέου χάρτη

Ανάλογα με την επιδημιολογική της κατάσταση, κάθε περιοχή θα χρωματίζεται με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή πράσινο. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί αφενός η τακτική ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών και αφετέρου της και αφετέρου η πιο εμπεριστατωμένη εφαρμογή μέτρων. Η Αριστοτελία Πελώνη υπενθύμισε τα τέσσερα νέα μέτρα που θα μπουν από σήμερα σε εφαρμογή για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στις πύλες εισόδου, αλλά και για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.

 Τα 4 μέτρα που ισχύουν από σήμερα

·         Πρώτον, έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα  και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·         Δεύτερον, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.

·         Τρίτον, επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.

·         Και τέταρτον, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες.

Προνόμια και εμβολιασμένοι

Σε ερώτησεις δημοσιογράφων σχετικά με τη συζήτηση που έχει φουντώσει ξανά για τα προνόμια των εμβολιασμένων, η κα. Πελώνη ανέφερε πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία και αυτό πρέπει να γίνει σαφές προς όλους. «Η συζήτηση αυτή γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς. Δεν μπορεί ωστόσο που μπορεί να πάρει σάρκα και οστά αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμού», είπε. Η κα. Πελώνη ανέφερε επίσης πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει τώρα, καθώς δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29, το οποίο όπως τόνισε αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Ανακοινώσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσική

Σχετικά με την άρση μέτρων που συζητείται από τις προηγούμενες εβδομάδες και έχουν να κάνουν με την αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τους γάμους αλλά και την μουσική, η κα. Πελώνη επισήμανε πως αυτά τα θέματα θα βρεθούν στην ατζέντα της επιτροπής  εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις