Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: Ανοίγει για τα καλά η συζήτηση, τι ανησυχεί το Μαξίμου
ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: Ανοίγει για τα καλά η συζήτηση, τι ανησυχεί το Μαξίμου

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: Οι προτάσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Τρία βασικά προνόμια εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί λοιμωξιολόγοι να δοθούν σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με την κρίσιμη συζήτηση να ανοίγει για τα καλά. Επισημαίνεται πως τα προνόμια αυτά θα δοθούν για να υπάρξει ένα επιπλέον κίνητρο στους πολίτες να εμβολιαστούν και δεν είναι ένα μέτρο που θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Οι προτάσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση βάζουν στο τραπέζι τρία βασικά κίνητρα που θα δίνονται μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, δηλαδή σε πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, ή τη μία εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson.

Άρχισαν τα όργανα: Συναυλία με… «έκπτωση» $982 για τους εμβολιασμένους

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να γίνονται οι ανάλογες κουβέντες, παρότι προς το παρόν η επίσημη τοποθέτηση είναι πως δεν είναι ώρα για κάτι τέτοιο. Ορόσημο αποτελεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλες τις ηλικιακές ομάδες με τη δυνατότητα επιλογής και των τεσσάρων διαθέσιμων εμβολίων. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αρχής γενομένης ίσως και σήμερα για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών και να ακολουθήσει στη συνέχεια και η τελευταία, αυτή των 18 έως 24 ετών.

Ως προνόμια εξετάζονται τα εξής:

Άρση των υποχρεωτικών self test

Είσοδος σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή σε καφετέριες και εστιατόρια

Αρση περιορισμών, στα ταξίδια, όπως π.χ τα υποχρεωτικά rapid test

🚩Παράλληλα, ήδη έχει ανοίξει ήδη μία συζήτηση στην κυβέρνηση για το εάν πρέπει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων) να έρθει μέσα στο καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο, καθώς επιστήμονες έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα.

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: Tι είπε ο Πέτσας στον Αυτιά

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Όπως ανέφερε εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερης κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες. Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως αρχικά είχε ειπωθεί για 1018 όταν γινόταν ο πρώτος σχεδιασμός ενώ πλέον έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό. Παράλληλα σημείωσε πως είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: “Ναι” από Γώγο

Σύμφωνος με τα προνόμια σε εμβολιασμένους παρουσιάστηκε και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. «Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στη συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του».

Ο ίδιος επισήμανε πως με τον εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Από την πλευρά του ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας για το πώς μπορούν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: «Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας», σημείωσε.

Τζανάκης: «Ναι» στα προνόμια των εμβολιασμένων -Οι ανεμβολίαστοι μπορεί να βλάψουν τη δημόσια υγεία

Για το ίδιο θέμα, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στην δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν την δημόσια υγεία» σχολίασε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στα κορωνοπάρτι που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες. «Είναι σα να πηγαίνει κάποιος σε δάσος καλοκαίρι και να ανάψει φωτιά. Αυτά τα κορωνοπάρτι λειτουργούν σαν θρυαλλίδες για να ανάψουν μια μεγάλη πυρκαγιά.  Επομένως πρέπει να προσέξουμε» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τα κορωνοπάρτι ως αντιδράσεις, οι οποίες διοργανώνονται από εξωφοιτητικά κέντρα και στα οποία ενδίδουν οι φοιτητές.

Δραστική μείωση στα κρούσματα λόγω εμβολιασμών

Ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, να σκεφτούμε λύσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά σε εκτονωτικού τύπου γεγονότα όπως τα κορωνοπάρτι», ενώ υποστήριξε την ανάγκη «να μπούμε στην διαδικασία να οργανώνονται και με την βοήθεια του πανεπιστημίου αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια». Σχολιάζοντας το νησί της Κύθνου που έχει 100% εμβολιασμό του πληθυσμού της, επισήμανε ότι «μπορεί σε κάποιους να έχει αποτύχει ο εμβολιασμός είτε λόγω του εμβολιαζόμενου είτε λόγω της τεχνικής. Δυνητικά δεν θα είναι όλοι άνοσοι. Όμως στο νησί θα μπορούσε να επιχειρηθεί απόλυτη ελευθερία μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός. Όταν ξεκινήσει ο τουρισμός και θα αναμιχθεί ο πληθυσμός θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Ακόμα είπε ότι εάν δεν είχαμε εμβολιαστεί κανένας, θα είχαμε πάνω από 2800 κρούσματα ημερησίως.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι είναι διακύβευμα να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός. «Ειδικά σε μικρές κοινότητες με μεγάλη τουριστική ελκυστικότητα». Τέλος, εκτίμησε ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε λιγότερα από 1000 κρούσματα ημερησίως.

Φόβος για διαχωρισμός των πολιτών

Αυτό που ανησυχεί πάντως το Μέγαρο Μαξίμου είναι πώς τα όποια προνόμια δεν θα οδηγούν σε διαχωρισμό των πολιτών σε δύο κατηγορίες. Σε δεύτερο στάδιο αναμένεται και η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη σχετική συζήτηση για τους υγειονομικούς, προσδιορίζοντας την για το φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται όταν ανοίξει να ακουστούν φωνές και για άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως οι εκπαιδευτικοί και τα σώματα ασφαλείας. Άλλωστε, είναι πρόσφατη η απόφαση του διοικητή της Πυροσβεστικής για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανδρών της ΕΜΑΚ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις