Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Μάσκα μετά το εμβόλιο: Τι εξηγούν οι ειδικοί
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μάσκα μετά το εμβόλιο: Τι εξηγούν οι ειδικοί

Μάσκα μετά το εμβόλιο: Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Ο λόγος, που μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε να φοράμε προστατευτική μάσκα και να τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας μετά τα εμβόλια έναντι στο νέο κορωνοϊό,  εξηγείται αναλυτικά από Αμερικανούς επιστήμονες. Έπειτα από μελέτη που πραγματοποίησαν, διαπιστώθηκε, ότι τα εμβόλια από μόνα τους ίσως δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν την πανδημία.Σύμδωνα με τους ίδιους, ακόμα κι αν εμβολιασθεί η πλειονότητα του πληθυσμού, η πρόωρη διακοπή των άλλων μέτρων προστασίας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη διασπορά του ιού.

Οι ερευνητές τονίζουν πως για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, έως ότου επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης τα εμβόλια πρέπει να συνοδεύονται από: χρήση προστατευτικής μάσκας και τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης Ακόμη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά μαθηματικά μοντέλα για να εξετάσουν τη διασπορά του κορωνοϊού σε πληθυσμό 10,5 εκατομμυρίων ατόμων.

Τα ευρήματα της έρευνας

Οι νέες λοιμώξεις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα συνεχίζονταν εάν στη διάρκεια των εμβολιασμών σταματούσαν:

-Η καραντίνα
-Το κλείσιμο των σχολείων
-Η χρήση μάσκας
-Η τήρηση απόστασης ασφαλείας από άλλα άτομα
-Τα ευρήματα

Ειδικότερα, αν εμβολιαζόταν το 75% των  ενηλίκων, θα καταγράφονταν:

-Χωρίς τα άλλα μέτρα: 527.409 νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός
-Με συνέχιση των άλλων μέτρων: 450.575 νέα κρούσματα

Ακόμα κι αν τα εμβόλια δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά και εμβολιαζόταν μόλις το 25% του πληθυσμού, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι θα καταγράφονταν:

-Χωρίς τα άλλα μέτρα: 2,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός
-Με συνέχιση των άλλων μέτρων: περίπου 800.000 νέα κρούσματα

«Αυτό που στ’ αλήθεια άγει τον έλεγχο της πανδημίας, είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων. Και αυτό είναι ανεξάρτητο από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Mehul Patel, επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ. «Αν κάνει τα εμβόλια η μειονότητα του πληθυσμού, μπορεί να δούμε αυξήσεις μεγέθους σαν κι αυτές που υπήρχαν πριν τους εμβολιασμούς», προειδοποίησε.

«Καλύτερα είναι να κάνουν πολλοί εμβόλια με χαμηλή αποτελεσματικότητα, παρά λίγοι να κάνουν εμβόλια με υψηλή αποτελεσματικότητα». Οι αρμόδιες Αρχές, όπως τα CDC, έχουν ήδη τροποποιήσει τις συστάσεις τους για τη χρήση μάσκας από τα εμβολιασμένα άτομα. Ωστόσο πολλοί ειδικοί φρονούν ότι είναι λάθος η διακοπή της χρήσης τους πριν επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Η νέα μελέτη υποδηλώνει πως οι ανησυχίες τους δεν είναι αβάσιμες. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις