Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσαβούσογλου Αθήνα – Θράκη: Διπλωματικός “πυρετός” πριν τη… ρελάνς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου Αθήνα – Θράκη: Διπλωματικός “πυρετός” πριν τη… ρελάνς

Τσαβούσογλου Αθήνα - Θράκη: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Με «συνοδεία» δημοσιογράφων θα καταφθάσει στην Θράκη την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανέφερε χθες ο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, ο Τσαβούσογλου θα καταφθάσει στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή το μεσημέρι. Μαζί του θα έχει μια πολυπληθή συνοδεία και μια πολυπληθή αποστολή δημοσιογράφων, οι οποίοι θα καλύψουν την επίσκεψή του στη Θράκη, αλλά φυσικά και στην Αθήνα. Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει το απόγευμα της Κυριακής μετά την επίσκεψή του στη Θράκη. Λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα πετάξει για την Αγκυρα, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ερντογάν και θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Ελλάδα.

‘Ψήνεται’ συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος προχθές, Τρίτη, στις πληροφορίες περί συνάντησής του στα Χανιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τέλος του μήνα και συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου στο ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουνίου, σημείωσε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα, καθώς δεν έχουμε ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, βεβαίως, και αν έρθει ο κύριος Τσαβούσογλου έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως εξάλλου συναντήθηκε ο πρόεδρος Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών όταν πήγε στην Τουρκία.

«Και το δεύτερο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο αλλά για άλλο λόγο. Είναι το μνημόσυνο του πατέρα μου, για τα τέσσερα χρόνια. Και ταυτόχρονα έχουμε μία σημαντική εκδήλωση όπου θα παρουσιάσουμε πια αναλυτικά και με όλη τη λεπτομέρεια που του αρμόζει το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης» πρόσθεσε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, ο Τσαβούσολγου αποδέχτηκε την πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια για να «συζητηθούν λεπτομερώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση θα έχει χαρακτήρα προπαρασκευαστικό για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πάντως τις ίδιες ημερομηνίες των διπλωματικών αυτών επαφών θα είναι σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος», ενώ αμέσως μετά την Τουρκική άσκηση, η Ελληνική «Καταιγίδα» θα βγάλει όλο τον στόλο στο Αιγαίο, όπως σχολιάζει η ΕΡΤ.

Πελώνη: «Ιδιωτική η επίσκεψη στη Θράκη»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σχολίασε χθες την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη και την χαρακτήρισε «ιδιωτική». «Η Ελλάδα είναι μία ανοικτή, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ.Πελώνη.
«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες που θυμίζω ότι είναι και ευρωπαίοι πολίτες», συμπλήρωσε.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την αποτροπή επεισοδίων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις