Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Περιοριστικά μέτρα: Επιστροφή στην πολιτική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοριστικά μέτρα: Επιστροφή στην πολιτική

Περιοριστικά μέτρα: Τα αισιόδοξα μηνύματα από την υγειονομική κατάσταση της χώρας επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παράξει πολιτική.

Σαφώς και το βλέμμα της κυβέρνησης μετά και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων παραμένει στραμμένο στα υγειονομικά δεδομένα της χώρας, στην αποσυμπίεση του ΕΣΥ και στο πρόγραμμα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Τα υγειονομικά δεδομένα, όπως αποτυπώνονται από τους αριθμούς που ανακοινώνονται καθημερινά, δείχνουν μια καλύτερη εικόνα για την χώρα μας, που όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, θα γίνεται ακόμα καλύτερη όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι. Καλύτερη εμφανίζεται και η εικόνα στο ΕΣΥ, με τις ΜΕΘ να έχουν απoσυμπιεστεί, γεγονός που επιτρέπει στα νοσοκομεία να επιστρέψουν σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας και να μην περιθάλπουν μόνο ασθενείς με Covid. Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και με ικανοποιητικά ποσοστά προσέλευσης, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Αυτοί οι ικανοποιητικοί αριθμοί εμβολιασμού έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μέχρι σήμερα ενός τείχους ανόσιας της τάξης του 20%, ενώ -έστω και με μια δόση εμβολίου- έχουν εμβολιαστεί πάνω από 5.000.000 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Αυτά τα αισιόδοξα μηνύματα τόσο από την υγειονομική κατάσταση της χώρας, όσο και από την πορεία των εμβολιασμών επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παράξει πολιτική και να στραφεί και στα άλλα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, ξέχωρα από τα θέματα της πανδημίας.

 

Παρουσίαση της κυβερνητικής στρατηγικής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ξεδιπλώσει την κυβερνητική στρατηγική στην υγεία, την οικονομία, την παιδεία, την ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και τις επενδύσεις. Στην υγεία η κυβέρνηση ήδη προσανατολίζεται στην πρόσληψη 4.000 χιλιάδων ατόμων για την κάλυψη αναγκών νοσηλευτικού προσωπικού μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Οι θέσεις θα προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο και ήδη έχει προβλεφθεί η αυξημένη μοριοδότηση για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό ως έκτακτο προσωπικό.

Παιδεία και ασφάλεια

Στην παιδεία, μετά την ανακοίνωση τον αλλαγών των βάσεων των πανελληνίων εξετάσεων και την αναδιοργάνωση των πανεπιστημιακών σχολών, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τόσο για την βαθμολογία τους, όσο και για το τμήμα της σχολής που έχουν επιτύχει.

Ο τομέας της ασφαλείας θα κινηθεί σε δυο άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την περάτωση του φράχτη στον Έβρο και ο δεύτερος με την εξιχνίαση των πρωτοφανών ειδεχθών εγκλημάτων που σόκαραν την κοινή γνώμη. Με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται ένας διπλός στόχος: Αφενός η χώρα θωρακίζεται απέναντι σε ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών, αφετέρου εδραιώνεται ξανά το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών που έχει διαταραχθεί τους τελευταίους μήνες.

Οικονομία και ανάπτυξη

Στην οικονομία, μετά την ανακοίνωση για μειώσεις της φορολογίας σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για παρόμοιες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και στα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τρόπους μακροχρόνιας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Η αναπτυξιακή πορεία της χώρας για τους επόμενους μήνες, όπως ευαγγελίζεται το Μέγαρο Μαξίμου, περνά μέσα από τις επενδύσεις. Για αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός θα ενισχύσει με την προσωπική του παρουσία έργα όπως το Ελληνικό, η διαχείριση των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport Greece, η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ και την επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια.

Παραγωγή πολιτικής

Άμεσο παράδειγμα παραγωγής πολιτικής είναι το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδακη για τα εργασιακά, αλλά και η επιτάχυνση του προγράμματος ψηφιοποίησης του κράτους, που μειώνει κατακόρυφα την γραφειοκρατεία και την ταλαιπωρία των πολιτών. Επιστροφή στην πολιτική σημαίνει ενεργοποίηση και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Η αρχή έγινε με τις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής, που είναι σε εξέλιξη και θα ακολουθήσουν περισσότερες συζητήσεις στην ολομέλεια για τα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση τους επόμενους μήνες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι το σημείο υπεροχής τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πράξεις. Και αυτό σκοπεύουν να κάνουν πριν τον Σεπτέμβριο, να ψηφίσουν δηλαδή όσα νομοσχέδια είχαν μείνει πίσω χρονικά λόγω της πανδημίας. Θα θέσουν έτσι προ των ευθυνών τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ,που θα πρέπει να ασκήσουν τον απαραίτητο έλεγχο στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η παραγωγή πολιτικής αποτελεί προνομιακό τους πεδίο και έτσι όσο η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα απομακρύνονται, τόσο η πολιτική θα καταλαμβάνει τον χώρο της στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας.

από την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις