Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γρίπη των πτηνών – Κίνα: Εντοπίστηκε κρούσμα σπάνιου στελέχους του ιού
ΚΟΣΜΟΣ

Γρίπη των πτηνών – Κίνα: Εντοπίστηκε κρούσμα σπάνιου στελέχους του ιού

Γρίπη των πτηνών - Κίνα: Πρόκειται για έναν 41χρονο άνδρα - Τι λένε οι ειδικοί

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης ανθρώπου με ένα σπάνιο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, γνωστό ως H10N3, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας του Πεκίνου (NHC). Πρόκειται για έναν 41χρονο άνδρα από την ανατολική Κίνα και συγκεκριμένα την επαρχία Ζιανγκσού. Στην Κίνα εντοπίζονται πολλά στελέχη της συγκεκριμένη γρίπης με ορισμένα από αυτά να μολύνουν ανθρώπους, συνήθως εκείνους που η εργασία απαιτεί τη συχνή επαφή με πουλερικά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το H10N3 μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα σε ανθρώπους. Ο εν λόγω άνδρας, κάτοικος της πόλης Ζενζιάνγκ, νοσηλεύτηκε στις 28 Απριλίου και διαγνώστηκε με H10N3 στις 28 Μαΐου, ανέφερε η NHC. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μολύνθηκε ο 41χρονος.

Η κατάσταση της υγείας του είναι πλέον σταθερή και πρόκειται να πάρει εξιτήριο. Οι έρευνες σε εκείνους με τους οποίους είχε έρθει σε στενή επαφή δεν εντόπισαν κάτι ανησυχητικό, τόνισε η κινεζική επιτροπή, που σύμφωνα με την οποία δεν έχουν αναφερθεί άλλες περιπτώσεις ανθρώπινης λοίμωξης με H10N3 παγκοσμίως. Το H10N3 είναι χαμηλής παθογονικότητας, προκαλεί δηλαδή σχετικά λιγότερο σοβαρή ασθένεια σε πουλερικά και είναι απίθανο να προκαλέσει ένα ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας, πρόσθεσε το NHC. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απαντώντας σε ερώτηση του Reuters στη Γενεύη, δήλωσε: “Η πηγή της έκθεσης του ασθενούς στον ιό H10N3 δεν είναι γνωστή αυτή τη στιγμή και δεν εντοπίστηκε καμία άλλη μόλυνση κατά την επείγουσα παρακολούθηση στον τοπικό πληθυσμό. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τι δηλώνουν ΠΟΥ και ειδικοί

“Όσο οι ιοί της γρίπης των πτηνών κυκλοφορούν στα πουλερικά, η σποραδική μόλυνση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους δεν αποτελεί έκπληξη, γεγονός που αποτελεί έντονη υπενθύμιση ότι η απειλή μιας πανδημίας γρίπης είναι επίμονη”, αναφέρει ο ΠΟΥ. Το στέλεχος δεν είναι “ένας πολύ κοινός ιός”, δήλωσε ο Φίλιπ Κλάες, περιφερειακός συντονιστής εργαστηρίου του Κέντρου Εκτάκτων Καταστάσεων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για Διασυνοριακές Ζωικές Ασθένειες στο περιφερειακό γραφείο για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Μόλις περίπου 160 στελέχη του ιού έχουν αναφερθεί μέσα σε 40 χρόνια έως το 2018, κυρίως σε άγρια πτηνά ή υδρόβια πτηνά στην Ασία και σε ορισμένα περιορισμένα μέρη της Βόρειας Αμερικής, και κανένα δεν είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα σε κοτόπουλα, πρόσθεσε. Η ανάλυση των γενετικών δεδομένων του ιού θα είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί αν μοιάζει με παλαιότερους ιούς ή αν πρόκειται για ένα νέο μείγμα διαφορετικών ιών, τόνισε ο Κλάες. Δεν έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός ανθρώπινων μολύνσεων από τη γρίπη των πτηνών μετά το στέλεχος H7N9 που σκότωσε σχεδόν 300 ανθρώπους κατά την περίοδο 2016-2017

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις