Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τι να προσέξετε, η Φιλοθέη Μακριδάκη εξηγεί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τι να προσέξετε, η Φιλοθέη Μακριδάκη εξηγεί

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε και πώς μειώνεται ο φόρος λόγω αναπηρίας

Αρθρογραφεί η Φιλοθέη Μακριδάκη

Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών
Οικονομικός Σύμβουλος της OneTax
τηλ. 6944710019

Ο πίνακας 3 είναι αυτός που δίνει τη μείωση φόρου των 200 ευρώ λόγω αναπηρίας στις φορολογικές δηλώσεις.  Ας δούμε με προσοχή όλα όσα απαιτείται να γνωρίζουμε για ορθή συμπλήρωση των στοιχείων.

Το βλέμμα μας πρέπει να εστιάσει με προσοχή στους κωδικούς 005-006 όσον αφορά την συμπλήρωσή τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου διακοσίων 200 ευρώ, που προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτωσης α’ του άρθρου 17 του ν. 4172/2013.

Εάν ο φορολογούμενος έχει εξαρτώμενα μέλη φορολογούμενου, τότε για να λάβει την συγκεκριμένη έκπτωση ισχύουν για τους κωδικούς 005-006 τα εξής:

• Στις κοινές δηλώσεις έγγαμων ή Μ.Σ.Σ. που έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό 67% αναπηρία, συμπληρώνονται οι κωδικοί 005-006 από τον υπόχρεο κι αν ο φόρος του δεν επαρκεί για να πιστωθεί το ποσό των διακοσίων 200 ευρώ, αυτό πιστώνεται, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, στον φόρο του άλλου συζύγου, εκτός κι αν την μείωση την έχει ήδη λάβει το εξαρτώμενο τέκνο.

Στις περιπτώσεις που διενεργείται εκ των υστέρων διασταύρωση και διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι η αναπηρία δηλώθηκε και η μείωση λήφθηκε και από το γονέα και από το εξαρτώμενο τέκνο, η μείωση φόρου δε χορηγείται στον γονέα και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 32 ν. 4174/2013. Δηλαδή με νέο εκκαθαριστικό ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσω τον φόρο που προσπάθησε να γλυτώσει.

• Στις περιπτώσεις που έγγαμοι φορολογούμενοι ή Μ.Σ.Σ. έχουν επιλέξει να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις και έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό 67% η μείωση πραγματοποιείται άπαξ, σε κάθε περίπτωση μόνο σε έναν σύζυγο/Μ.Σ.Σ, χωρίς να μεταφέρεται το δικαίωμα πίστωσης φόρου στον άλλο σύζυγο/Μ.Σ.Σ.
Στις περιπτώσεις που διενεργείται εκ των υστέρων διασταύρωση και διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι το τέκνο με αναπηρία δηλώθηκε και από τους δύο συζύγους/Μ.Σ.Σ, η μείωση φόρου γίνεται στον σύζυγο/ΜΣΣ με τον μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος.

Και εδώ φυσικά η μείωση δεν χορηγείται στον γονέα εάν έχει ήδη χορηγηθεί στο εξαρτώμενο τέκνο και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 32 ν. 4174/2013.

🚩Προσοχή κατά συνέπεια στην υποβολή των χωριστών φορολογικών δηλώσεων των έγγαμων ζευγαριών ποιους κωδικούς συμπληρώνουν και για ποιον λόγο.

Οι νέοι κωδικοί 423-424 πληροφοριακού αρχικά χαρακτήρα

Στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης φέτος προστίθενται ακόμα κάποιοι νέοι κωδικοί.

Οι κωδικοί αυτοί είναι οι 423-424 με προσυμπληρωμένο ποσό εισοδήματος που προσδιορίστηκε κατά την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης εντός του 2020 στο πλαίσιο υφιστάμενης ή παρελθούσας εργασιακής σχέσης, καθώς και την αξία των μετοχών που χορηγήθηκαν δωρεάν εντός του 2020 στο πλαίσιο προγραμμάτων διάθεσης μετοχών, στα οποία τίθεται ως προϋπόθεση η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ή η επέλευση συγκεκριμένου γεγονότος.

Οι συγκεκριμένοι κωδικοί προσυμπληρώνονται, για πληροφοριακούς λόγους, με βάση την ηλεκτρονική πληροφόρηση που θα λάβει η Α.Α.Δ.Ε. από τις εταιρίες, αλλά δεν θα συμμετέχουν στην εκκαθάριση, καθόσον τελεί υπό αίρεση το πότε και πώς θα φορολογηθεί το προσδιοριζόμενο κατά περίπτωση εισόδημα.

Σχετ. Ε. 2208/2020 εγκύκλιος.

Σημαντικοί κωδικοί της φορολογικής δήλωσης ιδιαίτερα για τους αγρότες

Ας δούμε κάποιους σημαντικούς κωδικούς για την φορολογική δήλωση και κάποιους ιδιαίτερους κωδικούς για τους αγρότες που χρίζουν προσοχής.

Οι κωδ. 017-018 συμπληρώνονται από όσους φορολογούμενους υποβάλλουν δήλωση και έχουν κάνει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1.1.2018 και μετά, καθόσον για τα τρία 3 πρώτα έτη άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, εφαρμόζεται ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας της παρ. 1 του άρθρου 15 μειωμένος κατά πενήντα τοις εκατό 50%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα ή και αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μέχρι δέκα χιλιάδες 10.000 ευρώ το ανώτερο.

Οι κωδ. 021-022 συμπληρώνονται όταν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα και ο φορολογούμενος είναι ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ – πρώην ΟΓΑ προκειμένου να υπολογιστεί η μείωση του φόρου που προβλέπεται στο άρθρο 16 του ΚΦΕ, για το μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από την αγροτική αυτή δραστηριότητα.

Επίσης, στους κωδ. 037-038 καταχωρείται η ένδειξη ότι ο ασκών αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι κατ’επάγγελμα αγρότης σύμφωνα με την επίσημη ταυτοποίηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

άρθρο 2 παρ. 1 του ν.3874/2010, Α’151, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 65 του ν.4389/2016, Α’94

🚩Καλή αρχή στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις