Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέες αντικειμενικές αξίες 2021 ανά περιοχή: Σήμερα οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα, αλλάζει και ο ΕΝΦΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αντικειμενικές αξίες 2021 ανά περιοχή: Σήμερα οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα, αλλάζει και ο ΕΝΦΙΑ

Νέες αντικειμενικές αξίες 2021 ανά περιοχή: Την κινητοποίηση των ιδιοκτητών αναμένεται να προκαλέσει η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος θα ανακοινώσουν στις 9:00 τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ. Σε δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει ότι η «χάρτα» με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αφορούν 13.808 ζώνες, καλύπτοντας, για πρώτη φορά, το 98% του πληθυσμού -στην 10η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν τονίζεται ότι θα «πιάνουν» το 95% της επικράτειας, από 85% σήμερα. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, οι 3. 478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Να σημειωθεί ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες, όπως είχε αναφέρει το «Βήμα», θα απεικονίζονται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή που έχει ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και θα μπορεί ο κάθε πολίτης ή επαγγελματίας κάνοντας «κλικ» σε μία περιοχή να δει ακριβώς τι ισχύει όσον αφορά τις τιμές ζώνης και άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες για τον καθορισμός της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου και κατ΄ επέκταση του φόρου που προκύπτει κατά περίπτωση.

Πώς θα κινηθούν οι αντικειμενικές αξίες

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι η στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο». Επιπλέον, προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% του 2022 ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις