Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κακοποίηση σε γηροκομείο – Βόρεια Ελλάδα: Βίντεο που προκαλούν σοκ
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοποίηση σε γηροκομείο – Βόρεια Ελλάδα: Βίντεο που προκαλούν σοκ

Κακοποίηση σε γηροκομείο - Βόρεια Ελλάδα: Οργή από τα βίντεο κακοποίησης ηλικιωμένων

Με αφορμή τις καταγγελίες που έγιναν πρόσφατα για τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά, δόθηκαν στο «Τούνελ» νέα αποκαλυπτικά βίντεο, που προκαλούν οργή. Σε ειδική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Βόρεια Ελλάδα, νοσηλευτές, σύμφωνα με την καταγγελία στην εκπομπή, φαίνονται να κακοποιούν ψυχολογικά γερόντισσες. Εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία και την κατάστασή τους, τις χλευάζουν, τις πειράζουν και κάνουν ακραίες φάρσες. Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, καταγράφουν τα «κατορθώματά» τους με τα κινητά τους τηλέφωνα, για να συνεχίσουν την «πλάκα» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι ενδεικτικές για το τι μπορεί να βιώνουν ανήμποροι συνάνθρωποί μας σε μονάδες που πληρώνουν για να τους φροντίζουν.

Η εκπομπή μία εβδομάδα νωρίτερα είχε βρεθεί στα άδυτα του γηροκομείου στα Χανιά με τους δεκάδες περίεργους θανάτους. Μίλησε με προσωπικό, τρόφιμους, την ιδιοκτήτρια της μονάδας, αλλά και με τη δικηγόρο που ανέδειξε την παράξενη αυτή ιστορία, που απασχόλησε την κοινή γνώμη. Συγγενής πρώην τροφίμου, που έχασε τη ζωή της, μιλώντας στην εκπομπή, έδωσε ένα μήνυμα να ακουστούν κι άλλες φωνές γιατί «η σιωπή διαιωνίζει το κακό».

«Η εγκατάλειψη έστειλε τη μητέρα μου στο θάνατο…»

Κόρη ηλικιωμένης γυναίκας που πέθανε, εμφανώς συγκινημένη είπε στο «Τούνελ»: «Πειστήκαμε όταν είδαμε τις ωραίες φωτογραφίες του γηροκομείου στο διαδίκτυο, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως ήταν το τυράκι για τη φάκα. Η μητέρα μου πριν μπει στο γηροκομείο περπατούσε και έπαιρνε μόνο φάρμακα για διαβητικούς. Επειδή ανησυχούσα στην πορεία για την κατάστασή της, άφησα την οικογένειά μου στην Αθήνα και πήγα να μείνω στα Χανιά ώστε να βρίσκομαι κοντά της.»

«Δυστυχώς, η φροντίδα που έδειχναν ήταν αναπηρικό καρότσι, καθετήρας και ένα άτομο δεμένο σε μία καρέκλα», πρόσθεσε με πικρία. Όπως λέει, η μητέρα της ξαφνικά δε μπορούσε καν να σηκώσει το κεφάλι της και έπεφτε κάτω. Είχε ήδη υποτροπιάσει, ενώ οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έλεγαν πως ήταν μια χαρά. «Πήγα αμέσως αεροπορικώς στα Χανιά. Με περίμενε και ένιωσα το τελευταίο της χάδι. Μας κυνηγάνε τα αναπάντητα γιατί…», κατέληξε. Ζητά να αποκαλυφθεί η αλήθεια για να σωθούν άλλες οικογένειες.

Η έρευνα της Ασφάλειας Χανιών συνεχίζεται σε βάθος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις