Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέες αντικειμενικές αξίες 2021 – Σταϊκούρας: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αντικειμενικές αξίες 2021 – Σταϊκούρας: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν

Νέες αντικειμενικές αξίες 2021 - Σταϊκούρας: Αποκαλυπτήρια για τις νέες αντικειμενικές των ακινήτων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα φέρουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, και δεν συνεπάγονται αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνοντας μαζί με τον γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ. «Οι όποιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, δεν θα σημάνουν αυτομάτως αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ», είπε συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «έτσι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη και τους ιδιοκτήτες ακινήτων» αλλά «θα επιβαρυνθούν κατοικίες σε περιοχές της χώρας, όπου υποφορολογούνταν». Με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών τόνισε ότι η κάλυψη του πληθυσμού διευρύνεται από το 85% στο 98%.

Η αναπροσαρμογή γίνεται από πιστοποιημένους εκτιμητές μέσα από μια αδιάβλητη διαδικασία και διορθώνει αδικίες του παρελθόντος ενώ γίνεται δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι μέσω αυτής διορθώνονται αδυναμίες και κενά. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι θα γίνει μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22%. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2022, και θα πληρωθεί σε περισσότερες δόσεις, τόνισε. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών που έρχονται μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντοπίζονται σε περιοχές έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος και τουριστικές περιοχές. Έφερε ως παράδειγμα τα Νότια Προάστια αλλά και τη Μύκονο.

Σημαντικά σημεία από τις ανακοινώσεις:

Η αναπροσαρμογή διορθώνει αδυναμίες και κενά.

Η αναπροσαρμογή γίνεται από πιστοποιημένους εκτιμητές μέσα από μια αδιάβλητη διαδικασία και διορθώνει αδικίες του παρελθόντος ενώ γίνεται δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το ποσό που αποφέρει.

Δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, ακόμα και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.

Θα επιβαρυνθούν κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2022, και θα πληρωθεί σε περισσότερες δόσεις.

Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας.

Με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών η κάλυψη πληθυσμού διευρύνεται από το 85% στο 98%.

Η επέκταση αυτή οδηγεί σε αρκετές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε ζώνες τουριστικών περιοχών. Π.χ. στη Μύκονο υπάρχει ζώνη όπου η υποκειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%.

Υπάρχουν και πολλές μειώσεις στην περιφέρεια και την ηπειρωτική χώρα.

Οι μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται σε περιοχές με έντονο ενδιαφέρον, όπως τα νότια προάστια.

Οι αυξήσεις δεν συνεπάγονται και αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Οι ζώνες του αντικειμενικού έχουν αυξηθεί κατά 3.643 νέες ζώνες. Στο σύνολό τους φθάνουν τις 13.808.

cable car over green trees during daytime

Πώς θα κινηθούν οι αντικειμενικές αξίες

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι η στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο». Επιπλέον, προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% του 2022 ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», συμπλήρωσε.

blue and yellow wall graffiti

Οι μειώσεις, οι αυξήσεις, οι ζώνες χωρίς μεταβολές

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι η μέση αύξηση στις 13.808 ζώνες -που ήδη υπήρχαν- θα είναι στο 8%.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, εξήγησε ότι στο 55% των ζωνών έρχονται μέσες αυξήσεις της τάξης του 19,5%. Επιπλέον, με το νέο σύστημα προσδιορισμού έρχονται μειώσεις της τάξης του 14,7% για το 21% των ζωνών, ενώ για το 24% των περιοχών οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες. Σε ό,τι αφορά τις 133 ζώνες που επεκτείνονται η μέση αύξηση θα είναι 41%, ενώ για τις νέες 3.478 εντάξεις οι αυξήσεις θα κυμανθούν στο 26%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις