Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δήμητρα της Λέσβου – εξαφάνιση: Η απάντηση του Silver Alert για τα fake news
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμητρα της Λέσβου – εξαφάνιση: Η απάντηση του Silver Alert για τα fake news

Δήμητρα της Λέσβου - εξαφάνιση: Τι απαντά το Silver Alert για την απόκρυψη στοιχείων

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η εξαφάνιση της Δήμητρας της Λέσβου. Η τεράστια διασπορά ψευδών ειδήσεων δυσκολεύουν το έργο του Silver Alert, ενώ σύμφωνα με το in.gr νέα δημοσιεύματα εφημερίδων και sites που αναφέρουν ότι ενδεχομένως η Δήμητρα βιάστηκε το 1997 από γνωστό ηθοποιό, αποπροσανατολίζουν πλήρως τις έρευνες. Τη Δευτέρα, στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” ήταν καλεσμένη η λειτουργός του Silver Alert, κυρία Καλομοίρα Μπαζέλλι, η οποία μίλησε για την υπόθεση της Δήμητρας/ Ακόμη, απευθύνθηκε στο in.gr προς αποκατάσταση κάποιων παρατυπιών.

Σύμφωνα πάντα με το in.gr,  η κοινωνική λειτουργός είπε τα εξής: “Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαριστεί, το οποίο δεν ξεκαθαρίστηκε και απεναντίας παρερμηνεύτηκε στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα είναι ότι το περιστατικό της Δημήτρη Καλογιάννη ΔΕΝ είναι απόδραση- εξάλλου αυτός ο όρος αποτέλεσε και την αρχική παρανόηση με τις υπηρεσίες της αστυνομίας.

Πρόκειται για εξαφάνιση και για αυτό το λόγο είναι αγνοούμενη και όχι καταζητούμενη”, εξηγεί η κα. Μπαζέλλι.  “ Η υπηρεσία Silver Alert  έχει λάβει άπειρες κλήσεις ότι την έχουν δει στη Χαλκίδα ή στην Εύβοια (και συγκεκριμένα στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο). Το άτομο αυτό που έχουν δει όντως μοιάζει εκπληκτικά με τη Δημήτρη, όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Βεβαιωμένα και με την βοήθεια της αστυνομίας γνωρίζουμε ότι πρόκειται για άλλο άτομο”.

Τα απανωτά τηλεφωνήματα για τον άνδρα που της μοιάζει

“Είχαμε ελάχιστες μαρτυρίες που θα μπορούσαν να ευσταθούν. Τα 2/3 αφορούν την Χαλκίδα ή το Προκόπι Ευβοίας και έχουν σχέση με έναν άνθρωπο που έχει εκπληκτική ομοιότητα με τη Δημήτρη, αλλά η Αστυνομική του Ταυτότητα λέει άλλο όνομα . Στο σημείο αυτό ευθύνεται η ομοιότητα. Από τις υπόλοιπες μαρτυρίες οι περισσότερες αναφέρουν τρανς άτομα με φαντεζί ρούχα και κοσμήματα να κάνουν δραστηριότητες όπως ποδήλατο ή shopping. Η ελληνική κοινωνία όσο και αν το αρνούμαστε δεν έχει συνηθίσει στο “διαφορετικό”.

Για κάποιο λόγο, για πολλούς ανθρώπους όλες οι τρανς γυναίκες μοιάζουν μεταξύ τους. Ξέρω ότι μας καλούν με καλή πρόθεση, και φυσικά όλες οι πληροφορίες που λαμβάνουμε φιλτράρονται. Ωστόσο, έχουν υπάρξει ψευδή δημοσιεύματα στο facebook ότι τάχα μου η Δημήτρης βρέθηκε και είναι στο τάδε ή δείνα μέρος. Δεν μπορώ να καταλάβω την σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιεύσεων και απορώ που για πέντε λεπτά εικονικής δημοσιότητας κάποιος παίζει με τη ζωή ενός συνανθρώπου μας”, λέει η κα. Μπαζέλλι.

Το διαδικαστικό ζήτημα σε περιπτώσεις εξαφάνισης

Τα ίχνη της Δημήτρη έχουν χαθεί δύο μήνες τώρα. Το Silver Alert ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδικαστική οδό σε τέτοιες περιπτώσεις. Να σημειωθεί, ότι είναι σε επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες και ετοιμάζουν μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατά των υπευθύνων περί κακομεταχείρισης της Δημήτρη από το περιβάλλον της. Υπάρχει, επομένως, ολόκληρο δίκτυο προστασίας των ατόμων που εξαφανίζονται. Τώρα, η υπηρεσία ζήτησε και την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, προς αποφυγή τυχών λαθών.

“Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες κάνουν ότι μπορούν με τα μέσα που έχουν, τα οποία είναι από ελάχιστα έως καθόλου. Ενίοτε επιτυγχάνεται η προφύλαξη των ανθρώπων. Ενίοτε όχι. Κυριολεκτικά σημασία έχει “πού θα πέσεις”. Όσο και να προσπαθούμε εμείς να προφυλάξουμε έναν άνθρωπο, εάν οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς στέκονται εμπόδιο το έργο μας γίνεται αδύνατο. Ζούμε σε μια εποχή ευθυνοφοβίας και ανούσιου ανταγωνισμού. Αντί να προσπαθούμε όλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς να βοηθάμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε , δημιουργούνται προβλήματα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Το σημαντικότερο είναι να βρεθεί ασφαλής

Πάρα πολλές φορές και ενώ πάντα ενημερώνουμε τα νοσοκομεία για κάθε εξαφάνιση, το αγνοούμενο άτομο είτε βρίσκεται σε κάποιο νοσοκομείο ως αγνώστων στοιχείων σε κακή κατάσταση ( ένας άνθρωπος που χρήζει ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δεν θα την αποστερηθεί επειδή απλά δεν δύναται να θυμηθεί τα στοιχεία του), είτε έχουν αποβιώσει και θαφτεί ως αγνώστων στοιχείων. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που έχουμε ζητήσει από την Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας να παρέμβει έμπρακτα , ώστε να αποφεύγονται τέτοια τραγικά “λάθη”, τονίζει η κα. Μπαζέλλι.

“Να αναφέρω ότι στην παρούσα εξαφάνιση το Silver Alert συνεργάζεται με το Red Umbrella και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και επαφή με την κα. Άννα Κουρουπού, καθώς και την δημοσιογράφο του in.gr κα. Όλγα Στέφου, η οποία βοηθάει στο συντονισμό εθελοντικών ομάδων αναζήτησης. Η συνεργασία αυτή είναι πολύτιμη και ο στόχος όλων μας είναι αρχικά να βρεθεί η Δημήτρη και μόλις γίνει αυτό να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της”.

Οι νομικές ευθύνες για την απόκρυψη στοιχείων

“Θα αποδοθούν ευθύνες σε νομικό επίπεδο σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην κακοποίησή της, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε”, επισημαίνει ξανά η κα. Μπαζέλλι, όπως ήδη είχε αναφερθεί στο in.gr από τον διοικητή του Silver Alert, κ. Γεράσιμο Κουρούκλη. “Όποιος αποκρύπτει πληροφορίες για το πού βρίσκεται , οφείλει να γνωρίζει ότι αυτή η πράξη είναι παράνομη από πολλές απόψεις και θα λογοδοτήσει . Η προτεραιότητα ΟΛΩΝ μας οφείλει να είναι η προστασία της Δημήτρη και όχι η συντήρηση της εξαφάνισής της”.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν εμπλέκεται η ιδιωτική πρωτοβουλία με την απόκρυψη στοιχείων;
“Ζούμε σε μια εποχή ευθυνοφοβίας και ανούσιου ανταγωνισμού. Αντί να προσπαθούμε όλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς να βοηθάμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε , δημιουργούνται προβλήματα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Ένα τέτοιο πρόβλημα ανακύπτει και στην εξαφάνιση της Δημήτρη Καλογιάννη. Η υπηρεσία μας συντονίζει τις ενέργειες για την εξεύρεση και την προστασία της. Δεν διεκδικούμε τα εύσημα καθώς δεν είναι αυτό που μας αφορά. Εφόσον δημοσιοποιήσαμε τον Κοινωνικό Συναγερμό και κάνουμε κινήσεις για όσα προανέφερα , οι όποιες ενέργειες πρέπει να είναι συντονισμέμες. Έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε με το Red Umbrella. Οποιαδήποτε παρέμβαση ιδιωτική η οποία αποκρύπτει στοιχεία ή και την ίδια την κυρία Καλογιάννη εκτός από παράνομη είναι και επικίνδυνη. Ας μην θέτουμε σε κίνδυνο έναν συνάνθρωπό μας για να ικανοποιούμε προσωπικές μας φιλοδοξίες. Σε κάποια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις” επισημαίνει η εκπρόσωπος του Silver Alert. Τονίζεται με αυτόν τον τρόπο η σημασία να ακολουθηθεί μία διαδικασία με πρόγραμμα και συνεννόηση.

Τι ισχύει με το νομικό πλαίσιο

Την ρώτησα ποιο είναι το πρόβλημα με την ιδιωτική πρωτοβουλία σε τέτοιες περιπτώσεις και η ψυχραιμία της δε διατηρήθηκε πλέον: “Είναι σαν να μου λες ότι ο τάδε έχει πρόβλημα με την καρδιά του αλλά εγώ κρίνω ότι πρέπει να τον πάω πχ σε ένα yoga resort καθώς κρίνω ότι αυτό θα του κάνει καλό. Αυτό δεν θα του κάνει καλό , αλλά θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του.

Ομοίως, εάν κάποιος κρύβει την κυρία Καλογιάννη στο σπίτι του πράττει καταρχήν παράνομα σε νομικό επίπεδο. Η ελληνική Αστυνομία την αναζητεί, το Silver Alert επίσης. Η αναζητήσεις δεν γίνονται χάριν γούστου. Εάν κάποιος την κρατά ΠΑΡΑΝΟΜΑ σπίτι του θέτει και την ίδια σε κίνδυνο. Έχει περάσει πάρα πολλά στη ζωή της και ο κάθε πολίτης δεν νομιμοποιείται να αναλάβει τον ρόλο του κηδεμόνα, ούτε είναι σε θέση να ξέρει τις ανάγκες της. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ξέρει κάτι να απευθυνθεί ΑΜΕΣΑ στο Silver Alert , ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες πάντα με γνώμονα την ασφάλεια της Δημήτρη. Οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια θα έχει και τις αντίστοιχες ποινικές κυρώσεις καταρχήν για έκθεση ατόμου σε κίνδυνο και ότι άλλο ισχύει”. Υπενθυμίζεται ότι θα κινηθούν νομικές διαδικασίες για όσους την έθεσαν σε κίνδυνο αρχικά από το περιβάλλον της. Προτεραιότητα είναι η ομαλή επανένταξη της Δημήτρη.

Για τα δημοσιεύματα σχετικά με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη

Η κατάσταση εκτροχιάστηκε ακόμη περισσότερο, όταν μια εφημερίδα δημοσίευσε και παρουσίασε ως υπόθεση τον… βιασμό της Δημήτρη από τον ηθοποιό το 1997. Αν η εξαφάνιση μίας κακοποιημένης τρανς αποτελεί «πιασάρικη» ιστορία, ο βιασμός από τον άνθρωπο που αποτέλεσε κεντρική είδηση το προηγούμενο διάστημα, κάνει την ιστορία πιο… “πλούσια”. Η κα. Μπαζέλλι απηύθυνε θερμή παράκληση προς τους δημοσιογράφους. “Είναι δυνατόν, την στιγμή της αναζήτησης να δημοσιεύονται ενδεχομενικά σενάρια παρελθοντικού χρόνου και να αποπροσανατολίζουν το κοινό από την αναζήτηση της Δημήτρη;

Εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα η συσχέτιση του ονόματος της με την υπόθεση του συγκεκριμένου ηθοποιού; Αυτή τη στιγμή το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί όλους είναι να την βρούμε! Οτιδήποτε άλλο , μπορεί να αποτελέσει θέμα εντυπωσιασμού σε δεύτερο χρόνο. Ας μην θυσιάζουμε την ασφάλεια ενός συνανθρώπου μας για λίγη παραπάνω προβολή.

Στην παρούσα φάση ας αφήσουν κατά μέρος υποθέσεις για ενδεχομενικά γεγονότα όπως πχ. Η σύνδεση με την υπόθεση Λιγνάδη που δημοσίευσε η εφημερίδα ΜΠΑΜ. Τέτοιες δημοσιοποιήσεις όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά δυσχεραίνουν και την εύρεση της Δημήτρη. Το κοινο αποπροσανατολίζεται και το ενδιαφέρον μετατίθεται σε ΑΣΧΕΤΑ με την εξαφάνιση γεγονότα. Ας βρεθεί πρώτα η κυρία Καλογιάννη με το καλό και έπειτα, εφόσον και η ίδια το επιθυμεί θα λυθούν όποιες απορίες, για όποιο άλλο θέμα”. Ο σεβασμός και στον αγνοούμενο και στην προσπάθεια των αρχών συμβάλλει σημαντικά στην έρευνα και τον εντοπισμό του ατόμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις