Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σύριζα – Dior: Είχε επιτρέψει σειρά του BBC σε Ακρόπολη-Σούνιο
ΕΛΛΑΔΑ

Σύριζα – Dior: Είχε επιτρέψει σειρά του BBC σε Ακρόπολη-Σούνιο

Σύριζα - Dior: Είχε παραχωρήσει άδεια σε σειρά του BBC για γυρίσματα σε Ακρόπολη-Σούνιο

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο οίκος Dior πρότεινε στο Υπουργείο Πολιτισμού ένα σύνολο εορταστικών εκδηλώσεων
και φωτογραφήσεων σε Ακρόπολη και Σούνιο. Ωστόσο, η αντιπολίτευση στάθηκε απέναντι σε αυτη τη συνεργασία με την τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, να αντιτίθεται έντονα στην απόφαση του ΚΑΣ για τη φωτογράφηση της συλλογής του οίκου Dior στην Ακρόπολη, κάνωντας λόγο για «προειλημμένη πολιτική απόφαση των Μενδώνη – Μητσοτάκη».

Παρόλα αυτά και σύμφωνα με το iefimerida.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει το ΚΑΣ άδεια σε γύρισμα μίνι σειράς, στο βρετανικό BBC. Συγκεκριμένα, το 2018, κάτω από το επιβλητικό φόντο του Ερεχθείου και του Παρθενώνα, αλλά και με μαγευτικά πλάνα από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο προβλήθηκε η μίνι σειρά του BBC, «The Little Drummer Girl», με τους πρωταγωνιστές σε αρχαιοελληνικό mode κάτω από τον αττικό ουρανό.

 

Τα γυρίσματα στους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Η προβολή της σειράς έγινε το 2018 από το BBC στη Μ. Βρετανία και το AMC στις ΗΠΑ. «Η κινηματογράφηση του ‘The Little Drummer Girl’ στα ίδια ακριβώς σημεία που περιγράφονται στο βιβλίο του Τζον Λε Καρρέ ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Το μοναδικό προνόμιο των γυρισμάτων σε τόσο σημαντικές, ιστορικά και πολιτιστικά, τοποθεσίες, όπως η Ακρόπολη ή ο ναός του Ποσειδώνα, δύσκολα ξεχνιέται. “Η Ελλάδα, γενέτειρα του δράματος στη Δύση, προσφέρει στους κινηματογραφιστές έναν καμβά μοναδικής απήχησης και, για μένα, αποτελεί το τέλειο μέρος για να αφηγηθώ την ιστορία του Τσάρλι”, είχε δηλώσει τότε ο σκηνοθέτης Παρκ Τσαν-γουκ, περιγράφοντας την εμπειρία των γυρισμάτων στην Ελλάδα.

Τα γυρίσματα στην Ελλάδα έλαβαν χώρα το 2018 στις τοποθεσίες: Αθήνα, Ελευσίνα, Κινέτα, Ακρόπολη και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Όλες οι ελληνικές τοποθεσίες αξιοποιήθηκαν για να «δείξουν» Ελλάδα/Αθήνα, ενώ η Ελευσίνα χρησιμοποιήθηκε για να αναπαραστήσει το Λίβανο και η Νίκαια την Παλαιστίνη. Η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υποστήριξε την παραγωγή διευκολύνοντας την απόκτηση αδειών για τα γυρίσματα στην Ακρόπολη και στο Σούνιο, προσκόμισε όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και παρακολούθησε από κοντά την εξέλιξη των γυρισμάτων.

Το ΚΑΣ αρχικά αρνήθηκε να παραχωρήσει την άδεια

Το 2018 δε, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) δεν συναίνεσαν αρχικά στη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου για τη σειρά του BBC. Η αιτιολογία τότε ήταν η μεγάλη χρονική έκταση (η κινηματογράφηση θα γινόταν αυθημερόν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ), ο μεγάλος αριθμός προσώπων (ως και 120 άνθρωποι θα στέκονταν σε σημεία ελέγχοντας τη ροή των επισκεπτών και σταματώντας την για λίγο όταν χρειαζόταν) και ο βαρύς εξοπλισμός- που θα δυσχέραιναν υπέρμετρα τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.

Η τότε υπουργός πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση ατυχή και τόνισε πως θα πρέπει οι αρχές να εναρμονιστούν με ό, τι συμβαίνει σε άλλες χώρες προκειμένου να γίνει ότι και σε «film friendly» κράτη του κόσμου. Λίγες μέρες αργότερα και με τα γυρίσματα να είναι προγραμματισμένα για τα μέσα Απριλίου, το ΚΑΣ συνεδρίασε εκ νέου και έδωσε την έγκρισή του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις