Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απεργία πλοίων – ΠΕΝΕΝ: Ταλαιπωρία στο λιμάνι του Πειραιά, μεγάλες ουρές
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία πλοίων – ΠΕΝΕΝ: Ταλαιπωρία στο λιμάνι του Πειραιά, μεγάλες ουρές

Απεργία πλοίων - ΠΕΝΕΝ: Ενώ η απεργία είχε κηρυχθεί παράνομη, δεν αφήνουν τα πλοία να φύγουν

Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού ανακοίνωσε χθες ότι σήμερα, Πέμπτη, θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία, ενώ τα υπόλοιπα 12 ναυτεργατικά σωματεία θα προχωρήσουν σε απεργία για το νομοσχέδιο που αφορά στα εργασιακά, στις 10 Ιουνίου. Στο λιμάνι του Πειραιά σχηματίζονται μεγάλες ουρές από νωρίς το πρωί, με αρκετό κόσμο να βρίσκεται εγκλωβισμένος, λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών. Συγκεντρωμένοι επιβάτες βρίσκονται έξω από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star delos” που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 07:25 το πρωί για Θήρα – Πάρο – Νάξο, αλλά παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής αν το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα εκτελεστεί.

Παρότι η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε παράνομη από το πρωτοδικείο Πειραιά, συνδικαλιστές της Ένωσης βρίσκονται στο λιμάνι και εμποδίζουν να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια. Οι πολίτες διαμαρτύρονται έντονα, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ συνδικαλιστών και υπουργείου Ναυτιλίας και υπάρχει πιθανότητα τα πλοία να αναχωρήσουν τελικά από το λιμάνι με καθυστέρηση μίας ώρας.

Σημειώνεται ότι ο σύνδεσμος των ακτοοπλόων έχει ζητήσει με σημερινή του επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας τη διασφάλιση της τάξης και τη χωρίς προβλήματα λειτουργία των πλοίων, είτε σε περίπτωση που τα πληρώματα δεν απεργούν, είτε σε περίπτωση ευόδωσης αίτησης για την εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων τους. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά 12 δρομολόγια πλοίων.

Βίντεο από Πρώτο Θέμα

Σε σχετική ανακοίνωση η ΠΕΝΕΝ αναφέρει:

“Συμμετέχουμε στην απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και πραγματοποιούμε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 10 Ιούνη από 00:01 έως 24:00.

Καταγγέλλουμε τη προκλητική μέθοδο τρομοκράτησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατικών σωματείων που είχαν εξαγγείλει απεργία στις 3 Ιούνη. Αυτές τις προκλήσεις των εφοπλιστών οι ναυτεργάτες τις έχουν ακυρώσει με τον αγώνα τους στους καταπέλτες των πλοίων και με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, η τρομοκρατία δεν θα περάσει”, αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής “Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της 10ης Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, στις 10:00″.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις