Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά νέα – Τσελίκ: Άκρως προκλητικός για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά νέα – Τσελίκ: Άκρως προκλητικός για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Ελληνοτουρκικά νέα - Τσελίκ: «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν επέδειξε την αγένεια που έδειξε στην Άγκυρα», ανέφερε ο Τσελίκ

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν επέδειξε την αγένεια που έδειξε στην Άγκυρα», ανέφερε ο Τσελίκ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.Σε νέο κρεσέντο προκλητικότητας, ο Τσελίκ έθεσε και το ασφυκτικό πλαίσιο διαλόγου που θέλει η Αγκυρα: «Δεν θα προβάλλετε με κανέναν τρόπο μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στο τραπέζι. Θα καθίσετε στο τραπέζι χωρίς όρους. Εάν δεν καθίσετε στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις, εάν προκύψουν όροι, τότε δεν θα υπάρχει πρόοδος», είπε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν επισήμανε ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα αφορούν τις δύο χώρες και η Ευρώπη δεν έχει θέση εκεί. «Τα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να λυθούν μεταξύ των δύο χωρών και η Ευρώπη δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί», είπε. «Οι διαφορές της ΑΟΖ που προέκυψαν δεν μπορούν να λυθούν με την παρουσία γαλλικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις από την πλευρά της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Ομέρ Τσελίκ.

 

Προκλήσεων συνέχεια από Τουρκία: Να σταματήσει η Ελλάδα τις «προβοκάτσιες» σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Νωρίτερα, το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας που συνεδρίασε την Τετάρτη υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση για τα ζητήματα που αφορούν την μελλοντική εξωτερική και αμυντική πολιτική της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα ελληνοτουρκικά και συγκεκριμένα τονίζεται πως «στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για να επιτευχθεί η συνεχόμενη ειρήνη και ασφάλεια στα πλαίσια καλής γειτονίας, διαλόγου και διεθνούς δικαίου και για να προχωρήσει η επίλυση των ζητημάτων προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να αποφευχθούν οι προβοκάτσιες, οι παράνομες ενέργειες και οι επιθετικές ενέργειες οι οποίες αγνοούν τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας».

Παράλληλα, η Άγκυρα αναφέρει πως «στο ζήτημα του Κυπριακού και για την επίτευξη της οριστικής λύσης, η Τουρκία θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τη λύση δυο ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών και προς τον σκοπό αυτό θα συνεχίσει να λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων». Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας, επιτέθηκε κατά της Ελλάδας, ισχυριζόμενο πως η χώρα μας κάνει «προβοκάτσιες και παρανομίες».

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ Πινάρ Καρά δήλωσε πως «η Ελλάδα σε αντίθεση με το άρθρο του ελληνο-τουρκικού μνημονίου της 27ης Μαΐου 1988, σύμφωνα με το οποίο “Σε ημέρες εθνικών και θρησκευτικών εορτών και σε ημερομηνίες υψηλής τουριστικής κίνησης δεν θα προγραμματιστούν και δεν θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις που απαιτούν NOTAM” προέβη σε έκδοση ΝΟΤΑΜ στο Νότιο Αιγαίο, που περιλαμβάνει την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ και Γιορτής του Αθλητισμού και της Νεολαίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις